Un vulcan din Indonezia cunoscut drept ”copilul” legendarului Krakatau (sau Krakatoa) a erupt joi aruncând în aer o coloană de cenuşă în timp ce pe versanţii săi s-au prelins şuvoaie de lavă topită, informează AFP.
Anak Krakatau (copilul lui Krakatau), o mică insulă vulcanică formată la o jumătate de secol după erupţia mortală a vulcanului Krakatoa din anul 1883, s-a trezit la viaţă în ultimele săptămâni, din craterul său fiind expulzate roci încinse şi cenuşă.
Zona Krakatau, care formează o mică insulă în strâmtoarea Sunda, între insulele Java şi Sumatra, este nelocuită, însă vulcanul este o populară atracţie turistică, informează Agerpres.
Agenţia geologică din Indonezia nu a ridicat nivelul de alertă în această insulă, însă accesul este interzis pe o rază de un kilometri în jurul craterului.
Erupţia Krakatau din secolul al XIX-lea este considerată drept cea mai importantă observată vreodată – coloana de cenuşă, roci şi fum a ajuns la o înălţime de peste 20 de kilometri, regiunea a fost cufundată în întuneric, iar valurile provocate de un puternic tsunami s-au simţit în toată lumea, informează Agerpres.
În dezastrul din 1883 şi-au pierdut viaţa peste 36.000 de persoane.
Peste 120 de vulcani sunt activi în Indonezia, ţară situată pe Cercul de foc al Pacificului, unde coliziunea plăcilor tectonice provoacă cutremure frecvente.