Şoferii Regiei de Transport în Comun din Constanţa s-au strâns şi marţi în curtea instituţiei şi spun că nu vor renunţa la protest până când nu le vor fi soluţionate revendicările. Ei solicită creşterea salariilor la 2.000 de lei şi acordarea de tichete de masă şi prime de vacanţă.
Conducerea Regiei de Transport în Comun din Constanţa a sisizat instanţa în acest caz încă din ziua declanşării grevei, solicitând declararea acesteia ca fiind ilegală, decizia magistraţilor urmând să fie pronunţată în cursul zilei de miercuri.
Directorul regiei, Ovidiu Tănase, a declarat, marţi, că nu a renunţat la negocierile cu protestatarii, dar că nu ştie dacă situaţia se va rezolva înainte de decizia instanţei.
Până la soluţionarea conflictului de muncă, traseele deservite de autobuzele regiei au fost preluate de mijloace de transport ale firmelor private, respectiv microbuze şi autocare, aşa cum s-a decis în şedinţa de luni a Consiliului Local Constanţa.
Astfel, operatorii privaţi au intrat pe cinci trasee ale regiei, respectiv liniile 102, 5, 42, 43 şi 40, iar liniile de maxi-taxi tradiţionale au suplimentat numărul de maşini.
Toţi şoferii de pe mijloacele de transport în comun ale Regiei de Transport în Comun din Constanţa au declanşat, luni dimineaţă o grevă spontană, refuzând să mai iasă pe străzile oraşului. Şoferii spuneau că nu vor mai pleca în cursă pentru că nu s-a schimbat nimic de la ultimul lor protest, din luna mai, când li s-a promis găsirea unor soluţii de creşteri salariale.
Ultimul protest al salariaţilor Regiei de Transport în Comun din Constanţa a avut loc în 22 mai, când şoferii au refuzat să lucreze. Greva de atunci a luat sfârşit după ce protestatarii au obţinut din partea conducerii promisiunea că salariile le vor fi majorate şi vor primi bonuri de masă, dar numai cu condiţia ca societatea să intre în perioada următoare pe profit.
Consilierii locali s-au întrunit, luni, într-o şedinţă extraordinară, pentru a lua măsuri provizorii pentru asigurarea transportului public local de persoane în Constanţa, fiind de acord cu eliberarea de avize de traseu altor operatori autorizaţi pe traseele Regiei de Transport în Comun până la soluţionarea conflictului colectiv de muncă.
Primarul Radu Mazăre spunea că până la încetarea grevei transportul public de călători va fi asigurat de către operatorii privaţi de maxi-taxi, care nu au voie să perceapă un tarif mai mare de 1,5 lei pentru o călătorie, atât cât este costul unei călătorii cu autobuzele regiei de transport public.
El afirma că vor fi afectaţi de această măsură cei care au abonamente pe liniile regiei deoarece nu le pot folosi la maxi-taxi.
Radu Mazăre mai spunea că nu acceptă un şantaj din partea angajaţilor regiei de transport şi că greva lor nu este legală.
„De data asta s-a umplut capacul sau altfel spus şi-au dat foc la butelie pentru că nu accept eu, ca primar şi ca reprezentant al constănţenilor, un şantaj. Ce s-a întâmplat astăzi a fost un şantaj. Când oamenii mergeau la şcoală, domnii ne-au şantajat să le creştem lor salariile la 20 de milioane, că atâta voiau. În primul rând pe lege, Legea bugetului, nu este voie să le creştem salariile că sunt o societate cu pierderi. În al doilea rând, în contractul colectiv de muncă semnat de ei nu trebuie să se modifice salariul. În al treilea rând, legea, dacă ai contract colectiv de muncă, nu îţi dă voie să faci grevă. În al patrulea rând, chiar dacă nu aveau contract colectiv de muncă şi trebuiau să facă grevă sunt nişte proceduri şi nişte paşi de urmat. În al cincilea rând, dacă ar fi urmat aceşti paşi trebuiau să asigure o treime din transport, nu au făcut absolut nimic”, susţinea Mazăre.
Primarul mai spunea că nu a avut o întâlnire cu greviştii pentru că i-a invitat la Primărie să discute, dar aceştia au refuzat şi l-au chemat pe el la sediul regiei.