„Eu cred că trebuie găsită o rezolvare şi pentru situaţiile trecute, pentru că aceşti oameni nu pot fi scoşi din locurile în care au fost aleşi de cetăţeni pentru că unii dintre ei respectând de pildă norme şi prevederi europene ISPA, erau în procesul de preaderare care le cerea unui primar sau unui consilier să reprezinte comunitatea. Nu avem de fapt un conflict de interese pentru că un conflict de interese este între public şi privat. Acolo avem public – public”, a susţinut Antonescu.
Liderul PNL a reproşat conducerii ANI că nu a sesizat eroarea legislativă preferând să declare în conflict de interese sau incompatibili sute de aleşi locali. „Instituţia este susţinută prin legi şi cu bani mulţi de la buget să asaneze viaţa politică şi conflictele de interese reale. Cu bună credinţă, ANI ar fi trebuit să sesizeze legiuitorul cu privire la greşeala de legislaţie”, a spus Crin Antonescu
„Soluţia mea, pe care doresc să o discutăm, şi cred că o putem adopta, ca să scoatem aceşti oameni care nu au greşit dintr-o situaţie imposibilă este pe de o parte o lege de aministiere în ceea ce priveşte conflictul de interese – pentru că asta e acuzaţie penală şi aministierea poate să acţioneze retroactiv strict pe aceste speţe (ale aleşilor locali care s-au regăsit în societăţile de utilităţi publice, n.r.), iar în ceea ce priveşte incompatibilităţile cred că aici trebuie să solicităm ministrului Justiţiei un recurs în interesul legii”, a afirmat Antonescu.