Maternitatea Braşov nu mai are vaccin antihepatita B. Peste 100 de bebeluşi, externaţi neimunizaţi

Maternitatea Braşov a rămas fără vaccin antihepatita B, iar peste o sută de bebeluşi care ar fi trebuit vaccinaţi în 24 de ore de la naştere au fost externaţi fără a fi imunizaţi. Reprezentanţii maternităţii au afirmat că vina este a celor "din minister, cu salarii grase, care nu au planificat corect".
Iulian Tudor
19 sept. 2013, 12:05
Maternitatea Braşov nu mai are vaccin antihepatita B. Peste 100 de bebeluşi, externaţi neimunizaţi

Şeful Secţiei Neonatologie de la Maternitatea Braşov, dr. Ioan Oprea, a declarat, joi, pentru Mediafax, că vaccinul împotriva hepatitei B s-a epuizat în urmă cu o săptămână, iar de atunci au fost externaţi fără a fi imunizaţi 108 nou-născuţi.

În următoarele două zile vor mai fi externaţi alţi 20 de bebeluşi fără a putea fi imunizaţi, desi vaccinarea împotriva acestei boli este obligatorie.

Din 13 septembrie au plecat 108 nou-născuţi din maternitate, iar azi şi mâine vor mai pleca alţi 20. Nu au putut fi imunizaţi pentru că nu mai avem stocuri de vaccin împotriva hepatitei B. Ei ar trebui imunizaţi în termen de 24 de ore de la naştere. Dacă nu se face această vaccinare se va ajunge ca înainte de ’89, cu copii cu hepatită clasa I. Există riscul să facă hepatita B, iar aceasta poate degenera într-un cancer hepatic sau într-o ciroză, iar la vârsta de 4-5 ani umblă părinţii după transplant. Este rău pentru că nu se găseşte vaccinul nici în farmacii. Ar fi promisiuni de vaccinuri pentru sfârşitul acestei luni, dar cine
ştie dacă vor sosi”, a spus dr. Oprea.

Şeful Secţiei Neonatologie a precizat că riscurile de îmbolnăvire sunt foarte mari la nou-născuţi, în special la cei născuţi din mame care au heptatita B, unde procentul de transmitere a bolii este de aproximativ 20 la sută.

Medicul Ioan Oprea consideră că responsabili pentru această situaţie sunt reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, „care au salarii grase”.

Dacă cei care răspund de sănătate în minister şi care au salarii grase pentru asta ar fi planificat corect, nu am fi ajuns în această situaţie. Dar este un dezinteres total în acest sens„, a mai spus dr. Ioan Oprea.

Maternitatea Braşov are nevoie de aproximativ 5.000 de doze de vaccin pe an pentru a face faţă solicitărilor, la Braşov venind şi mame din judeţele limitrofe.

Gabriela Proca, şeful Serviciului Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din Direcţia de Sănătate Publică Braşov, a spus că a făcut deja solicitări pentru 600 de doze de vaccin atât la Ministerul Sănătăţii, cât şi la DSP-urile din judeţele vecine, însă şi acolo sunt probleme.

Am făcut solicitări şi la Bucureşti şi în judeţele vecine, dar nici ei nu stau prea bine. De la Covasna am primit, luna trecută, nişte vaccinuri. Sperăm să le primim cât mai repede. Copiii vor putea fi vaccinaţi ulterior„, a spus Gabriela Proca.

Potrivit acesteia, nou-născuţii care nu au fost vaccinaţi în spital vor putea fi vaccinaţi la medicul de familie şi există şi varianta ca la două luni, când se fac celelalte vaccinări, să primească şi vaccinul antihepatic B.

Dr. Gabriela Proca a precizat că la Braşov nu sunt foarte multe cazuri de mame bolnave de hepatita B, fiind vorba despre „două-trei mame purtătoare”, iar în aceste cazuri nou-născutul intră într-o schemă rapidă de vaccinare.

Marinela Debu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), a precizat că situaţia este foarte gravă, ţinând cont că se repetă, aceasta nefiind prima dată când maternitatea rămâne fără unul dintre vaccinurile obligatorii.

În iulie 2012, aproape 300 de bebeluşi născuţi la Braşov au rămas neimunizaţi împotriva TBC, iar situaţia s-a rezolvat abia după o lună.

„Eu sunt foarte revoltată de această situaţie, mai ales pentru că nu este pentru prima dată când se întâmplă asta. Deşi vaccinul este gratuit, sunt unii părinţi care au refuzat o serie de vaccinuri. În acest caz, cine garantează că părinţii se vor întoarce la medic pentru a vaccina copilul la timp? Cum vor fi ei obligaţi să vină înapoi şi că se va respecta schema de vaccinare, pentru că trebuie luat în calcul şi faptul că unii părinţi provin din zone mai sărace şi care nu-şi permit să dea bani pe transport până la medic. Şi, în plus, cine ne garantează că în intervalul de timp în care nu au fost imunizaţi nu au fost deja expuşi? O altă întrebare este dacă există vreun registru, o evidenţă a mamelor cu hepatita B, pentru că dacă nu avem registrul unic de evidenţă a bonlavilor de hepatita B, nu putem decât să estimăm numărul lor în funcţie de pacienţii cronici”, a afirmat preşedinta APAH-RO.

Marinela Debu a spus că va trimite, joi, o solicitare către Ministerul Sănătăţii pentru a prezenta punctul de vedere al APAH-RO cu privire la această situaţie.

În primele şapte zile de viaţă, în maternitate, nou-născutul trebuie să beneficieze de două vaccinuri, respectiv BCG, care este împotriva tuberculozei, şi un alt vaccin împotriva hepatitei B. La două luni de la naştere, copilul trebuie să mai facă alte trei vaccinuri diferite: DTP (antidifterie, antitetanoş antipertusis), antihepatita B şi VPOT (antipoliomielitic). La patru luni se fac vaccinurile DTP şi VPOT, la şase luni – DTP, antihepatita B şi VPOT, între nouă şi 11 luni – vaccinul antirujeolic şi la 12 luni – DTP şi VPOT. Aceste vaccinuri sunt obligatorii, iar costurile lor ar trebui suportate de Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate.

Citeşte şi Maternitatea groazei: Aparatură veche de zeci de ani, pereţi scorojiţi şi tavane găurite VIDEO

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul din România în care se mută toți bucureștenii și nu numai. E foarte aproape de capitală, dar traiul aici e de 4 ori mai ieftin. Tinerii și pensionarii își permit să cumpere case și apartamente, sunt locuri de muncă, școli bune, spitale, magazine mari și drumuri reparate
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
O nouă taxă de la 1 ianuarie. Șoferii fără loc de parcare vor plăti în plus
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în cazul în care fiii ei nu vor să părăsească vila lui Prigoană
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură imensă pentru UDREA. Dezvăluirea care cutremură toată închisoarea
StirileBZI
Schimbări importante pentru pensionarii cu venituri mici: Cu cât crește indemnizația socială de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Averea lui Elon Musk atinge un nivel record de 347,8 miliarde de dolari
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni