„Eu ca europarlamentar am susţinut acest proiect. De ce? Pentru că exploatarea cu cianuri nu este o chestiune nouă. În Finlanda se face această exploatare cu cianuri şi nu putem să spunem că Finlanda are o politică de mediu de neglijat, şi niciuna din ţările nordice nu au politici de mediu de neglijat, chiar sunt promotori ai politicilor de mediu în Uniunea Europeană. Nu putem spune că exploatarea cu cianuri chiar duce la dezastre ecologice, pentru că dacă ar fi dus la dezastre ecologice, am fi văzut toată zona de nord a Europei într-un dezastru. Şi nu este cazul. În plus, există tehnologii care într-adevăr să nu pericliteze mediul sau oamenii prin exploatare”, a declarat ministrul Transporturilor.
Ea a adăugat că şi în Finlanda, întâmplător sau nu, tot o companie canadiană exploatează.
„Nu văd de ce în România nu se poate exploata, în Finlanda se poate exploata, şi nu numai in Finlanda. Sunt multe discuţii, sigur că dezbaterea publică este foarte bună, nu trebuie în niciun caz să dăm totul gratis, şi aici sunt de acord cu creşterea redevenţelor. Este absolut normal, trebuie să ne vedem interesul, să ne apărăm interesul, să ne apărăm bogăţiile şi resursele pe care le avem, dar în acelaşi timp trebuie să fim pragmatici şi să gândim economic şi pe termen lung”, a mai spus ministrul Transporturilor.
Compania Roşia Montană Gold Corporation este controlată de compania canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,69% din acţiuni. În spatele Gabriel Resources sunt nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan.
La Roşia Montană (judeţul Alba) se află cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.
Investiţia Roşia Montană este blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului.