Revoluţie în medicină: Un cercetător ROMÂN a descoperit un nou stadiu de comă profundă

De regulă, atunci când creierul unui pacient devine complet inactiv, medicii consideră că pacientul a intrat în cea mai profundă stare de comă. Un om de ştiinţă de origine română, stabilit în Canada, a anunţat însă descoperirea unui nou stadiu de comă, şi mai profundă, în care activitatea cerebrală este reluată la un nivel minim, conform unui material publicat de LiveScience.com.
Romania TV
19 sept. 2013, 16:19
Revoluţie în medicină: Un cercetător ROMÂN a descoperit un nou stadiu de comă profundă

În cazul unui pacient aflat într-o comă indusă medicamentos, dar şi în cazul unor experimente desfăşurate pe pisici, cercetătorii au observat că, după ce au adâncit starea de comă prin administrarea unei doze mai mari de medicamente, în creier a început să se manifeste o activitate neuronală minimă dar răspândită la nivelul întregului organ, conform studiului publicat în ultimul număr al revistei PLOS ONE.

Această concluzie este bazată pe măsurarea activităţii electrice a creierului detectată prin electroencefalografie (EEG) – procedeu de studiere a activităţii electrice a creierului, bazat pe aplicarea unor electrozi pe pielea capului şi pe înregistrarea grafică, sub formă de unde, a curenţilor corespunzători acestei activităţi. La pacienţii aflaţi în comă, în funcţie de stadiul acestei come, undele nervoase sunt modificate. Pe măsură ce coma se adânceşte, dispozitivul EEG va ajunge să prezinte pe monitor o linie orizontală continuă, fără nicio oscilaţie – stadiu considerat la graniţa dintre un creier viu şi unul mort.

Liniile orizontale continue reprezentau cea mai adâncă formă cunoscută de comă„, susţine profesorul de origine română Florin Amzică, neurolog la Universitatea din Montréal.

Noul studiu demonstrează că „există o formă mai adâncă de comă care trece dincolo de această linie orizontală continuă şi chiar şi în această stare de comă ultraprofundă activitatea corticală poate fi reluată„, explică Amzică. El a precizat însă că această descoperire se aplică în cazul pacienţilor care au creiere sănătoase ce continuă să primească sânge şi oxigen. Concluziile acestui studiu ar putea să nu se aplice pacienţilor aflaţi în comă dar care au creierul puternic afectat în urma unor traumatisme.

Stadiul de comă nou-descoperit este caracterizat de unde electrice denumite „Nu-complexes” care sunt diferite de alte unde cerebrale generate în stadii cunoscute de comă, în somn sau în starea de veghe. Aceste unde îşi au originea într-o regiune profundă a creierului, hipocampusul, şi apoi se răspândesc de-a lungul cortexului (stratul exterior al creierului), conform studiului.

Această descoperire a fost făcută în urma unei observaţii întâmplătoare asupra unui pacient aflat în stare de comă profundă şi căruia i-a fost administrată o medicaţie antiepileptică puternică pentru a-i ţine sub control convulsiile. Activitatea electrică a creierului său, înregistrată printr-un aparat EEG, prezenta nişte unde cerebrale ciudate şi inexplicabile.

Folosind anestezice puternice, cercetătorii au indus o serie de pisici într-o stare cerebrală similară celei a pacientului. Atunci când aparatele EEG conectate la creierul pisicilor au indicat o linie orizontală continuă, cercetătorii au mărit doza de anestezic şi au observat cum reîncepe activitatea cerebrală a felinelor.

Deocamdată nu se ştie cum activitatea neuronilor din hipocampus se poate disemina în diferitele regiuni ale creierului. Un posibil răspuns ar fi că, dacă pacientul este suficient de scufundat în comă, creierul pierde cel puţin parţial controlul asupra neuronilor din hipocampus, control care în mod normal ar fi fost menţinut de creier.

Cu cât creierul este mai inconştient, cu atât este mai puţin deranjată această activitate„, susţine Amzică. Atunci activitatea din hipocampus dispune de potenţialul de a deveni suficient de puternică pentru a se disemina spre alte regiuni cerebrale.

Această descoperire ar putea avea potenţial terapeutic. Câteodată starea unora dintre pacienţii care au suferit accidente grave, sau au luat supradoze de droguri, necesită inducerea lor în comă. Prin reducerea activităţii cerebrale şi încetinirea metabolismului, o comă indusă poate proteja ţesutul nervos.

Există însă riscul ca, în cazul unor perioade mai lungi de inactivitate completă, să se înregistreze pierderi iremediabile ale conexiunilor dintre neuroni. O stare de comă indusă de tipul celei descoperite de echipa condusă de cercetătorul de origine română poate proteja mai bine ţesutul nervos pentru că menţine o minimă activitate cerebrală.

Spynews
Mireasa - Capriciile iubirii. Situația Ramonei, motiv de discuție în casa băieților. A recunoscut că are un copil. Ce părere are Ionuț despre ea
Bzi.ro
Sandra Mutu, încântătoare pe litoral, în costum de baie! Soția Briliantului a făcut furori!
Fanatik.ro
Cele 6 zodii care vor avea cea mai bună toamnă din viața lor. Belșug și opulență în viitorul lor
Capital.ro
Se confiscă banii românilor. Trebuie să declari și să plătești la stat: „Efectul va fi vizibil”
Playtech.ro
Mirela Vaida, apariție de INFARCT! S-a pozat DEZBRĂCATĂ, a lăsat la vedere…
DailyBusiness
Veste minunată pentru români! SCAD ratele la creditele bancare
Adevarul
Bombardiere nucleare rusești și chineze ar fi încercuit coasta americană din Alaska. SUA și Canada au mobilizat mai multe avioane de vânătoare
Spynews
Sărbătoare mare în familia unui fost cuplu de la Insula Iubirii! Fetița lor, Emma a împlinit doi ani
Spynews
Arestări masive într-o grupare acuzată de legături cu frații Tate! Cum au ajuns mafioții italieni să invadeze țara noastră cu camioane pline de droguri
Evz.ro
Viață mai ușoară pentru toți românii. Ce se întâmplă cu actele esențiale
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele autopsiei
Cancan.ro
După Roxana Dobre, şi sora lui Salam a păţit-o GRAV! S-a ajuns la păruială şi înjurături
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
David Popovici, medalie de bronz în proba de 100 m liber la Jocurile Olimpice de la Paris
Capital.ro
Devine interzis în România. S-a dat ordin în toate țările UE de la 1 ianuarie 2025
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
'Durere mare'- Părinții doctoriței Gavril, reacție sfâșietoare
substantial.ro
FCSB învinge Maccabi Tel Aviv și asigură o sumă importantă de la UEFA
MediaFlux
BANI EUROPENI pentru persoanele cu venituri mici. Cine poate lua
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?