Monstrul adormit din centrul galaxiei noastre: Gaura neagră se vedea, în trecut, pe cerul nopţii

În centrul Căii Lactee, la 25.000 de ani lumină de Pământ, se ascunde un monstru acum adormit - o gaură neagră supermasivă care, conform astrofizicienilor, are masa a aproximativ 4 milioane de sori şi care era activă în urmă cu 2 milioane de ani.
Cristina Dinu
26 sept. 2013, 10:28
Monstrul adormit din centrul galaxiei noastre: Gaura neagră se vedea, în trecut, pe cerul nopţii

În momentul în care era activă, în urmă cu aproximativ 2 milioane de ani, această gaură neagră înghiţea cantităţi enorme de materie şi elibera jeturi puternice de energie, scrie Agerpres.

„Dacă am fi putut să o vedem acum 2 milioane de ani, cerul nopţii ar fi arătat cu totul diferit”, susţine Philip Maloney de la Universitatea Colorado, co-autorul acestui studiu despre uriaşa gaură neagră. „Pe atunci gaura neagră din centrul Căii Lactee a fost poate de 10 milioane de ori mai strălucitoare decât în prezent”, a mai adăugat el.

Pe măsură ce gaura neagră supermasivă atrăgea materie, această materie se agrega într-un disc în jurul găurii negre, se încălzeşte şi începe să strălucească. Atunci când o cantitate mai mare de materie este atrasă în disc, energia este eliberată sub forma unor şuvoaie de particule strălucitoare, perpendiculare pe rotaţia găurii.

Dovezile activităţii acestei găuri negre, pe care astronomii au botezat-o Sagittarius A* sau, pe scurt, Sgr A*, pot fi urmărite prin intermediul unei emisii de unde radio proprii. Acest semnal radio este în prezent tăcut, conform Discovery News, o „vacanţă” faţă de anii agitaţi în care gaura neagră era activă şi se hrănea cu gaze cosmice, praf şi ocazional cu stele şi planete care ajungeau prea aproape ca să mai poată scăpa de uriaşa sa atracţie gravitaţională.

Pentru a afla când a fost ultimul semnal radio pornit din centrul galaxiei, cercetătorii şi-au orientat atenţia spre misteriosul filament strălucitor de gaze cosmice denumit Curentul lui Magellan, ce reprezintă o lungă panglică de gaz ce se întinde, aproape pe jumătate, în jurul galaxiei noastre, Calea Lactee. Noile observaţii realizat cu telescopul Hubble au indicat că o mare parte a acestui curent de gaz provine din Norul Mic al lui Magellan, fiind rupt din acesta în urmă cu două miliarde de ani în urmă, conţinând şi o parte mai mică provenită, mai recent, din vecinul său mai mare, Norul Mare al lui Magellan. Norii lui Magellan sunt două galaxii pitice ce orbitează în jurul galaxiei noastre

„Radiaţiile ultraviolete rezultate din ejecţiile găurii negre au energizat hidrogenul gazos din Curentul lui Magellan, (despărţind protonii şi electronii din atomii de hidrogen), iar prin urmare Curentul lui Magellan a început să emită propriul tip de radiaţii specifice (în urma recombinării dintre protonii şi electronii separaţi). Nivelul de emisii H-alpha, distanţa la care se află cele mai strălucitoare proţiuni ale Curentului lui Magellan de centrul galaxiei noastre, precum şi rata de răcire a Curentului de-a lungul timpului”, se potrivesc de minune, conform lui Greg Madsen de la Universitatea Cambridge, participant la studiu.

Astfel, conform teoriei susţinută de acest studiu, Curentul lui Magellan reprezintă principala dovadă a unei erupţii masive, de o forţă de neimaginat, produsă din centrul galaxiei Calea Lactee pe când strămoşii noştri abia învăţau să se folosească de pietre pe post de unelte. Când ridicau ochii spre cer, noaptea, ei ar fi văzut un ‘foc de artificii’ la un nivel cu adevărat galactic.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
A început Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri pentru fiecare zi înainte de Paște
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce este laptele UHT vândut în supermarketuri, de fapt. Mulți români îl cumpără fără să știe
Capital.ro
Se schimbă banii. Termen pentru trecerea la Euro, 1 ianuarie 2026. Bancnotele vor trebui înlocuite
Playtech.ro
Spălătoriile auto sunt în continuare o mină de aur! afacerea clasică, dar profitabilă indiferent de orașul în care trăiești
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
De ce nu poate Putin să oprească războiul. Cinci capcane pe care și le-a întins singur
wowbiz.ro
Incredibil ce a spus Mihai Sturzu de la HI-Q despre Dana Nălbaru și viața pe care o duce fosta lui colegă acum: „Nici nu-ți dai seama că e trădare”
Spynews
Alexia Eram a plecat în vacanță! Ce destinație europeană a ales influencerița / FOTO
Spynews
Cât de mare a crescut fiul cel mic al lui Adrian Mutu. Tiago a împlinit 8 ani / FOTO
Evz.ro
Românii riscă amenzi uriașe. Totul se trage de la rețelele de socializare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
kanald.ro
BREAKING NEWS Șoferul autoturismului care a fost evitat de microbuzul căzut în Dunăre a fost dus la spital! Câte persoane s-ar fi aflat în microbuz
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă nouă pentru proprietarii de locuințe. Se va achita obligatoriu la nivel național. Cine schimbă legea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
stirilekanald.ro
Polițista de penitenciar, relații amoroase cu un deținut în celulă VIDEO
Crin Antonescu l-ar învinge pe George Simion în turul 2 al alegerilor prezidenţiale. Rezultatele ultimului sondaj CURS
MediaFlux
România, în pericol în următoarele luni! Șeful Armatei Române avertizează privind un atac al Rusiei
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Românii care stau la bloc riscă procese și executări silite dacă nu respectă această regulă