„Schimbul de opinii a continuat cu privire la situaţia legată de Ucraina şi problemele legate de garanţiile de securitate cerute pe termen lung cerute de Rusia şi care să fie constrângătoare din punct de vedere juridic„, a afirmat preşedinţia rusă într-un comunicat, publicat ulterior. „Vladimir Putin a expus încă o dată amănunţit abordările de principiu ale Rusiei în problemele respective„, se menţionează în comunicatul Kremlinului, citat de RIA Novosti.
Cei doi lideri, care au avut deja o convorbire telefonică vineri, au convenit să-şi continue contactele telefonice, dar şi – potrivit Kremlinului – să studieze „posibilitatea” de a se întâlni personal.
„Acest schimb de opinii este o urmare a convorbirilor preşedintelui Republicii cu omologii săi rus şi ucrainean vineri, 28 ianuarie, şi se înscrie în aceeaşi logică a dezescaladării„, a indicat la rândul său Palatul Elysee, citat de Reuters.
Potrivit preşedinţiei franceze, cei doi şefi de stat „salută favorabil progresele făcute în format Normandia”, formatul existent al convorbirilor care reuneşte Rusia, Ucraina, Germania şi Franţa pentru reglementarea conflictului din Donbas, în estul Ucrainei.
Moscova este acuzată de la sfârşitul anului 2021 că a concentrat până la 100.000 de soldaţi în apropiere de frontiera ucraineană în vederea unui atac. Ca reacţie, SUA şi Marea Britanie au agitat ameninţarea unor noi sancţiuni împotriva Moscovei.
Rusia neagă orice intenţie în acest sens, cerând totodată garanţii scrise pentru securitatea sa, între care respingerea unei aderări a Ucrainei la NATO şi încetarea consolidării militare a Alianţei Nord-Atlantice în ţările din estul Europei care au aderat după 1997.
Această cerere-cheie a fost respinsă de SUA săptămâna trecută într-un răspuns scris transmis Moscovei. Kremlinul a indicat că reflectează asupra reacţiei sale.