UPDATE 22.56: Manifestanții au părăsit Piața Victoriei din Capitală, după cea de-a 13-a zi consecutivă de proteste împotriva Guvernului.
UPDATE 22.23: În Piaţa Victoriei din Capitală au mai rămas aproximativ 2.000 de manifestanţi
UPDATE 22:00 Protestatarii intonează imnul României în Piaţa Victoriei.
UPDATE 21:00: Protestatarii au realizat un imens steag cu ajutorul unor hârtii colorate pe care le-au luminat cu telefoanele mobile.
UPDATE 20:55: Jandarmeria refuză să facă vreo estimare a numărului protestatarilor din Piaţa Victoriei. Televiziunile anunţă că sunt între 30.000 şi 50.000 de oameni.
UPDATE 20:10. Peste 5.000 de persoane s-au strâns în Piaţa Victoriei, iar oameninii continuă să vină, în ciuda frigului.
Traficul de la Piaţa Victoriei spre Piaţa Romană a fost închis
UPDATE 20.00: Câteva mii de persoane au ieşit în stradă, duminică, pentru a treisprezecea seară consecutiv, în mai multe oraşe din ţară, pentru a cere demisia Guvernului. Cei mai mulţi protestatari sunt la Cluj şi Sibiu, oamenii având pancarte pe care scrie ”Ziua muncim, noaptea vă păzim”, ”Aţi obosit deja? Noi nu, ghinion!” sau ”Doamne, ia-le ce-au furat, lasă-le cât au lucrat”.
UPDATE 19:10 Peste 500 de oameni s-au strâns în faţa Palatului Victoria. 400 de persoane protestează la Cotroceni
UPDATE 19.00: Filosoful Mihai Șora, care a împlinit anul acesta 100 de ani, dar participă la protestele din Piața Victoriei, are un nou mesaj pe Facebook pentru protestatari.
„Dragi răgălii, rămurele, mlădițe și smicele, ne vedem și astăzi în Piața Victoriei. Vom fi mulți, tot mai mulți: unii dintre noi – pomi fructiferi, arbori ocrotiți, copaci în toată puterea cuvântului”, a scris Mihai Șora.Scriitorul făcea aluzie la o declarație a preşedintelui PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, care i-a jignit pe protestatatari spunând că ă nu-l interesează „nici măcar 100.000 de răgălii adunate de undeva”.
UPDATE 18.30: În Piaţa Victoriei, sunt aproximativ 400 de persoane care scandează „Jos Guvernul”. La ora 21.00, manifestanţii vor să creeze „cel mai mare tricolor uman”.
UPDATE: În Piaţa Victoriei au început să se adune dupa ora 17.00 câteva zeci de oameni, în cea de a treisprezecea zi de proteste antiguvernamentale.
UPDATE: Jandarmeria Română a transmis, duminică, pe pagina de Facebook, că se fac verificări referitoare la „materialul” care a ajuns în atenţia instituţiei, precizând că jandarmeria este prima „interesată să clarifice în mod public aspectele menţionate”, fără a menţiona însă despre ce este vorba. Precizările au loc după ce Casa Jurnalistului a publicat, sâmbătă, un material în care jurnalistul german Christian Gesellmann vorbeşte despre noaptea de 1 spre 2 februarie, când jandarmii au ridicat mai multe persoane de la protestul din Piaţa Victoriei, el relatând cum a fost ridicat atunci de către jandarmi, când transmitea live pe Facebook, lovit şi dus, ulterior, la DIICOT, fără explicaţii.
La ora 21.00, manifestanţii vor să creeze „cel mai mare tricolor uman”, potrivit anunţului postat de organizatori pe pagina de Facebook „Corupţia ucide”. Manifestanţii au fost rugaţi să aducă o sursă de culoare – roşu, galben şi albastru – şi o lanternă. Organizatorii spun că vor distribui coli de hârtie în cele trei culori, care la ora 21.00 să fie luminate cu lanternele şi cu bliţ-urile telefoanelor mobile. Conform postărilor de pe pagina de Facebook a evenimentului, toate dosarele şi colile colorate ar urma să fie donate, săptămâna viitoare, unor şcoli şi grădiniţe aflate la marginea Bucureştiului.
Protestele antiguvernamentale au scos, sâmbătă, din case mai puţini oameni decât până acum. La Bucureşti, a douăsprezecea zi de manifestaţii a început cu un maraton al democraţiei în jurul Guvernului. Au alergat 25 de persoane, care purtau drapele tricolore. Apoi, seara, în Piaţa Victorie s-au adunat în jur de 4.000 de oameni.Au fost peste 2.000 de persoane şi la Cluj, 1.500 la Braşov şi câteva sute la Iaşi şi Timisoara.
Protestele au continuat în faţa Palatului Cotroceni, pentru a şaptea zi consecutiv. Câteva sute de oameni au cerut demisia preşedintelui.
Peste o sută de persoane au participat, duminică, la Sibiu, la un ”protest prin cultură”, unde, timp de o oră, s-a citit din diferite cărţi, între care ”Istoria Transilvaniei” sau ”Cercul mincinoşilor”. Sibienii spun că acest timp de acţiune trebuie să completeze manifestaţiile din ultimele zile şi susţin că întreaga clasă politică ”are nevoie să înveţe o lecţie odată pentru totdeauna”.
Oamenii s-au adunat, începând cu ora 13.00, în Piaţa Mare din Sibiu, ei venind cu o carte şi un scaun. Sibienii nu au scandat sau huiduit, ci doar au citit din cărţile aduse.
”Citesc «Istoria Transilvaniei». Am ales-o să nu uităm rădăcinile noastre. Să înţeleagă cei ce vor să ne îndepărteze de originile noastre că noi nu vrem asta şi nu ne lăsăm influenţaţi de ei. Practic, vor să distrugă românismul şi cred că aşa ne pot manipula. Poate văd şi alţii şi consider că este ceva civilizat ce facem şi nu suntem huligani”, a declarat unul dintre protestatari.
O tânără a citit din ”Cercul mincinoşilor”, spunând că ”este o carte cu dedicaţie”.
”E o colecţie de poveşti filosofice din lumea întreagă şi, în general, au ca tâlc aprecierea valorilor precum onestitatea şi integritatea. Am vrea să-i învăţăm şi pe politicienii noştri. Rezistenţa se poate manifesta în foarte multe feluri. Dincolo de protestele de stradă”, a afirmat tânăra.
Ea a explicat că va ieşit în stradă ”cât e nevoie”.
”Mi se pare că am reuşit să pornim o mişcare extraordinară în România şi nu avem voie să dăm înapoi. Deja nu mai e vorba strict de Guvernul Grindeanu, este vorba despre întreaga clasă politică, ce are nevoie să înveţe o lecţie odată pentru totdeauna. Ştiu că sunt idealisme, dar eu chiar cred în asta, alături de sutele de mii de oameni care ies zilele acestea în stradă”, a mai spus tânăra.
O altă femeie a citit din ”Psihologie judiciară”, carte despre care spune că a început să o citească după ce a fost aprobată OUG 13.
”Am descoperit aici de ce au scos Ordonanţa 13. Scrie aşa: «Încarcerarea, cercetarea, duce o crearea unei comunităţi a captivilor, pentru care societatea din afară – cum suntem noi – este constituită din duşmani, persecutori etc». Aveam acasă cartea şi a doua zi după ce au scos ordonanţa am început să o citesc. Am ieşit şi la protestele de avertizare, nu numai la cele de revoltă”, a spus femeia.
Printre protestatari s-a aflat şi regizorul Bogdan Sărătean, directorul unei companii de teatru independent din Sibiu. Sărătean a ales să citească tot din volumul ”Cercul mincinoşilor”.
”Vreau să găsesc şi eu o oază de relaxare în tumultul protestelor din ultimele două săptămână şi îmi convine foarte mult forma asta de protest – şi pentru că e specifică oraşului nostru şi culturii noastre, dar şi pentru că e un semnal pe care, din păcate, nu-l vor percepe politicienii care au generat haosul asta. Asta pentru că sunt inculţi. Dacă nu ar fi inculţi, şi-ar da seama că este drumul care duce în fundătură. Chiar dacă scapă acum, vor fi judecaţi de istorie”, a spus Bogdan Sărătean.
Protestul a durat o oră, iar la final oamenii au aplaudat, după care au plecat spre case.
Cei mai mulţi dintre ei vor participa la protestul de diseară.