Numărul total de cazuri de îmbolnăvire a ajuns la 888, dintre care 539 de decese, de la apariţia acestei boli virale în vestul Africii în februarie, a precizat OMS, agenţie a ONU.
Epidemia se răspândeşte în Liberia şi Sierra Leone, „fiind înregistrat un număr ridicat de noi cazuri şi decese”, potrivit OMS.
Un singur nou caz confirmat a fost înregistrat în ultima săptămână în Guineea, unde OMS monitorizează îndeaproape situaţia. Organizaţia precizează că unele comunităţi au opus rezistenţă la măsurile de a controla epidemia, cum ar fi precauţii sporite în timpul ceremoniilor tradiţionale de înmormântare.
Ebola cauzează vărsături şi diaree, slăbeşte funcţionarea rinichilor şi a ficatului şi poate produce sângerări interne şi externe. Până la 90% dintre cei infestaţi îşi pierd viaţa. Virusul se răspândeşte în contact cu sângele, fluidele corporale şi ţesuturile persoanelor infestate. Nu există tratament sau vaccin.
Comunitatea Economică a Statelor Vest-Africane (ECOWAS) a creat joi, în capitala Ghanei, un fond de solidaritate pentru lupta împotriva acestei boli, în încercarea de a obţine o abordare regională în faţa epidemiei. Nigeria s-a angajat să ofere 3,5 milioane de euro statelor afectate.
„Trebuie să facem tot posibilul cu mijloacele şi puterea noastră pentru a învinge această boală letală. Trebuie să dăm dovadă de vigilenţă şi atenţie şi să evităm panica sau dezinformarea”, a declarat, la Accra, preşedintele ghanez John Mahama, care prezidează ECOWAS.
Citeşte şi OMS trage semnalul de alarmă: Trebuie să OPRIM cea mai GRAVĂ EPIDEMIE din lume