Opt persoane au fost reţinute în cursul acestor incidente, care nu au provocat răniţi, a declarat vineri dimineaţa poliţia suedeză pentru agenţia TT, informează Mediafax.
În cartierul de periferie Rinkeby, şase maşini au ars, dintre care cinci în întregime. Alte trei vehicule au fost incendiate la Norsborg, iar un incendiu la un comisariat de poliţie, la Aelvsjoe, a fost controlat rapid.
Potrivit pompierilor, două şcoli, una la Tensta, iar cealaltă la Kista, lângă Husby, de unde au pornit tulburările, au fost incendiate, dar sinistrele au fost controlate repede.
La Sodertaelje, la fel ca în urmă cu o zi, s-a aruncat cu pietre în poliţişti.
Aceste violenţe au provocat o dezbatre în Suedia asupra integrării imigranţilor, care reprezintă 15% din populaţie, se concentrează în cartiere sărace, în marile oraşe, şi se confruntă cu o rată a şomajului mai importantă decât restul populaţiei.
Tulburările ar avea la origine moartea la Husby, un cartier defavorizat din capitală, a unui rezident în vârstă de 69 de ani, împuşcat de poliţie la domiciliu. Poliţia a anunţat că nu a putut să îl reţină pe acest bărbat înarmat şi a pledat legitimă apărare.
„Suntem pe cale să devenim, puţin câte puţin, ca celelalte ţări”, a declarat Aje Carlbom, un antropolog de la Universitatea din Malmoe.
„Să trăieşti, ca tânăr, în aceste cartiere izolate, se poate dovedi foarte dificil sub anumite aspecte. Nu ai, practic, niciun contact cu alţi suedezi, iar de cele mai multe ori nu cred să ai o bună înţelegere a societăţii suedeze”, a adăugat el.
Din cauza politicii liberale în domeniul imigraţiei, Suedia a devenit în ultimele decenii una dintre destinaţiile imigranţilor în Europa, inclusiv a unor cetăţeni din Irak, Afganistan, Siria, Somalia şi Balcani.
Incidente grave, comparabile celor care se desfăşoară în prezent, au avut loc în 2010 la Stockholm şi în 2008 la Malmoe (sud).