Astfel, legumele şi zarzavaturile puse peste iarnă în oţet nu sunt murături, ci conserve, iar acest tip de conservare nu le păstrează valorile nutriţionale ale acestor alimente.
„Este evident faptul că o legumă pusă la oţet, supusă unui proces de conservare sau sterilizare îşi pierde practic calitatea nutriţională, din cauză că se inactivează enzimele, vitaminele. De asemenea, oţetul este un acid organic, dar foarte agresiv, unora chiar le produce disconfort gastrointestinal. Mai mult conservele pot conţine conservaţi, am văzut chiar legume în oţet, sterilizate, care pe lângă anumiţi conservanţi artificiali de sinteză conţineau şi îndulcitori„, a declarat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi la România TV.
Citeşte şi Cât de bine îţi face varza murată. Cum acţionează asupra organismului
Dacă totuşi vreţi să puneţi conserve recomandat este să alegeţi un oţet natural de fermentaţie, obţinut din vin, la care să adaugaţi sare brută neiodată.
Adevăratele murături sunt cele care rezultă în urma unui proces de fermentaţie în apă cu sare brută neiodată. Murăturile normale au mai multe beneficii asupra sănătăţii deoarece prin păstrarea enzinelor, vitaminelor şi mineralelor, în urma procesului de fermentaţie apare şi culturi probiotice, asemănătoare celor conţinute de iaurturi. Acestea îmbunătăţesc digestia, stimulează detoxifierea şi întăresc sistemul imunitar.
Citeşte şi Ce alimente trebuie să consumăm în perioada rece. Vezi sfaturile nutriţionistului