Byron Geldard a fost într-o vacanţă „cu băieţii” în Kavos, iar la întoarcere avea o durere în lateral greu de suportat. După o vizită la medic, pentru a identifica sursa durerii, i s-a descoperit o umflătură, iar în urma unei ecografii a aflat că avea o formaţiune tumorală care se extindea până la plămâni. Vestea a căzut ca un trăsnet, iar medicii i-au recomandat să facă un test de sarcină pentru a identifica forma de cancer de care suferea. Cum rezultatul a fost pozitiv, medicii au stabilit că suferă de cancer testicular în stadiul patru, iar a doua zi a început chimioterapia.
„Am dat o probă de urină, iar testul de sarcină a fost pozitiv (tumoarea producea un hormon care indică atât sarcina, cât şi cancerul testicular, n.r.). Am început chimioterapia a doua zi. O şedinţă dura cinci zile. Chimioterapia m+a pus la pământ. Eram confuz şi îmi era greu să mă concentrez şi la un film sau la citit. În perioada în care am făcut chimioterapie, cei de la spital au monitorizat permanent niveul hormonului de sarcină, care avea un nivel foarte ridicat la început, dar care a început să scadă. Tumorile din plămâni şi abdomen au început şi ele să se micşoreze”, povesteşte tânărul, care în luna decembrie a fost supus unei operaţii pentru extirparea tumorii din abdomen, a unui testicul şi a ganglionilor limfatici din spatele stomacului.
Byron (în centru), în timpul chimioterapiei
Pe 19 ianuarie, testele au arătat că Byron a scăpat de cancer, ceea ce părea greu de crezut când a fost diagnosticat cu o formă foarte avansată a bolii.
„A fost ciudat să aflu că sunt bine. Speram la asta, dar în timp modul de gândire mi s-a schimbat complet. Înainte de asta mă gândeam că voi trăi până la 85 de ani, dar am ajuns să îmi conştientizez propria mortalitate. Pot spune că am avut o criză prematură de jumătate a vieţii. Acum plănuiesc să merg la universitate şi vreau să mă bucur de viaţă. Fac stand-up comedy despre cancerul testicular, deoarece cred că oamenii trebuie să fie educaţi mai mult pe acest subiect, iar asta este o modalitate bună de a arăta că a fi diagnosticat cu cancer nu este o condamnare la moarte”, spune Byron, care acum a devenit ambasador pentru Teenage Cancer Trust, organizaţia care l-a ajutat pe perioada bolii şi pentru care încearcă să strângă fonduri.