Potrivit barometrului citat, 83,8% dintre români consideră câinii fără stăpân o problemă serioasă în România, 11,1% cred că subiectul în discuţie nu reflectă o problemă serioasă iar 5% nu ştiu sau nu vor să îşi exprime opinia.
Un procent de 91,5% dintre respondenţi se pronunţă pentru soluţii prin care câinii comunitari să fie luaţi de pe străzi, în timp ce 5% susţin lăsarea acestora în libertate.
Dintre soluţiile indicate, 34,7% dintre români vor sterilizarea şi plasarea în adăposturi a câinilor maidanezi, 31,8% cred că trebuie daţi spre adopţie şi, dacă nu sunt adoptaţi, să fie eutanasiaţi iar 25% se pronunţă pentru eutanasierea lor directă.
Un procent de 2,8% optează pentru sterilizarea câinilor şi eliberarea lor ulterioară, 2,2% cer să fie lăsaţi aşa cum sunt acum iar 0,6% sunt pentru o altă soluţie, în timp ce 3% nu ştiu sau nu răspund.
Sondajul relevă diferenţe între opţiunile exprimate de populaţia din mediul rural respectiv din mediul urban pe această temă.
Astfel, în mediul rural, 32,5% dintre respondenţi vor sterilizarea şi plasarea în adăposturi a câinilor maidanezi, faţă de 36,5% care indică această soluţie în mediul urban. 27,7% dintre respondenţii din mediul rural cred că trebuie daţi spre adopţie şi eutanasiaţi dacă nu sunt adoptaţi, faţă de 35,3% care optează pentru această soluţie în urban.
30,6% dintre respondenţii din mediul rural se pronunţă pentru eutanasierea directă a maidanezilor, în timp ce 20,4% optează pentru această soluţie în mediul urban.
Potrivit opiniei a 31,6% dintre români, principala cauză a înmulţirii câinilor fără stăpân o constituie lipsa unei legi clare care să reglementeze situaţia, 30,9% indică lipsa de acţiune a autorităţilor locale iar 16,6% consideră că de vină sunt acţiunile ONG-urilor care activează în domeniul protecţiei animalelor. Atitudinea oamenilor care adoptă câini şi apoi îi părăsesc este indicată drept cauză a fenomenului de 10,4% dintre respondenţi, 6,8% cred că responsabili sunt cei care hrănesc maidanezii, 1,3% menţionează alte cauze iar 2,5% nu ştiu sau nu răspund.
Sondajul citat a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului ‘Adevărul’, în perioada 10-17 septembrie 2013. Volumul eşantionului a fost de 1.050 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%, eşantionul fiind de tip multistratificat, probabilistic.