Sunt trei tipuri pe piața din România: de viață, de sănătate și pentru călătoria în timp de pandemie. Polițele asigură de la bilete de avion până la indemnizații pentru zile de spitalizare.
Pentru a-i convinge pe români să zboare, una dintre companiile româneşti care vând bilete de avion a decis să lanseze o asigurare care i-ar ajuta pe clienţi să evite situaţii riscante, dacă află că sunt infectați cu Coronavirus.
Claudia Tocilă, director de marketing la Vola.ro: „Dacă cursa este anulată de către pasager şi are acest produs cumpărat înainte, da, cu siguranţă intră poliţa în acţiune. Dacă cursa este anulată de compania aeriană, începem procedura standard de rambursare”.
În momentul cumpărării călătoriei, titularii plătesc în plus 10% din valoarea biletului de avion dus-întors.
Preţul a fost stabilit. Cât va costa vaccinul împotriva coronavirus fabricat de Moderna
Călătorii pot opta şi pentru o asigurare medicală, care acoperă posibile cheltuieli asociate cu îmbolnăvirea de Covid-19 la destinaţie: diagnosticare, tratament, spitalizare sau chiar costurile care apar în cazul în care turistul intră în carantină într-un hotel.
Această asigurare costa 2 euro pe zi.De pildă, pentru un bilet de avion dus-întors în august, în Mykonos, tariful biletului de avion este de 51 euro de persoană, pentru 8 zile mai plăteşti 16.40 euro. În total, biletul avionului ajunge la aproape 70 euro/persoană.
Şi companiile de asigurări oferă astfel de poliţe. De pildă, asistența medicală în străinătate în caz de îmbolnăvire şi spitalizare, inclusiv Coronavirus, este până în limita de 50.000 EURO de persoană şi acoperă costuri hoteliere în limita a 1.000 EUR sau deplasarea unei rude pentru urgențe medicale în limita a 2.000 euro.
Pentru șapte zile, o familie de trei persoane plăteşte de la 86 până la aproape 200 de lei. Atenţie, însă, la ţările pe care le vizitaţi, nu toate sunt incluse pe listele companiilor.
Românii pot fi asiguraţi şi de angajatori, pentru că au apărut asigurările anti-covid pentru grupuri. O asemenea poliţă se adresează firmelor cu până la 10 angajaţi sau companiilor mari, împărţite în departamente de până la 10 oameni într-o tură.
Poliţa acoperă două riscuri. Decesul în urma infectării – caz în care familia primeşte 15.000 de lei, şi îmbolnăvirea – caz în care se acoperă costuri de spitalizare de 200 de lei pe zi, din a treia zi de internare, pentru maximum 20 de zile.
Lidia Drăgan, managerul unei companii de asigurări: „Scopul asigurării este, aşa cum spuneam, unul sumplimentar. Credem că el poate fi bun să aducă un plus de garanţie şi de siguranţă acolo unde măsurile astea de distanţare pot eşua”.
Există şi o poliţă care acoperă repatrierea, riscul de anulare a vacanţei, dar oferă şi o indemnizaţie pentru cazare, telefon şi hrană în cazul celor care descoperă că s-au infectat cu Coronavirus la destinaţie şi trebuie să stea o perioadă în carantină, mai ales că în unele ţări există taxe pentru servicii medicale.