Update: Liderul Partidului Socialist din Republica Moldova, Igor Dodon, a cerut – într-o conferință de presă, marți, la Chișinău – convocarea unei ședințe extraordinare a parlamentului până în 22 septembrie pentru a decide dizolvarea legislativului și organizarea de alegeri anticipate.
În cea de-a doua noapte de protest, manifestanții păreau foarte bine organizați, ei amenajaseră două cantine, un punct medical și instalaseră două WC-uri ecologice. Totodată, mișcarea colectează bani și produse alimentare pentru manifestanții rămași în piață. La ora actuală au fost colectate peste o 100.000 de lei moldovenești.
Luni seara, pe scena din fața clădirii executivului s-au perindat liderii unor ONG-uri și reprezentanții Platformei Civice ‘Demnitate și Adevăr’ — o mișcare de opoziție creată de jurnaliști, politologi și militanți ai societății civile din Republica Moldova care militează împotriva corupției și pentru ca oficialii responsabili de ‘jaful secolului’ — când din sistemul bancar al țării au dispărut, după diferite estimări, un miliard de dolari americani, ceea ce reprezintă cam jumătate din bugetul anual al țării la sfârșitul anului 2014 — să fie trași la răspundere.
Protestele din Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău vor continua până când actuala guvernare va fi demisă, a declarat luni seara avocatul Andrei Năstase, unul din organizatorii protestului, la un post local de televiziune, informează IPN. Reprezentantul protestatarilor a spus că este gata să discute cu liderii din conducerea statului.’Suntem dispuși la dialog. În special, cu președintele Nicolae Timofti, care are competența să dizolve parlamentul și să anunțe alegeri anticipate’, a adăugat Năstase.
Președintele R. Moldova, Nicolae Timofti, al cărui mandat se încheie în martie 2016, ‘nu-și va prezenta cu siguranță demisia’, așa cum solicită protestatarii din centrul capitalei, a declarat tot luni Ion Păduraru, secretarul general al Cancelariei prezidențiale.
Ion Păduraru a declarat pentru ‘Ziarul Național’ că această cerere a manifestanților i se pare ‘bizară’ și ‘nefondată’, ‘apărută peste noapte’ și ‘devenită laitmotivul acțiunii de parcă nu ar mai exista și alte probleme’. ‘Demisia președintelui nu este nici în interesul populației, nici în interesul țării’, spune el.Cât despre solicitarea ca președintele Nicolae Timofti să vină în piață, Păduraru a spus că ‘președintele examinează problema’ și va oferi ulterior un răspuns, potrivit Agerpres.
Liderii Platformei ‘Demnitate și Adevăr’, organizatoarea protestelor din centrul Chișinăului, au spus că nu vor merge la întâlniri cu președintele Timofti, președintele parlamentului Andrian Candu și premierul Valeriu Streleț, dar i-au chemat pe oficiali în centrul capitalei.
Într-un interviu cu Europa Liberă, Füle a atras atenția că este greșit din partea oricărui politician să creadă că ‘nu va mai fi bănuit de corupție’ numai pentru că se declară proeuropean.
Referindu-se la motivele care au scos lumea în stradă la Chișinău, Füle reamintește că de mulți ani Comisia Europeană a atras atenția că problema ‘corupției este una din cele mai mari amenințări la adresa democrației, indiferent dacă alegi să mergi spre Uniunea Europeană sau Uniunea Vamală…’ (Rusia, Belarus și Kazahstan).