De-a lungul timpului, oamenii au observat că din gheţarul Mendenhall din Alaska ieşeau numeroase buturugi. În ultimul an, însă, cercetătorii de la Universitatea Alaska Southeast din Juneau au observat că din gheţar au început să iasă din ce în ce mai mulţi copaci, mulţi aflându-se în poziţie verticală, unii dintre ei având încă rădăcini şi chiar scoarţă.
„Sunt o mulţime şi faptul că sunt încă în picioare este incredibil, pentru că putem vedea partea superioară a copacului şi putem afla cât de bătrân este”, a declarat Cathy Connor, profesor de geologie la Universitatea din Alaska Southeast.
Echipa a identificat copacii ca fiind fie molizi, fie cucute – un tip de conifer, pe baza diametrului trunchiului şi pentru că aceşti arbori există şi acum în regiune. Cercetătorii au, însă, nevoie de mai multe studii pentru a verifica tipul copacilor.
Copacii au fost protejaţi timp de peste 1.000 de ani de o „pătură” de pietriş, pe când gheţarul avansa. Vârsta copacilor a fost aflată folosind datarea cu radiocarbon. Atunci când gheţarii avansează, explică Conor, ei provoacă un râu de apă şi de pietriş, ce acoperă totul în cale. Astfel, copacii au fost „înghiţiţi” de gheţar şi conservaţi sub el.
Gheţarul Taku, din sudul Juneau, avansează în această perioadă prin acelaşi proces, acoperind o pădure de plopi. Gheţarul Mendenhall a început, însă, să se retragă, începând din 2005, cu circa 52 de metri pe an. Anul acesta nu a fost calculată încă retragerea sa, dar se aşteaptă să fie mare, având în vedere temperaturile foarte ridicate din această vară.
Retragerea gheţarilor este motiv de îngrijorare pentru mulţi localnici, care se tem de creşterea nivelului mărilor şi de pierderea surselor majore de apă proaspătă, pe care se bazează pentru apa potabilă. Anchorage, cel mai populat oraş din Alaska, se bazează complet pe gheţarul Eklutna pentru apa de băut.
Cu toate astea, retragerea gheţarilor le oferă experţilor şansa să investigheze rămăşiţele unei lumi antice. Echipa de cercetători vrea să se întoarcă la gheţarul Mendenhall pentru a săpa printre sedimente, în căutarea acelor de conifere asociate cu aceşti copaci şi altor plante.