Judecătoria Craiova a dat câștig de cauză unui craiovean cu credit în franci elvețieni la Banca Românească. Instanța a dispus îngheţarea cursului de schimb franc elvețian-leu la data încheierii contractului de credit, astfel încât ratele craioveanului să fie plătite la cursul de schimb din momentul încheierii creditului. Banca este obligată să restituie împrumutatului sumele plătite în plus, precum şi dobânda legală aferentă. Sentința nu este definitivă, iar banca anunţă că va face apel.
Bărbatul a câștigat o primă bătălie în instanță împotriva băncii de la care a împrumutat, în 2007, o sumă importantă în franci elvețieni, echivalentul a 100.000 de lei, pentru achiziționarea unei locuințe. Din momentul contractării creditului din 2007 și până acum, cursul francului a crescut spectaculos în raport cu leul, astfel că la numai câțiva ani de la contractarea creditului, rata craioveanului către bancă s-a dublat.
Potrivit GdS, craioveanul recunoaște că un câștig la instanța de fond este doar începutul unui proces care s-ar putea să mai dureze.
„Deocamdată, e o bătălie câștigată, nu și războiul. Vă pot spune că intenționez să-i chem în judecată și a doua oară pentru stresul la care am fost supus atât eu, cât și familia mea, pentru că la nici trei ani de la contractarea creditului (2007-2010), francul elvețian ajunsese deja de la 1,9 lei la 3,4 lei în 2010″, a spus clientul băncii respective.
Banca Românească va face apel
Reprezentanții firmei de PR care lucrează pentru Banca Românească au declarat că vor să facă apel.
„Decizia formulată de instanța din Craiova nu este definitivă și irevocabilă. Când sentința ni se va comunica, vom formula apel, având în vedere existența și a altor sentințe care sunt exact opusul celei de la Craiova. Suntem deschiși la negocieri directe cu clienții și dăm curs tuturor discuțiilor cu aceștia și cu reprezentanții acestora, așa cum am procedat întotdeauna. Aceste negocieri au început să dea rezultate deja prin aplicarea unor soluții individuale. Prin măsurile generale luate, Banca Românească a diminuat cu circa 26% rata de dobândă pe care o percepe de la clienții cu credite ipotecare în CHF aplicând în avans valoarea indicelui de referință LIBOR de -0,806%. Și prin această măsură banca a venit în ajutorul clienților săi în această perioadă în care francul elvețian a înregistrat o creștere de circa 11%-15% comparativ cu leul”, au precizat reprezentanții firmei de PR SmartPoint.
De asemenea, un bărbat din Bucureşti a împrumutat de la bancă, în 2008, aproximativ 80.000 de franci elveţieni. Pentru că în ultima perioadă francul elveţian a crescut semnificativ în defavoarea leului, omul s-a trezit că are de plătit, lunar, în jur de 3.000 de lei, rata fiind astfel cu mult mai mare faţă de momentul la care a încheiat contractul. Potrivit Mediafax, el a dat în judecată banca şi a reclamat clauzele abuzive, cerând restituirea banilor pe care i-a dat în plus. Procesul acestuia se află pe rolul Tribunalului Bucureşti.
În paralel, bărbatul a cerut instanţei, respectiv Tribunalului Bucureşti, într-o acţiune separată, prin ordonanţă preşedinţială, suspendarea plăţii ratelor bancare până la soluţionarea primului proces.
În urma analizării probelor, Tribunalul Bucureşti a dispus suspendarea executării obligaţiei de plată a ratelor lunare aferente contractului de credit şi de garanţie până la pronunţarea asupra fondului cauzei. Decizia nu este definitivă, însă este executorie, motiv pentru care bărbatul nu va mai plăti ratele până când nu va exista o decizie în dosarul de fond.
Citeşte şi: ANPC, către băncile cu credite în franci: „Vreau soluţii concrete. Până acum şi-au bătut joc!”