OUG prevede, de asemenea, acordarea, în mod extraordinar, a unzi ajutor financiar. Este vorba de cea de-a 13-a indemnizaţie care se va acorda persoanelor cu dizabilităţi în ianuarie 2022.
Pentru persoanele adulte cu handicap, a 13-a indemnizaţie compensatorie se acordă după cum urmează:
a) în valoare de 350 lei pentru persoana cu handicap grav;
b) în valoare de 265 lei pentru persoana cu handicap accentuat;
c) în valoare de 60 lei pentru persoana cu handicap mediu.
5 milioane de români încep fericiţi Noul An. Avem DOCUMENTUL oficial privind majorarea pensiilor. Se aplică de la 1 ianuarie 2021
Pentru copilul cu handicap a 13-a indemnizaţie compensatorie se acordă după cum urmează:
a) în valoare de 300 lei pentru copilul cu handicap grav;
b) în valoare de 175 lei pentru copilul cu handicap accentuat;
c) în valoare de 60 lei pentru copilul cu handicap mediu.
Indemnizația compensatorie se plătește fie persoanei cu handicap, dacă aceasta are capacitate deplină de exercițiu al drepturilor fie reprezentantului legal al acesteia, stabilit în condițiile legii.
Indemnizația compensatorie nu se recuperează, nu se urmărește silit și nici nu se ia în calcul la stabilirea drepturilor prevăzute de Legea nr.416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare, a celor prevăzute de Legea nr.277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare și nici a celor prevăzute de Legea nr.226/2021 privind măsurile de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie.
Alocaţiile pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani ajung la 243 de lei
A 13-a indemnizaţie şi pentru pensionari:
De asemenea, Executivul va avea pe masa şedinţei de miercuri Ordonanţa de Urgenţă privind unele măsuri de protecţie socială în domeniul pensiilor din sistemul public, pentru anul 2022.
Documentul prevede majorarea punctului de pensie, dar şi a pensiei minime de la 800 la 1.000 de lei. Punctul de pensie va ajunge, la 1 ianuarie 2022, la 1.586 lei.
”Începând cu anul 2023 valoarea (…) se majorează cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică. Majorarea şi data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat”, se mai arată în document.