UPDATE 18.56 Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, a fost revocat din funcţie, cu 236 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi 19 abţineri. De asemenea, s-a aprobat ca Valer Dorneanu să deţină interimar această funcţie. Grupul PDL a părăsit sala de plen, acuzând faptul că nu i se oferă posibilitatea de a se exprima.
UPDATE 18.30 Şedinţa plenului comun a fost reluată, fiind condusă de Eugen Nicolicea (UNPR) din partea Camerei Deputaţilor şi de Ioan Chelaru (PSD) din partea Senatului. Parlamentul urmează să se pronunţe asupra solicitării USL de revocare din funcţie a Avocatului Poporului, Gheorghe Iancu. Ioan Oltean (PDL) condamnă de la tribuna Parlamentului revocarea lui Vasile Blaga de la şefia Senatului. „Democraţia a murit în România”, a acuzat Oltean.
UPDATE 16.55 UDMR se va abţine de la votul privind revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, Gheorghe Iancu, a anunţat, marţi, preşedintele Uniunii, Kelemene Hunor. El a făcut această declaraţie după şedinţa grupurilor UDMR de la Senat şi Camera Deputaţilor, care a avut loc în pauza din timpul şedinţei plenului reunit al Parlamentului. „Ne vom abţine, nu vom vota. Motivarea este că nu există o fundamentare a solicitării, pentru că omul nu a făcut altceva decât şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu. În cadrul acestor atribuţii a atacat la Curtea Constituţională câteva ordonanţe de urgenţă şi câteva legi sau acte normative, dar nu poţi să reproşezi că omul îşi respectă angajamentul pentru care s-a dus în instituţia respectivă”, a spus Kelemen.
UPDATE 16.20 Parlamentarii au luat o pauză de consultări de două ore, la solicitarea grupului senatorial democrat-liberal. Senatorul PDL Toader Mocanu a cerut să ia cuvântul în plen, pe procedură, solicitând, în numele grupului parlamentar, o pauză de consultări de două ore. „Ţinând cont de actualul context politic şi parlamentar şi toate ilegalităţile care au fost făptuite de coaliţia de la putere, vă solicit o pauză de consultări de două ore”, a spus Mocanu. În replică la solicitarea PDL, social-democratul Valeriu Zgonea i-a acuzat pe democrat-liberali că se agaţă de scaune.
UPDATE 16.10 Plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului şi-a reluat lucrările, după pauza de consultări cerută de grupul democrat-liberal. Liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, a anunţat că în urma consultărilor, nu s-a ajuns la un consens, astfel că PDL va urma calea sesizării Curţii Constituţionale. La rândul său, liderului grupului PSD, Valeriu Zgonea, a anunţat că, în conformitate cu Regulamentul Camerei, cere sistarea dezbaterilor politice în plen. „Cerem să supuneţi la vot sistarea dezbaterilor şi apoi cerem supunerea la vot a raportului comisiei juridice”, a spus Zgonea.
UPDATE 15.15 Parlamentul a luat pauză de consultări de o oră, la cererea liderului de grup al deputaţilor PDL, Mircea Toader.
Din partea PDL, deputatul Daniel Buda a acuzat puterea că pune la cale o lovitură de stat. „Asistăm la o lovitură de stat prin care desfiinţaţi instituţiile care vă stau în cale”, le-a spus Buda parlamentarilor USL.
Deputaţii şi senatorii jurişti au aprobat cu majoritate de voturi, 14 voturi pentru, 9 împotrivă şi 3 abţineri, revocarea din funcţia de Avocat al Poporului a lui Gheorghe Iancu. PDL susţine că nu există fundament juridic pentru numirea imediată lui Valer Dorneanu în locul său.
Votul s-a exercitat în mod secret, cu bileţele. Disputa nu a fost tranşată însă. Astfel preşedintele comisiei juridice de la Camera Deputaţilor, Daniel Buda (PDL), a contestat articolul 2 al proiectului de hotărâre ce va fi înaintat plenului reunit, articol prin care unul din adjuncţii lui Iancu, Valer Dorneanu, este numit cu titlu interimar Avocat al Poporului.
„Dacă cererea de revocare este corectă, nu plenul Parlamentului numeşte un înlocuitor interimar”, a spus Buda invocând articolul 8 din Legea de organizare şi funcţionare a Avocatului Poporului care spune că „mandatul Avocatului Poporului durează până la depunerea jurământului de către noul Avocat al Poporului”.
În schimb, pesediştii Toni Greblă şi Florin Iordache au spus că Iancu poate delega atribuţiile sale unuia dintre cei patru adjuncţi ai săi. Această opinie a fost contestată chiar de către Gheorghe Iancu, prezent la şedinţă. „Nu puteam să fac delegări pentru că în lege şi Constituţie nu se prevede aşa ceva. Instituţia Avocatului Poporului este unipersonală”, a spus Iancu.
„Nu aveţi text de lege care să vă permită să faceţi acest lucru. Pentru numele lui Dumnezeu, nu înţelegeţi ce spune legea?”, a mai spus şi Daniel Buda adresându-se USL-iştilor din cele două comisii.