PROTEST DE AMPLOARE al bicicliştilor, în Capitală. Circulaţia auto, restricţionată

Mii de români au ieşit sâmbătă în stradă pe biciclete, la Bucureşti, pentru a solicita realizarea de piste rezervate cicliştilor. Bicicliştii au cerut demisia primarului Sorin Oprescu, invocând neaplicarea măsurilor de siguranţă rutieră, încurajarea transportului motorizat, lipsa pistelor speciale pentru biciclete.
Iulian Tudor
21 sept. 2013, 13:33
PROTEST DE AMPLOARE al bicicliştilor, în Capitală. Circulaţia auto, restricţionată

Participanţii la marş s-au strâns de la ora 14.00 la intrarea din Piaţa Charles de Gaulle în Parcul Herăstrău, având ca destinaţie Parcul Tineretului. Timp de aproximativ un sfert de oră, ei au blocat circulaţia pe ambele sensuri pe Podul Basarab.

În prezent, participanţii la marş se deplasează în grup compact prin centrul Capitalei. Traseul bicicliştilor include şi înconjurul Palatului Parlamentului.

În cadrul acestui protest, bicicliştii cer demisia primarului Sorin Oprescu, invocând neaplicarea măsurilor de siguranţă rutieră, încurajarea transportului motorizat, lipsa unei viziuni pentru creşterea calităţii vieţii, menţinerea în funcţii a persoanelor vinovate de pagubele de milioane de euro provocate de recepţia ilegală a pistelor pentru biciclete şi neaplicarea măsurilor de eficientizare a transportului public prin asigurarea de benzi dedicate.

CITEŞTE ŞI CONFLICT la marşul bicicliştilor. Un şofer s-a BARICADAT în maşină de frica acestora

Marşul a fost organizat de Comunitatea Bicicliştilor din Bucureşti (CBB) şi Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR). Conform organizatorilor, la protest sunt aşteptaţi pietoni, biciclişti, persoane în scaun rulant, rolleri, părinţi care îşi plimbă copiii în cărucior.

În opinia CBB şi OPTAR, în ultimii ani, proiectele de urbanism promovate şi implementate de municipalitate au fost unele care contravin atât normelor dezvoltării durabile, cât şi principiilor cheltuirii eficiente a fondurilor publice.

„Astfel, în anul 2013 am ajuns să trăim într-un oraş proiectat pentru maşini, celelalte tipuri de participare la trafic fiind masiv neglijate. Locuitorii Bucureştiului au devenit refugiaţi în oraşul lor. Acesta este principalul motiv pentru care politicile publice locale de dezvoltare a Capitalei trebuie în mod imperativ şi urgent să rezolve toate aceste probleme”, susţin organizatorii marşului.

Motivele protestului sunt, potrivit sursei citate, încurajarea transportului motorizat în cea mai poluată capitală europeană, Bucureştiul, menţinerea în funcţii a persoanelor vinovate de pagube de milioane de euro provocate de recepţia ilegală a pistelor pentru biciclete, neaplicarea măsurilor de siguranţă rutieră, lipsa unei viziuni a administraţiei oraşului pentru creşterea calităţii vieţii, lipsa accesibilizării oraşului.

Primăria Capitalei a plătit 11 milioane de euro, în perioda 2008-2010, pentru construirea unor piste de biciclete. Astăzi, dintre cei circa 122 de kilometri de piste, doar două piste mai sunt funcţionale, restul fiind desfiinţate de Poliţia Rutieră după ce a constatat că nu sunt viabile.
 
Cu o zi înainte de protest, primarul Capitalei a anunţat că noile mari bulevarde construite în Capitală vor fi dotate din start cu piste pentru biciclişti, iar pe bulevardele vechi, trotuarele vor fi îngustate, iar pistele vor fi amplasate pe carosabil.

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Bani pentru 2,5 milioane de români. Se plătesc 250 LEI în august. Ordin la Guvern
Playtech.ro
Loredana, apariție de INFARCT! Costumul de baie CRĂPAT i-a arătat toate formele
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Taxe mai mari pentru români, de la anul. Cât de gravă e criza bugetară, de fapt
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mascații au intrat peste Bianca Drăgușanu! Vedeta, AUDIATĂ, la Poliție
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Lege pentru românii care locuiesc la CASĂ. Vor scăpa de obligație
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Guvernul adoptă un proiect de lege pentru implementarea Convenției anti-mită
MediaFlux
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'