„Cer foarte solemn ca preşedintele Republicii să spună foarte solemn care este poziţia Franţei cu privire la intrarea Bulgariei şi României în Spaţiul Schengen la 1 ianuarie 2014”, a declarat deputatul-primar de la Meaux pentru postul France Info.
Copé s-a declarat sâmbătă ostil acestei aderări „atât timp cât problema circulaţiei şi instalării romilor nu va fi reglată”.
În contextul în care premierul Jean-Marc Ayrault apără o aderare în „două etape”, prima putând fi o deschidere a frontierelor aeriene, liderul UMP (dreapta) a acuzat că, „în realitate, Guvernul este mai degrabă ambiguu asupra acestui subiect”.
„Problema este că există o mare etapă la 1 ianuarie 2014”, a continuat el. Ea „ar viza, dacă toată lumea ar închide ochii, ca Bulgaria şi România să beneficieze de aceleaşi posibilităţi ca toate celelalte ţări din Spaţiul Schengen”, a spus Copé.
Convenţia Schengen, care deschide frontierele statelor semnatare, a fost ratificată de 26 de state, în principal membre ale Uniunii Europene (UE), dar şi de către Elveţia, Islanda şi Norvegia.
„Trebuie să se evite să existe o unanimitate, pentru ca ei să nu intre” în Schengen, a cerut liderul opoziţiei franceze.
„Eu cred că Germania a adoptat deja, la fel ca Olanda, poziţia de a se opune. Mi-ar plăcea ca francezii să facă la fel”, şi-a exprimat dorinţa fostul ministru.
„În prezent, Schengen este pentru mine exemplul tipului de politică europeană care nu funcţionează”, a adăugat el.
„Subiectul Schengen trebuie să fie pus pe masă”, a insistat Copé, anunţând că acesta va fi o temă în cadrul alegerilor europene din 2014. „Îmi place aşa de mult Europa, că vreau alta”, capabilă să îşi „protejeze pieţele” şi să „aibă o politică” de „stăpânire a fluxurilor migratorii interne mult mai controlată”, a adăugat el.