Realizată de Televiziunea Română, dezbaterea se ține la Palatul Cotroceni și au fost invitați toți cei 11 candidați înscriși în cursă. Însă George Simion a refuzat să participe, la fel cum a procedat luni, la Digi24.
În caz de catastrofă care trei persoane din telefonul personal ar fi apelate pentru sprijin politic?
Crin Antonescu: Orice înalt responsabil, în funcție de problema respectivă. Cunosc politicieni europeni, cei activi: von der Leyen, Friedrich Mer, Antonio Tajani, Viktor Orban… Sun la cine trebuie pentru că un președinte trebuie să fie un lider.
Elena Lasconi: M-am întîlnit cu mulți oameni anul trecut. Mă descurc foarte bine pentru că sunt sociabilă. Într-o situație dificilă, aș comunica cu oamenii, aș vorbi cu ei. Lipsește faptul că a fost ucisă instituția purtătorului de cuvânt.
Cristian Terheș: Am contacte multe în SUA și nu le-am folosit pentru că un candidat suveranist nu are nevoie de un telefon la un stărin. De 35 de ani așteptăm să vină un străin să ne spună care este candidatul. Sunt credincios națiunii române.
Lavinia Șandru: Aș putea să-i sune pe Trump sau Meloni, dar cel mai important este că nu am vorbit despre părinții și bunicii noștri. Puneți mâna pe telefon și sunați-i că mâine s-ar putea să nu mai fie în viață. Să-i facem pe bunicii și părinții noștri bucuroși că ne au.
Victor Ponta: Sunt trei tipuri de situații. O amenințare militară, am o relație personală cu președintele Trump, precum și cu doi parteneri zonali: Turcia și Polonia. O amenințare economică: Christine Lagarde și Ursula von der Leyen. Pentru o situație de urgență, sun vecinii. Ne vor ajuta că și noi i-am ajutat pe ei. Când am o problemă personală, am doi sfătuitori: Andrei și Irina.
Sebastian Constantin Popescu: Contextul este unul de criză. Nu aș suna personalități, aș suna decidenți politici cu care România are legături diplomatice. În funcție de situație, voi apela la liderii care sunt cel mai aproape de problema respectivă. Dacă este o problemă urgentă, voi apela prima dată la vecini.
Silviu Predoiu: Plec de la premisa că apelez la ajutor în străinătate, după ce ai epuizat posibilitățile interne. Mi se pare important să poți suna la conducerea Comisiei Europene, pe președintele SUA și pe președintele Turciei, obligatoriu. Nu ar fi rău să avem și numărul președintelui Chinei.
John-Ion Banu-Muscel: Depinde și ce urgență avem. Dacă avem o problemă cu un vecin, aș chema vecinul. Atunci ar trebui să decid care este situația, care este urgența.
Daniel Funeriu: Soluția la problemele României se află în Constituție. Pentru asta statul român trebuie refondat.
Candidatul independent la prezidențiale, Daniel Funeriu, a amenințat că pleacă de la dezbatere după ce Nicușor Dan a comentat că nu există în cursă decât patru candidați cu șanse.
„De ce mi-a sunat astăzi toată ziua telefonul să mă retrag în favoarea lui Nicușor Dan?”, a întrebat Funeriu.
„Am apreciere pentru dumneavoastră ca om de știință ca om implicat în societate. Nu cred că trebuie să dăm așa multă importanță candidaturii dumneavoastră. Cred că noi suntem aici pentru a decide. Răspunsul e evident negativ (n.r Că Nicușor Dan nu a cerut retragerea lui Funeriu). România are nevoie de un președinte și de o direcție. În mod realist, există patru oameni care pot să ocupe această funcție. Aceștia sunt domnul Ponta, domnul Antonescu și subsemnatul (n.r – George Simion lipsește)”, a replicat Nicușor Dan.
Apoi Funeriu a spus: „Eu am lucrat cu doi oameni. Cu un laureat de Nobel și un președinte de țară și niciunul nu mi-a spus că aș fi irelevant”.
„Dacă domnul Nicușor Dan nu își cere scuze, eu voi părăsi această dezbatere”, a transmis Sebastian Popescu.
Nicușor Dan a continuat: „Respect toate candidaturile, toți românii, dar trebuie să ne uităm la realitatea sociologică pe ce vor românii”.
Apoi Crin Antonescu a intervenit: „Domnule Nicușor Dan, ați dovedit inadecvare. Nu puteți jigni candidații, colegii, care până la voturi sunt la fel de valoroși. După ce că noi am beneficiat de mai multă mediatizare, unde am fost invitați, și ei sunt doar aici mediatizați, arată că vă potriviți portretului lipsă de comunicare publică, care nu se potrivește profilului prezidențial”.
Adelin Petrișor, întrebare pentru Crin Antonescu: Cum ați reacționa în caz de cutremur?
La cutremur avem Comitetul pentru Situații de Urgență care se află concret în subordinea premierului. Cred că nici președintele nu poate sta deoparte, el trebuie să se informeze, să verifice, să acționeze și mai ales să comunice. Trebuie să contactele rapid primul-ministru și eventual membrii Comitetului. Președintele trebuie să informeze și să liniștească.
Adelin Petrișor, întrebare pentru Elena Lasconi: Dacă ați fi președinte și premierul Israelului ar veni în România, ați de acord cu punerea în aplicare a mandatului de arestare al Curții Penale Internaționale?
Nu cred ar risca să vină în România știind ce fel de om integru sunt eu și că aș respecta legea. Am arătat în lunile astea că nu sunt controlabilă și că nu sunt intimidabilă.
Adelin Petrișor, întrebare pentru pentru Victor Ponta: Dacă o nouă pandemie determină specialiștii să vă ceară un lockdown, ce ați face?
Nu aș face acest lucru, nu vreau să mai văd pe nimeni închis în casă, pe nimeni ridicat de poliție că nu poartă mască. România ar trebui să se pregătească mai bine. Suntem o țară capabilă să se pregătească din timp și să nu mai încalce niciodată drepturi fundamentale. Ca președinte m-aș opune oricărei măsuri care ar face așa ceva.
Andreea Crețulescu (România TV): Vreunul dintre membrii grupului de la Monaco v-a finanțat chiria atunci când ați stat acolo?
Crin Antonescu: Răspunsul scurt este că niciodată, dar niciodată, nicio zi nu am locuit cu chirie sau altfel la Monaco. Am trecut prin Monaco în calitate de turist de 2-3 ori în viața mea. Nici nu cred că am înnoptat vreodată în Monaco. Am locuit și locuiesc în România și am locuit în urmă cu câțiva ani în Belgia, la Bruxelles.
Sabina Iosub (Antena 3): Cum să aibă electoratul încredere că președintele Victor Ponta va face ceea ce spune că face și că direcția SUA nu se va întreba în direcția Rusia?
Victor Ponta: Oamenii trăiesc din salarii, pensii, firmele românești din taxe mici. Ce trebuie să facă noul președinte este să aibă un nou guvern cu care să iasă țara din criză. În 2012-2015 am scos România din criză. Atunci m-ați crezut și bine ați făcut.
Cristian Terheș a lansat un atac dur la adresa lui George Simion:
„Marele absent de astăzi, un laș care înjură pe alții și fuge de dezbatere…Înainte de a vorbi despre instituții, principalul obiectiv pe care îl are un președinte îl are propășirea materială și spirituală”.
Jurnalistul Lucian Pîrvoiu i-a adresat lui Victor Ponta următoarea întrebare: Dacă ajungeți la Consiliul European și mergeți la fotografia de familie lângă care lideri ați vrea să apăreți?
„TVR oferă un cadru democratic, nu doar 3-4 dintre ei. Sunt singurul premier care a participat la Consilii Europene, nu mi-am păstrat părerea, premierul participă la Consilii Europene obișnuite, la președinte voi participa la Consiliile legate de securitate sau politică externă. Parteneriatul României cu SUA e esențial pentru securitatea României. Nu cred că există o cale europeană împotriva Americii, cred că e o mare greșeală. Cu mare plăcere îi voi revedea pe domnul Donald Tusk și Giorgia Meloni, pe care îi apreciez foarte mult.”, a declarat Ponta.
Care ar fi măsura cea mai drastică dispusă să o luați în lupta anticorupție?
Elena Lasconi: Măsura cea mai drastică o pot face românii să nu-i mai vedem la putere pe cei care au fos la butoane. Puterea este a românilor. O altă chestiune ține de reformarea CCR. Voi da exemplu de cum ar trebui să fie făcute numirile: cu audieri live, aș cere ca cei trimiși acolo să nu fi avut treabă cu vreun partid. Voi scoate merele stricate din justiție
În contextul escaladării discursului extremist, vă cer să recunoașteți de unde vine următorul text: Fiecare popor va învăța și se va judeca în limba sa.
Daniel Funeriu: Ați ales un text din Proclamația de la Alba-Iulia din 1 decembrie 1918. Administrația Prezidențială a găsit de cuviință să țină închisă biseica de la Cotroceni. Voi fi un președinte tămăduitor. Eu vă promit un stat etic, care nu-și minte cetățenii.
Populația României a scăzut și în fiecare an pierdem un oraș de mărime medie. Ce măsuri veți luat pentru ca tinerii să-și facă o familie în România?
Lavinia Șandru: „Am o foaie de hârtie albă. Asta au făcut politicienii pentru românii din Diaspora. (apoi rupe foaia). Eu am un program pentru toți românii, nu doar pentru cei din diaspora, pe care-l voi prezenta Parlamentului după primele zile de mandat.
Domnule Popescu, veți păstra configurația actualului guvern sau veți încerca să obțineți un guvern mai aproape de programul dv.?
Sebastian Popescu: indiferent dacă ne place sau nu configurația actualului guvern sau cum prestează premierul, sunt obligat să colaborez de Constituție. Nu voi face ca predecesorii mei care s-au implicat în jocuri politice în favoarea partidelor lor.
Participă 10 din cei 11 candidați la prezidențiale:
Crin Antonescu (Alianța Electorală România Înainte – PSD, PNL, UDMR)
Nicușor Dan (independent)
Victor Ponta (independent)
Elena Lasconi (va apărea pe buletinul de vot drept candidat USR, deși partidul i-a retras susținerea)
Daniel Funeriu (independent)
Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român)
Lavinia Șandru (Partidul Umanist Social Liberal)
Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)
Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale)
John-Ion Banu-Muscel (candidat independent)
Lipsește președintele AUR, George Simion.