Premierul Victor Ponta a mai menţionat că trebuie aşteptat în cazul primarilor incompatibili pentru a vedea exact cum se pronunţă instanţele, iar eventualele reglementări trebuie să fie constituţionale.
„Eu sunt solidar cu primarii noştri. Pe de altă parte, însă, eu am obligaţia să fiu foarte serios şi aplicat. În primul rând, în acest moment sunt procese în curs. Aţi văzut, domnul Iohannis, spre exemplu, a câştigat ieri şi mă bucur foarte tare. (…) Până nu ai o evaluare finală, care este interpretarea dată de instanţe, pentru că interpretarea ANI este una, mai departe ANI câştigă sau pierde procesul, s-a întâmplat şi una şi alta. Deci, după ce ai finalizată interpretarea legală, după aceea poţi în primul rând să faci o reglementare clară pentru viitor, ca primarii, consilierii să ştie foarte clar care sunt cazurile de incompatibilitate. Şi de-abia în al treilea pas poţi să vorbeşti ce faci cu cei care sunt eventual prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă afectaţi. Problema este dacă este constituţional să dai o amnistie în administrativ, în penal este, însă, în cazul de faţă, este vorba de administrativ”, a afirmat şeful Executivului.
„Şi eu vreau să fiu popular între primari şi să le spun că-i apăr pe toţi, dar aş vrea să o şi fac, nu doar să o spun”, a precizat şeful Executivului.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat marţi seara că o soluţie în ceea ce-i priveşte pe aleşii locali aflaţi în conflict de interese sau incompatibilitate este o lege de amnistiere privind conflictul de interese şi un recurs în interesul legii din partea Ministerului Justiţiei pentru cei aflaţi în stare de incompatibilitate.
El a arătat că are în vedere rezolvarea situaţiilor trecute ale aleşilor locali aflaţi în conflict de interese sau în stare de incompatibilitate.
‘Soluţia mea apropo de retroactiv sau soluţia pe care doresc să o discutăm şi cred că o putem adopta pentru a scoate toţi aceşti oameni care nu au greşit dintr-o situaţie imposibilă este, pe de-o parte, o lege de amnistiere în ceea ce priveşte conflictul de interese, pentru că aceasta este o acuzaţie penală şi amnistierea poate să acţioneze retroactiv strict pe aceste speţe, nu pe toate conflictele de interese, pe aceste speţe, iar în ceea ce priveşte incompatibilităţile cred că aici trebuie să ne adresăm şi să solicităm cel puţin ministrului Justiţiei un recurs în interesul legii. Şi atunci lămurim aceste lucruri. Modificăm legea pentru viitor’, a spus Antonescu, într-o emisiune televizată, menţionând că respectiva propunere nu a fost discutată în USL.