UPDATE: Violeta Alexandru a primit aviz negativ pentru funcţia de ministru al Muncii. Au fost 28 de voturi „împotrivă” şi 11 „pentru” .
UPDATE: Monica Anisie a primit miercuri aviz negativ pentru funcţia de ministru al Educaţiei şi Cercetării din partea Comisiilor reunite pentru învăţământ din Camera Deputaţilor şi Senat.
S-au înregistrat 16 voturi „pentru”, 14 „împotrivă şi trei abţineri.
UPDATE: Aviz NEGATIV pentru Victor Costache, propus ministru al Sănătăţii. Şapte parlamentari au votat ‘pentru’ un aviz favorabil, 20 ‘împotrivă’ şi a fost înregistrată o abţinere.
UPDATE: Deputatul Ionuţ Stroe a primit, marţi, aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului din partea Comisiilor reunite pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport din Camera Deputaţilor şi Senat.
La finalul audierilor care au avut loc la Camera Deputaţilor, s-au înregistrat 22 voturi pentru, 5 împotrivă şi 1 abţinere din partea membrilor comisiilor.
Anterior, la 18 februarie, Ionuţ Stroe primise aviz negativ pentru funcţia de ministru în Cabinetul Ludovic Orban după 10 voturi pentru, 5 împotrivă şi 12 abţineri.
UPDATE: Deputatul USR Emanuel Ungureanu, de la care au pornit mai multe denunțuri la DNA în lumea medicală, a intrat miercuri într-un schimb de replici cu ministrul Sănătății, Victor Costache, la audierea acestuia în comisiile parlamentare de specialitate. Din sala au fost vociferari: ‘Nu facem anchetă aici, e audiere’. Ministrul a spus ca nu vrea dupa ce-si termina mandatul sa mearga la „beciul domnesc”, porecla data arestului central al Politiei Capitalei.
UPDATE: Primele cinci termoscannere destinate aeroporturilor, utilizate la depistarea simptomelor noului coronavirus, vor sosi în România până la finele acestei săptămâni, a declarat, miercuri, ministrul propus pentru portofoliul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, în cadrul audierilor din comisiile reunite de specialitate din Parlament.
„Vreau să vă dau o veste bună. Compania care a câştigat licitaţia pentru livrarea celor 35 de termoscannere pentru cele 16 aeroporturi s-a angajat că primele cinci bucăţi vor sosi în România săptămâna aceasta, până vineri. Aşadar, cinci termoscannere vor fi livrate în această săptămână”, a spus Bode. Lucian Bode a fost avizat pozitiv în comisiile parlamentare. Totodată, el a anunţat că nu se pune problema lichidării Tarom.
Costel Alexe: Îi vreau pe toţi cu CĂTUŞE la mâini
UPDATE: Bogdan Gheorghiu, propus a treia oară pentru portofoliul Cultură, a primit aviz negativ din partea comisiilor de specialitate din Cameră şi Senat.
Rezultatul a fost: 10 voturi „împotrivă”, 10 „pentru” şi 5 abţineri. La audierea din urmă cu două săptămâni, Gheorghiu a primit tot un aviz negativ.
La audierea de miercuri, ministrul interimar şi propus în Guvernul lui Florin Cîţu a vorbit despre proiectele pe care le are în mandatul său, între care, înfiinţarea unui Compartiment UNESCO şi reducerea numărului secretarilor de stat.
„Spuneam data trecută (la audiere, n.r.) că, din motive de legislaţie, s-ar putea să nu putem numi secretarul de stat pentru Timişoara. Am găsit o soluţie, vom primi avizul pentru el, dar va avea cu rang de subsecretar de stat”, a declarat el.
Potrivit programării, de la ora 10.00, va apărea în faţa comisiilor reunite Bogdan Gheorghiu, propus la Ministerul Culturii, care la ultimele audieri a fost avizat negativ.
De la ora 11.00, este programată audierea lui Lucian Bode, propus la Minusterul Transporturilor, de la ora 12.00, este programată audierea lui Victor Costache, propus la Ministerul Sănătăţii, iar de la ora 13.00 audierea lui Ionuţ Stroe, propus la Ministerul Sportului.
Ultimele două audieri de miercuri sunt ale Monicăi Anisie, propusă la Ministerul Educaţiei, şi a Violetei Alexandru, propusă la Ministerul Muncii.
Toţi candidaţii care vor fi audieţi miercuri au primit avize negative la ultimele audieri, când au fost propuşi să facă parte din Guvernul Orban II.
Audierile pentru Guvernul Cîţu au început marţi şi au primit avize pozitive miniştrii propuşi la Apărare, Mediu şi Agricultură şi avize negative cei propuşi la Finanţe, Justiţie şi Dezvoltare.
Audierile vor avea loc şi joi, iar data pentru votul de învestire nu a fost încă stabilită.
Conform Regulamentului şedinţelor comune ale celor două Camere, Birourile Permanente stabilesc data şedinţei comune, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului, luând totodată măsuri pentru convocarea deputaţilor şi senatorilor. Data primirii programului şi a listei Guvernului este în acest caz 28 februarie.
Luni, echipa de negocieri a PNL formată din Cîţu, liderii de grup, preşedintele partidului şi vicepreşedinţii a început negocierile pentru asigurarea unei majorităţi în Parlament.
Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Articolul 89 din Constituţie prevede că după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.