Corlăţean: România studiază modalitatea de acceptare a jurisdicţiei Curţii Internaţionale de Justiţie

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a precizat, la Adunarea Generală a ONU, că, în prezent, autorităţile române analizează modalitatea de acceptare a jurisdicţiei Curţii Internaţionale de Justiţie, precum şi domeniile care vor fi incluse în această sferă, potrivit unui comunicat MAE.
Romania TV
26 sept. 2013, 07:54
Corlăţean: România studiază modalitatea de acceptare a jurisdicţiei Curţii Internaţionale de Justiţie

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a participat miercuri la reuniunea ministerială pe tema „100 de ani de la crearea Palatului Păcii: Avansarea cadrului de rezolvare paşnică a disputelor”, găzduită de Frans Timmermans, ministrul olandez al afacerilor externe, în marja segmentului de nivel înalt al deschiderii celei de-a 68-a sesiuni a Adunării Generale a ONU de la New York.

În intervenţia sa, şeful diplomaţiei române a subliniat că „rolul Curţii Internaţionale de Justiţie este de necontestat în promovarea statului de drept, prin aplicarea principiilor şi normelor de drept internaţional, contribuind astfel la relaţiile prietenoase dintre state”. Titus Corlăţean a reamintit că România a participat la proceduri în faţa acestei instanţe, inclusiv în disputa bilaterală finalizată prin decizia Curţii din 2009 privind delimitarea platoului continental şi a zonelor economice exclusive între România şi Ucraina.

Ministrul de Externe a prezentat demersurile întreprinse recent la nivel naţional pentru acceptarea de către România a jurisdicţiei obligatorii a Curţii Internaţionale de Justiţie şi a făcut referire la dezbaterile publice şi conferinţele iniţiate de Ministerul Afacerilor Externe în parteneriat cu mediul universitar şi societatea civilă din România, cu participarea preşedintelui Curţii Internaţionale de Justiţie, Peter Tomka.

„Dezbaterile publice au relevat sprijinul general, împărtăşit inclusiv de specialiştii în domeniu, pentru iniţiativa de acceptare de către România a jurisdicţiei obligatorii a Curţii. În prezent, autorităţile române analizează modalitatea de acceptare a jurisdicţiei, inclusiv domeniile care vor fi excluse din sfera de jurisdicţie, înainte de perfectarea etapelor procedurale necesare aprobării declaraţiei de acceptare”, a declarat ministrul român de Externe.

Reuniunea s-a desfăşurat în prezenţa secretarului general adjunct al ONU, Jan Eliasson, a preşedintelui Curţii Internaţionale de Justiţie, Peter Tomka, a secretarului general al Curţii Permanente de Arbitraj, Hugo Siblesz, precum şi a subsecretarului general al ONU pentru afaceri juridice, Miguel De Serpa Soares. Reuniunea a marcat centenarul Palatului Păcii – sediul Curţii Internaţionale de Justiţie – şi a fost organizată cu scopul de a sprijini promovarea statului de drept la nivel internaţional şi, în special, întărirea modalităţilor de rezolvare paşnică a disputelor.

Curtea Internaţională de Justiţie, cu sediul la Haga, este organul principal judiciar al ONU şi a fost înfiinţată în 1945, în baza Cartei Naţiunilor Unite.

CIJ este compusă din 15 judecători aleşi pentru termene de nouă ani de către Adunarea Generală a ONU şi de către Consiliul de Securitate.

Competenţa obligatorie a Curţii Internaţionale de Justiţie poate fi recunoscută, de orice stat, printr-o declaraţie unilaterală înaintată Secretarului General ONU, cu privire la orice litigiu juridic în relaţia cu orice stat care acceptă, la rândul său, jurisdicţia obligatorie.

În cazul Delimitarea maritimă la Marea Neagră (România c. Ucraina), competenţa Curţii fusese stabilită numai cu privire la acest litigiu, printr-o clauză specială a acordului conex Tratatului politic de bază româno-ucrainean din 1997.

Spynews
Guess Who, prins cu substanțe interzise, în toaletă la Untold! Artistul, implicat într-un nou scandal
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce este, de fapt, certificatul de viață. Fără el nu veți putea lua pensia. Cum trebuie semnat și unde
Capital.ro
Ungaria a pus interzis. Românii vor lua 5.000 lei amendă. Legea e lege la vecini
Playtech.ro
ȘOC! Florin Piersic NU mai arată cum îl știai! A ajuns de nerecunoscut ACUM, AVEM imaginile
DailyBusiness
Este cea mai bună veste! Acești români vor fi iertați de toate datoriile la bănci
Adevarul
Simptomele COVID-ului de vară și ce să faci dacă te-ai îmbolnăvit
Spynews
Meteorologii, anunț de ultimă oră! Cod galben de ploi și vijelii în 16 județe din România. Care sunt zonele vizate / FOTO
Spynews
Costel Biju vrea să ia fetița pe care o are cu amanta de lângă mamă, la 5 ani după ce s-a aflat că are un alt copil. De ce o acuză pe Florentina Ioniță de neglijență
Evz.ro
Virusul care te lasă fără bani în cont. Așa îl folosesc hackerii
Ego.ro
Imagini incendiare cu concurenta de la Insula Iubirii care i-a furat iubitul celei mai bune prietene FOTO
Prosport.ro
FOTO. Fosta cumnată a lui Ilie Năstase arată senzațional la 43 de ani!
wowbiz.ro
Florin Piersic, apariție șoc! Cum a ajuns să arate? Problemele de sănătate l-au transformat complet
Cancan.ro
Florin Piersic, TRANSFIGURAT total de problemele de sănătate... Actorul parcă s-a „topit” pe picioare, abia îl mai recunoști
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Cutremur cu magnitudinea de 4,7 în Arad! Unda seismului s-a resimțit în mai multe orașe din vestul țării, precum Cluj și Baia Mare
Capital.ro
Taxă 89 lei pentru șoferi. Ești obligat să achiți, dacă vrei să păstrezi dreptul de a circula
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Rebela tenisului feminin românesc s-a pozat într-o pereche de pantaloni mult prea mulați şi a postat imaginile controversate pe internet
stirilekanald.ro
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care s-a împușcat în cap! S-a aflat ce durere îi apăsa sufletul
substantial.ro
Ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de la Paris: Leon Marchand a preluat flacăra olimpică într-un felinar
MediaFlux
PENSIONARII vor încasa de DOUĂ ORI BANI în luna august! Seniorii se vor bucura de două ori
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!