Neacşu (PSD): Tokes face un joc personal şi unul al extremismului maghiar

Europarlamentarul Laszlo Tokes face, pe de o parte, "un joc personal", pe de altă parte "unul al extremismului maghiar", susţine deputatul Marian Neacşu, potrivit căruia manifestările acestuia "au aruncat într-o lumină negativă" relaţionările corecte între România şi Ungaria, transmite Mediafax.
Romania TV
20 sept. 2013, 17:11
Neacşu (PSD): Tokes face un joc personal şi unul al extremismului maghiar

Liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, deputatul Marian Neacşu, a declarat, vineri, la Alba Iulia, corespondentului Mediafax că nu i se pare normal ca un cetăţean român care a dobândit o înaltă distincţie să aibă atât de multe luări de poziţie publice atât în ţară, cât şi în afară împotriva statului român, motiv pentru care susţine retragerea Ordinului Naţional „Steaua României” europarlamentarului Laszlo Tokes.

„Din nefericire, am impresia că Laszlo Tokes face, pe de o parte, un joc personal, iar pe de altă parte un joc al extremismului maghiar. Eu sunt un om al echilibrului şi îmi plac poziţiile echilibrate, nu îmi plac extremele. Din nefericire, poziţiile domnului Tokes cu caracter extremist au aruncat într-o lumină negativă o bună parte a relaţionărilor corecte şi echilibrate dintre statul român şi statul ungar”, a afirmat Neacşu.

Întrebat dacă susţine retragerea Ordinului Naţional „Steaua României” europarlamentarului Laszlo Tokes, Marian Neacşu a răspuns afirmativ.

„Da, susţin acest gest, pentru că nu mi se pare normal ca un cetăţean român care a dobândit o înaltă distincţie a României să aibă atât de multe luări de poziţie publice şi în România, dar şi în afara ei împotriva statului român şi a cetăţenilor României”, a spus Neacşu.

Pe de altă parte, întrebat ce părere are de faptul că Iniţiativa Cetăţenească Europeană pentru protecţia minorităţilor naţionale – Minority SafePack a fost respinsă de Comisia Europeană, Neacşu a răspuns că decizia i se pare corectă.

„Cred că era o soluţie corectă. Eu cel puţin o anticipam. Sunt şi reprezentant al Parlamentului român la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Cunosc ceva mai bine problemele legate de statutul minorităţilor în Europa şi nu de puţine ori România a fost prezentată ca un exemplu pozitiv în ceea ce priveşte statutul minorităţilor”, a afirmat parlamentarul PSD.

Deputatul Marian Neacşu a participat, vineri, la Alba Iulia la Congresul Naţional al Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România.

Senatorul PSD Gabriela Firea declara, joi seară, că subiectul retragerii Ordinului Naţional „Steaua României” europarlamentarului Laszlo Tokes va fi discutat în 26 septembrie, la Academia Română, când acesta va fi invitat să-şi pledeze cauza.

Gabriela Firea a precizat că va exista o adresă oficială de convocare a europarlamentarului Laszlo Tokes, care va fi transmisă de şeful Cancelariei ordinelor, pentru ca acesta să-şi pledeze cauza.

În 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară „Balvanyos”, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare naţională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.

În replică, preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (Harghita), că „nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat”.

Participanţii la seminariile Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului au cerut atunci retragerea distincţiilor acordate de statul român „extremiştilor maghiari” din România, făcând referire la europarlamentarul Tokes Laszlo, decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României”.

La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat atunci că îl va informa în scris pe preşedintele Traian Băsescu că va contrasemna un eventual decret de retragere a distincţiei acordate europarlamentarului Laszlo Tokes, Ordinul Naţional „Steaua României”.

Într-un comunicat transmis, europarlamentarul Lazslo Tokes a apreciat drept „grave” şi „neadevărate” acuzaţiile că ar fi cerut protectoratul Ungariei asupra Transilvaniei, iar, ulterior, că ar vrea dictat asupra Tansilvaniei, el susţinând că afirmaţiile sale au fost „denaturate într-o manieră inimaginabilă”.

El a susţinut că în data de 27 iulie, la lucrările Universităţii de Vară „Balvanyos”, s-a referit la o autonomie funcţională şi apreciată, cea a Tirolului de Sud din Italia. Potrivit afirmaţiilor sale, în acest caz, în urma dialogul constructiv dintre Italia şi Austria, Austria a recunoscut frontierele impuse de către puterile ieşite învingătoare din cele două războaie mondiale, iar Italia a recunoscut dreptul Austriei de a supraveghea discret tot ceea ce se întâmplă în Tirolul de Sud.

„Avându-l lângă mine pe Orbán Viktor, premierul Ungariei, (…) mi s-a părut firesc să-i sugerez, să-l rog (nu pentru prima dată de altfel), să încerce construirea unui mecanism similar sau asemănător cu cel al Tirolulului de Sud – evident împreună cu România, în interesul ambelor țări, inclusiv al maghiarilor din România”, a explicat Tokes.

Preşedintele Traian Băsescu l-a decorat, în decembrie 2009, pe europarlamentarul Laszlo Tokes cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, la 20 de ani de la Revoluţie.

Conferirea decoraţiei a fost motivată, potrivit decretului semnat de şeful statului, de împlinirea a 20 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989, „în semn de mare apreciere a curajului şi demnităţii de care a dat dovadă, declanşând, prin exemplu personal, revolta istorică a poporului român împotriva dictaturii comuniste”.

Spynews
Soția unui luptător celebru o face praf pe amantă, după mulți ani de tăcere. Cu dovezi, o pune la punct pe femeia cu care își împarte soțul / FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce să pui în maioneza de casă pentru a-i da cel mai bun gust. Un simplu ingredient îi dă o savoare de care nu te mai saturi
Capital.ro
Interzis pentru proprietarii de apartamente. Ce nu ai voie să pui pe scara blocului
Playtech.ro
Antonia, în cea mai transparentă rochie! Are un posterior prea obraznic, a lăsat la vedere chiar TOT
DailyBusiness
Sorin Grindeanu ar putea fi următorul președinte al României! Iată de ce
Adevarul
Impactul declarațiilor ÎPS Teodosie: Normele religioase stricte lasă urme care persistă și în viața adultă ANALIZĂ
Spynews
Cine sunt cei doi tineri care au murit într-un cumplit accident pe DN2. Alin și Alexandra urmau să facă nuntă. Erau căsătoriți civil din luna iunie | FOTO
Spynews
Babană a tăiat rochia unei mirese la nuntă! De ce a recurs fostul concurent de la Chefi la cuțite la acest gest / VIDEO
Evz.ro
Escrocherie sinistră: avocați vânători de accidente. Victimele, stoarse de bani
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
Imagini dureroase cu Nicu Covaci în sicriu. Trupul neînsuflețit al artistului a fost depus la Filarmonica din Timișoara
Cancan.ro
Tatăl lui Cătălin Măruță, internat la Institutul Matei Balș din Capitală! A fost depistat pozitiv cu COVID-19/ EXCLUSIV
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Detaliul incredibil observat la priveghiul legendarului Nicu Covaci. Ce este desenat chiar pe sicriu
Capital.ro
Ordinul care intră în vigoare în România! Proprietarii de locuințe, obligați să obțină certificatul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
A fost prins Diavolul, cel mai căutat fugar! Lucra ca polițist când a comis teribila crimă
substantial.ro
Avertizare nowcasting de cod portocaliu de furtuni pentru București și județul Ilfov
MediaFlux
PENSIONARII care vor pierde BANI de la 1 septembrie LA RECALCULARE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!