Păsările şi fluturii din Europa nu se pot adapta suficient de repede la schimbările climatice

Păsările şi fluturii din Europa se adaptează la încălzirea climatică migrând spre nord, însă nu într-un ritm destul de rapid pentru a ţine pasul cu creşterea temperaturilor medii, arată un studiu apărut duminică şi menţionat de AFP.
Romania TV
09 ian. 2012, 15:00
Păsările şi fluturii din Europa nu se pot adapta suficient de repede la schimbările climatice

Un studiu similar, publicat tot duminică de revista britanică Nature Climate Change, dezvăluie şi faptul că încălzirea este pe cale de a altera sever vegetaţia alpină de pe întreg continentul, scrie Agerpres.

În 20 de ani (1990 – 2008), temperaturile medii au crescut în Europa cu circa 1 grad C, ceea ce corespunde unei mişcări spre nord de 249 km, precizează studiul desfăşurat de biologul francez Vincent Devictor. Regimul alimentar, strategiile de migraţie, tipurile de habitat şi alte aspecte ecologice sunt adesea dependente de climă, iar încălzirea climatică are un impact important asupra multor populaţii de animale. De exemplu, răspunsul fluturilor la această schimbare a climei a fost o mişcare spre nord, însă întârzierea acumulată în perioada menţionată este de aproape 135 km faţă de temperaturi.

La păsări, întârzierea este încă şi mai mare, decalajul fiind de 212 km, se arată într-un comunicat al Muzeului naţional de istorie naturală din Paris, pentru care Frederic Jiguet a coordonat studiul pentru păsări. Muzeul consideră că acest lucru ‘reflectă felul în care schimbările climatice duc la reorganizarea rapidă şi profundă a structurii faunei din Europa, cu decalaje îngrijorătoare în răspunsul diverselor grupuri de specii’, care ar putea modifica în profunzime interacţiunile între aceste specii.

Rezultat al unei colaborări fără precedent între numeroşi cercetători europeni, studiul a analizat impactul schimbării climei asupra unui număr de 9.490 comunităţi de păsări şi de 2.130 de comunităţi de fluturi din diferite ţări (Franţa, Marea Britanie, Spania, Olanda, Suedia, Finlanda şi Cehia). Cercetătorii au folosit datele furnizate de mii de naturalişti voluntari din diverse reţele, totalizând peste un milion şi jumătate de ore petrecute pe teren în 20 de ani, informează muzeul.

O tendinţă asemănătoare a fost observată şi la flora alpină, care nu se poate adapta totuşi la fel de bine şi repede ca animalele, arată un studiu desfăşurat de Academia de ştiinţe austriacă şi Universitatea din Viena.

O echipă de botanişti din 13 ţări a studiat 867 de eşantioane de vegetaţie de pe 60 de mari vârfuri europene, mai întâi în 2001 şi apoi în 2008. Compararea rezultatelor arată că, la scara întregului continent, plantele tradiţionale din climatul alpin rece sunt pe cale de a fi îndepărtate de plante adaptate la regiuni mai calde.

‘Ne aşteptăm să găsim mai multe plante cărora le place căldura la altitudini mai mari, dar nu să descoperim o schimbare prea evidentă într-o perioadă atât de scurtă’, precizează într-un comunicat Michael Gottfried, din programul GLORIA, care a coordonat cercetarea.

Numeroase specii adaptate la frig sunt pe cale de a dispărea de pe munţi. Pe unele vârfuri nu prea înalte de pe continent, în următoarele decenii vor dispărea păşunile alpine, care vor fi înlocuite de arbuşti pitici‘, avertizează Gottfried.

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
Claudia Pătrășcanu s-a tuns singură, acasă. Cum arată acum cântăreața / FOTO
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Care sunt cele mai fiabile SUV-uri în 2025. Top 5 mașini mari care merită cumpărate
Capital.ro
Se pune stop la plata cash? Legea care se pregătește la nivel național. Ce se va întâmpla cu numerarul?
Playtech.ro
De ce nu este bine să vopsești ouă în Vinerea Mare. Ce trebuie să faci în această zi, conform tradiției
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Rușii au încercat să spargă frontul din Harkov. Trupele ruse au reluat atacurile mecanizate
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Scandal uriaș la Teatrul Metropolis! Celebra Lili Jurcă, obligată să joace pe stradă?! Cum s-a ajuns la această situație
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
Evz.ro
Cozonacii din supermarket. Te îngrozești dacă le citești eticheta
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Rezultatul autopsiei lui Emanuel, medicul rezident din Botoșani, care a fost găsit fără suflare în locuința sa. La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi pentru proprietarii de locuințe. Va fi obligatoriu, trecut direct în Constituție: E timpul!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Cum să prepari cel mai bun drob de miel. Secretele pe care gospodinele trebuie să îl știe
MediaFlux
500 de lei pentru elevi. Banii au început să fie virați
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți