Diferenţele în ceea ce priveşte speranţa de viaţă şi mortalitatea infantilă în UE se micşorează

Diferențele importante în ceea ce privește speranța de viață și mortalitatea infantilă constatate în trecut între țările UE se micșorează, conform unui raport publicat de Comisia Europeană.
Filip Stan
25 sept. 2013, 17:16
Diferenţele în ceea ce priveşte speranţa de viaţă şi mortalitatea infantilă în UE se micşorează

Diferența dintre valoarea cea mai mare și cea mai mică a speranței de viață în UE-27 a scăzut cu 17% pentru bărbați între 2007 și 2011 și cu 4% pentru femei între 2006 și 2011. Diferența între țările UE care prezintă rata cea mai mare și rata cea mai mică a mortalității infantile a scăzut de la 15,2 la 7,3 la 1000 de născuți-vii între 2001 și 2011, scrie europa.eu.

Media mortalității infantile în UE a scăzut, de asemenea, în această perioadă — de la 5,7 la 3,9 la 1000 de născuți-vii. Raportul indică unele evoluții pozitive în punerea în aplicare a strategiei UE privind inegalitățile în materie de sănătate, intitulată „Solidaritatea în domeniul sănătății”, concluzionând, în același timp, că sunt necesare mai multe măsuri la nivel local, național și la nivelul UE.

„Inegalitățile în materie de sănătate în ceea ce privește speranța de viață și în special mortalitatea infantilă s-au redus în mod semnificativ în Uniunea Europeană în ultimii ani. Acest fapt este încurajator. Totuși, trebuie să ne continuăm eforturile pentru a pune capăt diferențelor persistente în materie de sănătate între grupurile sociale și între regiuni și state membre, după cum se arată în prezentul raport. Măsurile de reducere a inegalităților în materie de sănătate în întreaga Europă trebuie să rămână o prioritate la toate nivelurile”, a declarat Tonio Borg, comisarul european pentru sănătate.

Potrivit raportului, Suedia are cea mai mare speranță de viață pentru bărbați– 79,9 ani, cu o diferență de aproximativ 12 ani față de statul membru cu cea mai scăzută speranță de viață (68,1). Cea mai mare speranță de viață pentru femei se înregistrează însă în Franța – 85,7 ani, cu o diferență de aproximativ 8 ani față de statul membru cu cea mai scăzută speranță de viață (77,8 ani).

În ceea ce privește speranța de viață sănătoasă în rândul bărbaților, există o diferență de 19 ani între valoarea cea mai mică și valoarea cea mai mare în UE (cifrele pentru 2011). Pentru femei, aceasta a fost de aproape 18,4 ani.

În 2010, diferența privind speranța de viață la naștere înregistrată între regiunile din UE cele mai puțin favorizate și cele mai favorizate a fost de 13,4 ani pentru bărbați și de 10,6 ani pentru femei.

În același an, șapte regiuni ale UE au înregistrat rate ale mortalității infantile mai mari de 10 la 1000 de născuți-vii. Acest procent este mai mare de 2,5 ori decât media UE de 4,1 decese la 1000 de născuți-vii.

În 2010, diferența în ceea ce privește speranța de viață la vârsta de 30 de ani între bărbații cu un nivel ridicat de educație și cei cu un nivel scăzut de educație a variat de la aproximativ trei ani până la 17 ani în diferite state membre. Pentru femei diferența a fost ușor mai mică, variind de la 1 la 9 ani.

Raportul analizează diferiți factori care cauzează inegalități în materie de sănătate și constată că inegalitățile sociale în materie de sănătate se datorează disparităților în ceea ce privește condițiile de viață și alți factori determinanți, cum ar fi venitul, nivelul șomajului și nivelul de educație. Evaluarea a identificat numeroase exemple de corelări între factorii de risc pentru sănătate, inclusiv fumatul și obezitatea, și circumstanțele socioeconomice.

Citeşte şi Populaţia Terrei ar putea ajunge la 11 miliarde, până în 2100

Spynews
Calendar Bacalaureat 2024, sesiunea de toamnă. Data la care se vor afișa primele rezultate
Bzi.ro
Andreea Marin, apariție spectaculoasă în costum de baie! Are o siluetă impecabilă, la 49 de ani
Fanatik.ro
Planta care îți înfrumusețează curtea, dar poate fi periculoasă pentru animale. Câinii sunt puternic afectați de ea
Capital.ro
Lege nouă în România pentru șoferi: Nu mai există alt drum decât la închisoare
Playtech.ro
Loredana Groza, gafă de INFARCT după moartea lui Alain Delon. S-a făcut de râs, imaginea NU mai poate fi ștearsă
DailyBusiness
Cum poți să faci bani mult mai EFICIENT decât metoda tradițională. În 12 luni ai strânge o sumă frumușică
Adevarul
De ce și-au pierdut românii încrederea în medici. „O cultură a non-comunicării și o atitudine grețoasă”
Spynews
Cât de schimbat este Philipp Plein de când Andreea Sasu l-a făcut tată. Este prima dată când face asta public cu unul dintre copii / FOTO
Spynews
Puya, show incendiar în deschiderea concertului lui 50 Cent din București. Publicul a cântat alături de el | VIDEO
Evz.ro
Trei zodii care înșală cel mai des. Fugi cât poți de ele
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
Cine moștenește averea uluitoare a lui Alain Delon. Actorul pasionat de sport a stabilit clar cum se va împărți imperiul de 300.000.000 de euro
wowbiz.ro
Cătălin a căzut 300 de metri în gol pe Munții Bucegi! Cum s-a întâmplat tragedia?!
Cancan.ro
Aventurile lui Nicușor în vacanța mare. IMAGINI DEMENȚIALE cu Șeful Bucureștiului: s-a băgat în colăcel și a făcut pluta cumințel
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Superluna albastră poate fi observată pe cerul României pe parcursul acestei zile
Capital.ro
Se dau 5.000 euro de persoană. Noi vouchere în România. Valabil de azi, ora 10:00
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. E gata să se dezbrace total. „Cred că sunt hot. Vreau să-mi arăt corpul”
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, susține că bolile psihice sunt „slăbiciuni” legate de păcatele părinților
MediaFlux
ALERTĂ de RĂZBOI în EUROPA! TRUPELE SUNT LA GRANIȚĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...