Diferența dintre valoarea cea mai mare și cea mai mică a speranței de viață în UE-27 a scăzut cu 17% pentru bărbați între 2007 și 2011 și cu 4% pentru femei între 2006 și 2011. Diferența între țările UE care prezintă rata cea mai mare și rata cea mai mică a mortalității infantile a scăzut de la 15,2 la 7,3 la 1000 de născuți-vii între 2001 și 2011, scrie europa.eu.
Media mortalității infantile în UE a scăzut, de asemenea, în această perioadă — de la 5,7 la 3,9 la 1000 de născuți-vii. Raportul indică unele evoluții pozitive în punerea în aplicare a strategiei UE privind inegalitățile în materie de sănătate, intitulată „Solidaritatea în domeniul sănătății”, concluzionând, în același timp, că sunt necesare mai multe măsuri la nivel local, național și la nivelul UE.
„Inegalitățile în materie de sănătate în ceea ce privește speranța de viață și în special mortalitatea infantilă s-au redus în mod semnificativ în Uniunea Europeană în ultimii ani. Acest fapt este încurajator. Totuși, trebuie să ne continuăm eforturile pentru a pune capăt diferențelor persistente în materie de sănătate între grupurile sociale și între regiuni și state membre, după cum se arată în prezentul raport. Măsurile de reducere a inegalităților în materie de sănătate în întreaga Europă trebuie să rămână o prioritate la toate nivelurile”, a declarat Tonio Borg, comisarul european pentru sănătate.
Potrivit raportului, Suedia are cea mai mare speranță de viață pentru bărbați– 79,9 ani, cu o diferență de aproximativ 12 ani față de statul membru cu cea mai scăzută speranță de viață (68,1). Cea mai mare speranță de viață pentru femei se înregistrează însă în Franța – 85,7 ani, cu o diferență de aproximativ 8 ani față de statul membru cu cea mai scăzută speranță de viață (77,8 ani).
În ceea ce privește speranța de viață sănătoasă în rândul bărbaților, există o diferență de 19 ani între valoarea cea mai mică și valoarea cea mai mare în UE (cifrele pentru 2011). Pentru femei, aceasta a fost de aproape 18,4 ani.
În 2010, diferența privind speranța de viață la naștere înregistrată între regiunile din UE cele mai puțin favorizate și cele mai favorizate a fost de 13,4 ani pentru bărbați și de 10,6 ani pentru femei.
În același an, șapte regiuni ale UE au înregistrat rate ale mortalității infantile mai mari de 10 la 1000 de născuți-vii. Acest procent este mai mare de 2,5 ori decât media UE de 4,1 decese la 1000 de născuți-vii.
În 2010, diferența în ceea ce privește speranța de viață la vârsta de 30 de ani între bărbații cu un nivel ridicat de educație și cei cu un nivel scăzut de educație a variat de la aproximativ trei ani până la 17 ani în diferite state membre. Pentru femei diferența a fost ușor mai mică, variind de la 1 la 9 ani.
Raportul analizează diferiți factori care cauzează inegalități în materie de sănătate și constată că inegalitățile sociale în materie de sănătate se datorează disparităților în ceea ce privește condițiile de viață și alți factori determinanți, cum ar fi venitul, nivelul șomajului și nivelul de educație. Evaluarea a identificat numeroase exemple de corelări între factorii de risc pentru sănătate, inclusiv fumatul și obezitatea, și circumstanțele socioeconomice.
Citeşte şi Populaţia Terrei ar putea ajunge la 11 miliarde, până în 2100