Ministerul Educaţiei verifică criteriile de conformitate şi propune pentru aprobare, anual, în două sesiuni, lista auxiliarelor didactice pentru învăţământul preuniversitar, durata maximă a sesiunii de de aprobare şi de avizare din luna februarie fiind de 30 de zile de la încheiera perioadei prevăzute pentru depunerea solicitărilor.
Solicitantul aprobării sau al avizului pentru auxiliare didactice poate fi autor, editor, producător, comerciant/furnizor autorizat sau altă instituţie recunoscută, care are ca obiect de activitate învăţământul/educaţia/formarea şi colaborează cu cadre didactice şi specialişti în domeniul căruia îi este destinat auxiliarul didactic.
Auxiliarele şcolare, schimbări importante! Cum vor fi alese şi cum vor putea fi folosite
Auxiliarele didactice supuse aprobării/avizării trebuie să vizeze în mod explicit formarea competenţelor generale şi/sau a celor specifice ale elevilor şi să corespundă cerinţelor curriculumului naţional şi programelor pentru olimpiadele şcolare aprobate prin ordin de ministru, în vigoare. Auxiliarele didactice depuse pentru aprobare/avizare trebuie, de asemenea, să specifice nivelul şi să se adreseze în mod explicit tipurilor de activităţi didactice, altor activităţi care vizează dezvoltarea competenţelor-cheie, multi/pluridisciplinare, transdisciplinare etc.
Potrivit Ministerului Educaţiei, în prima sesiune de evaluare (9 octombrie 2017 – 5 ianuarie 2018) au fost înaintate spre aprobare şi avizare 1.464 de titluri de auxiliare didactice: 227 pentru învăţământ preşcolar, 790 pentru învăţământ primar, 316 pentru învăţământ gimnazial, 130 pentru învăţământ liceal şi 1 pentru învăţământ postliceal. Dintre acestea, au fost admise 1.241 de titluri şi respinse 223 de titluri.