Delta Plus este noua tulăpină mutantă care îngrijorează lumea după ce varianta Delta a Covid-19, identificată prima oară în India, a devenit dominantă la nivel global, după cum a declarat vineri directorul ştiinţific al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Soumya Swaminathan, transmite Reuters.
Noua tulpină de coronavirus a fost depistată în statul indian Maharashtra și a fost numită „Delta Plus”, după cum relatează The Hindustan Times.
Autoritățile medicale din India au diagnosticat deocamdată un total de 20 de cazuri de infecție cu noua variantă a tulpinii Delta care a fost codificată B.1.617.2.1. Cele douăzeci de cazuri de îmbolnăvire au fost detectate în patru districte ale statului Maharashtra. Este vorba, potrivit sursei citate, de Sindhudurg, Ratnagiri, Palgar și Jalgaon. Probele colectate de medici au fost trimise pentru studierea genomului și a caracteristicilor epidemiologice ale virusului mutant.
Ministrul de stat al Sănătății, Rajesh Tope, a confirmat primirea raportului de secvențiere a genomului de către Institutul de Genomică și Biologie Integrativă. El a refuzat să discute pe această problemă până când raportul oficial nu va fi discutat și nu se vor trage concluziile de rigoare.
„CSIR-IGIB a pregătit un raport pe baza eșantioanelor colectate de la pacienții cu coronavirus din toate zonele statului. Conținutul raportului va fi discutat în cadrul unei reuniuni de luni și se vor trage concluzii”, a spus el.
La sfârșitul lunii martie, în India a fost descoperită o nouă variantă a coronavirusului cu dublă mutație. Acesta a fost codat cu denumirea de B.1.617. Noua variantă indiană este mult mai contagioasă decât coronavirusul „obișnuit” SARS-CoV-2, care a fost identificat pentru prima dată în provincia Wuhan din China la începutul anului trecut.
Valeriu Gheorghiță, anunţ despre vacanţele românilor: „Vaccinarea este singura soluţie”
Înainte de apariția variantei indiene au mai apărut și variantele „britanice” ori „braziliene” ale coronavirusului. Acestea diferă, de asemenea, în ceea ce privește infectivitatea crescută în comparație cu cel din Wuhan. Autoritățile sanitare din mai multe state europene atrag atenția că această variantă, indiană, a coronavirusului va deveni dominantă până în toamnă. Aceasta deoarece contagiozitate este cu mult mai mare decât a celorlalte variante.
Mai mult, epidemiologii britanici atrag atenția că tinerii cu vârste sub 21 de ani sunt mai sensibili la varianta indiană a coronavirusului.
Variantele de coronavirus au fost menţionate de CureVac ca motiv pentru eficacitatea de doar 47% a vaccinului său pentru Covid-19, sub pragul de 50% cerut de OMS.
Compania a declarat că a documentat cel puţin 13 variante care circulă în cadrul populaţiei sale de studiu. Având în vedere că vaccinuri similare cu ARNm ale Pfizer şi BioNTech şi Moderna au înregistrat rate de eficacitate de peste 90%, Swaminathan a spus că lumea se aştepta la mai mult de la vaccinul candidat al CureVac.
”Doar pentru că este un alt vaccin ARNm, nu putem presupune că toate vaccinurile ARNm sunt la fel, deoarece fiecare are o tehnologie uşor diferită”, a spus Swaminathan, adăugând că eşecul surprinzător subliniază valoarea studiilor clinice solide pentru testarea de noi produse.
Alexandru Rafila: Varianta indiană a coronavirusului ar putea avea transmitere comunitară din toamnă
Oficialii OMS au declarat că Africa rămâne un motiv de îngrijorare, chiar dacă reprezintă doar aproximativ 5% din noile infecţii la nivel mondial şi 2% din decese.
Noile cazuri din Namibia, Sierra Leone, Liberia şi Rwanda s-au dublat în ultima săptămână, a declarat şeful programului de urgenţă al OMS, Mike Ryan, în timp ce accesul la vaccinuri rămâne minuscul.
„Este o traiectorie care este foarte, foarte îngrijorătoare. Realitatea brutală este că, într-o eră cu mai multe variante, cu o transmisibilitate crescută, am lăsat zone vaste din populaţie, din populaţia vulnerabilă din Africa, neprotejate de vaccinuri”, a spus Ryan.