Maternitatea Braşov nu mai are vaccin antihepatita B. Peste 100 de bebeluşi, externaţi neimunizaţi

Maternitatea Braşov a rămas fără vaccin antihepatita B, iar peste o sută de bebeluşi care ar fi trebuit vaccinaţi în 24 de ore de la naştere au fost externaţi fără a fi imunizaţi. Reprezentanţii maternităţii au afirmat că vina este a celor "din minister, cu salarii grase, care nu au planificat corect".
Iulian Tudor
19 sept. 2013, 12:05
Maternitatea Braşov nu mai are vaccin antihepatita B. Peste 100 de bebeluşi, externaţi neimunizaţi

Şeful Secţiei Neonatologie de la Maternitatea Braşov, dr. Ioan Oprea, a declarat, joi, pentru Mediafax, că vaccinul împotriva hepatitei B s-a epuizat în urmă cu o săptămână, iar de atunci au fost externaţi fără a fi imunizaţi 108 nou-născuţi.

În următoarele două zile vor mai fi externaţi alţi 20 de bebeluşi fără a putea fi imunizaţi, desi vaccinarea împotriva acestei boli este obligatorie.

Din 13 septembrie au plecat 108 nou-născuţi din maternitate, iar azi şi mâine vor mai pleca alţi 20. Nu au putut fi imunizaţi pentru că nu mai avem stocuri de vaccin împotriva hepatitei B. Ei ar trebui imunizaţi în termen de 24 de ore de la naştere. Dacă nu se face această vaccinare se va ajunge ca înainte de ’89, cu copii cu hepatită clasa I. Există riscul să facă hepatita B, iar aceasta poate degenera într-un cancer hepatic sau într-o ciroză, iar la vârsta de 4-5 ani umblă părinţii după transplant. Este rău pentru că nu se găseşte vaccinul nici în farmacii. Ar fi promisiuni de vaccinuri pentru sfârşitul acestei luni, dar cine
ştie dacă vor sosi”, a spus dr. Oprea.

Şeful Secţiei Neonatologie a precizat că riscurile de îmbolnăvire sunt foarte mari la nou-născuţi, în special la cei născuţi din mame care au heptatita B, unde procentul de transmitere a bolii este de aproximativ 20 la sută.

Medicul Ioan Oprea consideră că responsabili pentru această situaţie sunt reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, „care au salarii grase”.

Dacă cei care răspund de sănătate în minister şi care au salarii grase pentru asta ar fi planificat corect, nu am fi ajuns în această situaţie. Dar este un dezinteres total în acest sens„, a mai spus dr. Ioan Oprea.

Maternitatea Braşov are nevoie de aproximativ 5.000 de doze de vaccin pe an pentru a face faţă solicitărilor, la Braşov venind şi mame din judeţele limitrofe.

Gabriela Proca, şeful Serviciului Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din Direcţia de Sănătate Publică Braşov, a spus că a făcut deja solicitări pentru 600 de doze de vaccin atât la Ministerul Sănătăţii, cât şi la DSP-urile din judeţele vecine, însă şi acolo sunt probleme.

Am făcut solicitări şi la Bucureşti şi în judeţele vecine, dar nici ei nu stau prea bine. De la Covasna am primit, luna trecută, nişte vaccinuri. Sperăm să le primim cât mai repede. Copiii vor putea fi vaccinaţi ulterior„, a spus Gabriela Proca.

Potrivit acesteia, nou-născuţii care nu au fost vaccinaţi în spital vor putea fi vaccinaţi la medicul de familie şi există şi varianta ca la două luni, când se fac celelalte vaccinări, să primească şi vaccinul antihepatic B.

Dr. Gabriela Proca a precizat că la Braşov nu sunt foarte multe cazuri de mame bolnave de hepatita B, fiind vorba despre „două-trei mame purtătoare”, iar în aceste cazuri nou-născutul intră într-o schemă rapidă de vaccinare.

Marinela Debu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), a precizat că situaţia este foarte gravă, ţinând cont că se repetă, aceasta nefiind prima dată când maternitatea rămâne fără unul dintre vaccinurile obligatorii.

În iulie 2012, aproape 300 de bebeluşi născuţi la Braşov au rămas neimunizaţi împotriva TBC, iar situaţia s-a rezolvat abia după o lună.

„Eu sunt foarte revoltată de această situaţie, mai ales pentru că nu este pentru prima dată când se întâmplă asta. Deşi vaccinul este gratuit, sunt unii părinţi care au refuzat o serie de vaccinuri. În acest caz, cine garantează că părinţii se vor întoarce la medic pentru a vaccina copilul la timp? Cum vor fi ei obligaţi să vină înapoi şi că se va respecta schema de vaccinare, pentru că trebuie luat în calcul şi faptul că unii părinţi provin din zone mai sărace şi care nu-şi permit să dea bani pe transport până la medic. Şi, în plus, cine ne garantează că în intervalul de timp în care nu au fost imunizaţi nu au fost deja expuşi? O altă întrebare este dacă există vreun registru, o evidenţă a mamelor cu hepatita B, pentru că dacă nu avem registrul unic de evidenţă a bonlavilor de hepatita B, nu putem decât să estimăm numărul lor în funcţie de pacienţii cronici”, a afirmat preşedinta APAH-RO.

Marinela Debu a spus că va trimite, joi, o solicitare către Ministerul Sănătăţii pentru a prezenta punctul de vedere al APAH-RO cu privire la această situaţie.

În primele şapte zile de viaţă, în maternitate, nou-născutul trebuie să beneficieze de două vaccinuri, respectiv BCG, care este împotriva tuberculozei, şi un alt vaccin împotriva hepatitei B. La două luni de la naştere, copilul trebuie să mai facă alte trei vaccinuri diferite: DTP (antidifterie, antitetanoş antipertusis), antihepatita B şi VPOT (antipoliomielitic). La patru luni se fac vaccinurile DTP şi VPOT, la şase luni – DTP, antihepatita B şi VPOT, între nouă şi 11 luni – vaccinul antirujeolic şi la 12 luni – DTP şi VPOT. Aceste vaccinuri sunt obligatorii, iar costurile lor ar trebui suportate de Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate.

Citeşte şi Maternitatea groazei: Aparatură veche de zeci de ani, pereţi scorojiţi şi tavane găurite VIDEO

Spynews
David Popovici a vorbit despre relația pe care o are cu Taisia, iubita lui: „Mă face să nu mă simt vinovat”
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească un turist român ajuns pe plaja din Olimp: ”Unde trăim, în Africa de Sud?”
Capital.ro
Românii cu buletin au fost avertizați. Vor ști totul despre tine. Este capcană chiar în lege
Playtech.ro
Lili Sandu a arătat TOT. Imagini de senzație cu vedeta la 45 de ani. Arată FABULOS
DailyBusiness
Decizie finală! Ce se întâmplă cu taxele în 2025
Adevarul
E Budapesta peste București? Un vlogger celebru dă verdictul. „Sunt șocat de ceea ce văd, priviți câtă nesimțire aici” VIDEO
Spynews
Țara de vis în care să vă petreceți anii de pensie. Serviciile medicale sunt gratuite și se află în topul statelor cu un nivel de trai avantajos
Spynews
David Popovici luptă pentru aurul olimpic și la 100 de metri. Programul de marți al românilor la Jocurile Olimpice de la Paris
Evz.ro
Menții răcoare în casă pe caniculă. Cum poți face economie în portofel
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Florin Salam, primele declarații după ce Roxana Dobre și-a luat copiii și s-a mutat la mama ei: 'N-are rost!'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Atenționare pentru românii care călătoresc în Grecia. Zeci de incendii de vegetație au izbucnit în ultimele 24 de ore
Capital.ro
Dezvăluire cumplită despre Traian Băsescu. Suferința fost mare
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum își apară fiul după tragedia provocată: „Dumneavoastră nu ați fost începător?”
substantial.ro
Emisarii armean și turc s-au întâlnit la graniță pentru normalizarea relațiilor bilaterale
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind ADERAREA la SCHENGEN! AUSTRIA a ANUNȚAT!
Shtiu.ro
Curiozități despre David Popovici, omul-anfibie. Ce înălțime și ce obiceiuri are sportivul?