Decizia de respingere a proiectului a fost luată, cu 40 de voturi „pentru”, 56 de voturi „împotrivă” şi şase abţineri, în pofida raportului favorabil propus plenului de Comisia pentru politică externă a Senatului.
Votul a fost electronic şi secret, decizia fiind luată la propunerea liderului senatorilor PC, Dumitru Pelican, care a spus că astfel nimeni nu va putea fi criticat şi nimeni nu va putea fi lăudat pentru votul său.
În cadrul dezbaterilor, liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a menţionat că de paşaport diplomatic trebuie să beneficieze doar cei care fac diplomaţie, preşedintele, membrii Guvernului şi parlamentarii.
El a subliniat că, atunci când se înfrăţeşte o regiune cu un judeţ sau când se fac contracte între regiuni, nu se face diplomaţie.
Senatorul Nicolae Vlad Popa a subliniat că posesorul paşaportului diplomatic are imunitate diplomatică.
„Nu putem transfera un document pentru a crea o imunitate pe care cetăţeanul respectiv, la nivelul consiliului judeţean şi la nivelul primăriei, nu o are”, a menţionat el.
Senatorul UDMR Tanczos Barna a arătat, la rândul său, că diplomaţia, formată în mii de ani, comunicarea interstatală prin anumite persoane este un privilegiu al unor profesionişti.
„Nu cred că bagatelizarea sau extinderea ariei de acoperire prin lege este binevenită”, a spus acesta.
Reprezentantul Ministrului de Externe care a participat la şedinţă a susţinut, de asemenea, respingerea iniţiativei legislative.
Iniţiativa legislativă de modificare a Legii 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate este propusă de către deputaţii Dorel-Gheorghe Căprar, Bogdan Ciucă, Viorel Marian Dragomir, Florin Iordache, Angel Tîlvăr şi Mihai Tudose.
Proiectul de lege a fost votat de Senat în calitate de primă Cameră sesizată.