A apărut Deltamicron sau Deltacron, noua tulpină COVID-19. Cercetătorii spun că este vorba despre un amestec al caracteristicilor genetice din cele două variante de coronavirus deja cunoscute.
Virusul hibrid a fost descoperit de o echipă de oameni de ştiinţă din Washington, condusă de Scott Nguyen, de la Laboratorul de Sănătate Publică (Public Health Laboratory). Expertul a observat ceva ciudat în timp ce inspecta Gisaid, o bază de date internaţională a genomului Coronavirusului, conform Mediafax.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a fost detectată în trei ţări europene – Franţa, Ţările de Jos şi Danemarca. Combină tulpinile Delta şi Omicron şi a fost denumită „Deltacron” şi are deocamdată un nivel redus de circulaţie, relatează EFE. În acelaşi timp, OMS nu respinge posibilitatea ca această impresie iniţială să fie legată de o scădere drastică a numărului de teste pentru COVID-19 în marea parte a lumii.
„Ca urmare a reducerii numărului de teste în lume ne aflăm în dezavantaj pentru a putea urmări în mod eficient noua tulpină”, a comentat la o conferinţă de presă responsabila tehnică a OMS pentru COVID-19, Maria Van Kerkhove.
Ea a amintit că după doi ani de pandemie există o capacitate globală de diagnosticare şi secvenţiere genetică a coronavirusului considerabilă, la care deja se renunţă pe măsură ce pandemia se consideră încheiată sau mai puţin gravă, conform Agerpres.
Noua variantă a coronavirusului a fost raportată în Marea Britanie și este un amestec de Delta și Omicron. Experții o numesc Deltacron și afirmă că autoritățile sanitare monitorizează îndeaproape noile cazuri.
Se crede că Deltacron provine de la o persoană care a fost infectată cu tulpinile Delta și Omicron în același timp, dar nu se știe deocamdată cât de contagioasă este această tulpină sau ce tablou clinic provoacă. Agenția pentru Protecția Sănătății din Marea Britanie nu a specificat dacă primul caz de persoana infectată este unul domestic sau transmiterea s-a făcut de la un pacient care a venit în țară ca turist, scrie The Telegraph.
Această combinație de tulpini este posibilă într-un proces numit științific recombinare. Se întâmplă atunci când aceeași celulă din aceeași gazdă este infectată de doi viruși care apoi schimbă între ei gene.
Numele oficial al tulpinii Deltacron este BA.1 + B.1.617.2 și conține mai multe mutații care provoacă îngrijorare în rândul experţilor. Printre acestea se numără trei care ajută virusul să evite anticorpii (K417N, E484A și N440K), precum și mutația N501Y care accelerează reproducerea virusului.