Ce-a de a doua tranşă de vaccin anti-COVID Moderna ajunge sâmbătă la Institutul Naţional de Cercetare–Dezvoltare Medico–Militară „CANTACUZINO”.
Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse la Bucureşti pe cale terestră. Dozele vor fi depozitate la Centrul Naţional de Stocare. În perioada următoare, urmează ca vaccinurile să fie distribuite în centrele regionale şi de vaccinare.
Citeşte şi: Ce conţin, de fapt, vaccinurile Pfizer și Moderna. Epidemiologul Doina Azoicăi pune capăt speculaţiilor
Centrul Naţional de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului „Cantacuzino” este complet autorizat şi avizat de către Autoritatea Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România – autoritatea naţională cu competenţă în domeniul medicamentului de uz uman, conform News.ro.
Ca urmare a primirii autorizaţiei din partea ANMDMR, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” poate desfăşura, în calitate de distribuitor angro, operaţiuni de deţinere, custodie şi livrare pentru medicamente cărora li se aplică criterii suplimentare de tipul: produse în acord cu art. 806 din Legea 95/2006 republicată: medicamente imunologice, respectiv produse cu distribuţie în „lanţul rece” (care necesită manipulare la temperaturi scăzute).
Citeşte şi: Vaccinul anti-COVID Moderna nu trebuie administrat femeilor însărcinate. Avertismentul OMS
Compania Moderna recomandă ca vaccinul anti-COVID să fie administrat în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vârsta de peste 18 ani.
Potrivit medicilor, cele două variante de vaccinuri disponibile în UE sunt foarte asemănătoare.
Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeaşi. Vaccinul BioNTech Pfizer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în vreme ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%.
Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager, a precizat Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.
Prima tranşă de vaccin Moderna, de 14.000 de doze, a fost adusă în ţară în 12 ianuarie, tot pe cale terestră.
Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat că din 1 februarie va începe administrarea vaccinului Moderna, pentru care doza de rapel se face la 28 de zile.
De asemenea, cele peste 66.000 de persoane cu vârsta sub 65 de ani care erau programate pentru administrarea dozei 1 de vaccin împotriva COVID-19, între 30 ianuarie şi 11 februarie, vor fi reprogramate pentru 16 februarie şi ulterior, în ordinea planificării iniţiale.
Dintre acestea, 6% sunt din etapa 1, 41% sunt persoane programate pe categoria esențiali (validați şi cu boala cronica la CNAS) si 53% sunt programati in categoria boli cronice. Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) arată că a luat această decizie ca măsură de siguranţă, pentru asigurarea administrării rapelului la persoanele cărora li s-a administrat doza 1.