A crescut salariul mediu net în România. Pe de altă parte, salariul mediu brut a fost de 8.612 lei, în creștere cu 59 de lei (+0,7%) față de luna precedentă. Creșterea anuală a salariului net indică o majorare semnificativă a puterii de cumpărare, având un indice al câștigului salarial real de 107,3% comparativ cu octombrie 2023, scrie Capital.
Sectoarele cu cele mai mari câștiguri sunt IT și servicii informatice, cu un salariu mediu net de 11.541 lei net. Creșteri semnificative au înregistrat fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice (+12%), extracția minereurilor metalifere (+10,2%), extracția cărbunelui superior și inferior (+8%), fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice (+7,9%), activități de intermedieri financiare și activități de asigurare (+7,5%), fabricarea produselor din tutun (+6,5%) și fabricarea mașinilor, utilajelor și echipamentelor (+5,8%).
Pe de altă parte, cele mai mici salarii au fost raportate în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, cu doar 3.078 lei net. Scăderi ale câștigului salarial mediu net față de luna septembrie 2024 au fost observate în sectoare unde s-au acordat prime ocazionale sau ajutoare bănești în lunile precedente: extracția petrolului brut și a gazelor naturale (-16,2%) și în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului (-15,8%).
În sectorul public, salariile au crescut în învățământ (+3%) și administrația publică (+0,8%), dar au scăzut ușor în sănătate și asistență socială (-1,2%).
Creșterile și scăderile sunt atribuite acordării unor prime ocazionale, realizărilor de producție sau încasărilor mai mari în anumite sectoare, dar și impactului ratei inflației asupra câștigului salarial real. Evoluția câștigului salarial real depinde atât de fluctuațiile câștigului salarial mediu net, cât și de rata inflației.