Legea care îi lasă fără permis auto pe șoferii prinși băuți sau drogați la volan. Pentru acești șoferi instanțele nu mai pot dispune amânarea executării pedepsei. Proiectul a fost inițiat după accidentul de la 2 Mai, în care doi tineri și-au pierdut viața după ce au fost loviți de un șofer aflat sub influența drogurilor.
Prevederile esențiale ale proiectului constau în câteva modificări aduse Codului Penal:
Citește și: COD RUTIER 2024. Amenzi uriașe pentru șoferii care nu au aceste două obiecte în mașină
Alte modificări vizează actul normativ prin care este combătut consumul noilor substanțe psihoactive (NSP), așa-numitele „etnobotanice”, anume Legea 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive.
Astfel, sunt introduse pedepse clare pentru o serie de fapte care nu erau prevăzute în Legea 194/2011. Anume, punerea la dispoziție a unui imobil pentru consumul de „substanțe suceptibile de a avea efecte psihoactive” sau tolerarea consumului într-un imobil, indiferent dacă este vorba de proprietar sau chiriaș, se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani. Aceeași pedeapsă va fi aplicată și pentru „administrarea sau remiterea, fără rețetă medicală, de produse susceptibile a avea efecte psihoactive”.
„Practic, din momentul promulgării şi intrării în vigoare, oricine este depistat în trafic, la volan, conducând sub influenţa alcoolului sau a substanţelor psihoactive, va primi, pe lângă condamnare şi interdicţia de a mai conduce un vehicul până la 10 ani”, a explicat senatorul Robert Cazanciuc, inițiatorul proiectului legislativ.
Citește și: Cel mai periculos cântec de Crăciun. Șoferii ar trebui să evite să-l asculte când sunt la volan
Legea nu conduce automat la suspendarea pe 10 ani a dreptului de a conduce, însă lasă judecătorilor posibilitatea de a decide interzicerea exercitării acestui drept „până la 10 ani”. În momentul de față, ei nu puteau impune termene mai lungi de 5 ani.
Sancțiunea se va aplica doar șoferilor care au o alcoolemie peste pragul de la care consumul de alcool devine faptă penală, anume 0,80 g/1 alcool pur în sânge.
Recent, inițiatorul legii a transmis un mesaj pe rețelele sociale.
„Bucurați-vă de sărbători dar nu uitați de Legea Anastasia. Petreceți din plin această minivacanță de iarnă, petreceți alături de familie și prieteni, dar fiți responsabili și nu vă urcați la volan dacă ați consumat alcool sau alte substanțe interzise. Știți deja că legea pedepsește aspru imprudența și teribilismul cu închisoare cu executare, dacă cineva este ucis pe drum de un șofer beat, drogat sau fără permis.
În plus, chiar și conducerea mașinii cu alcoolemie de peste 0,8 sau sub influența drogurilor duce la interzicerea dreptului de a conduce un autovehicul până la 10 ani.
Fiți responsabili și aveți grijă de viața voastră și a celorlalți. Sărbători cu bine și liniștite să aveți!”, a scris Robert Cazanciuc, pe Facebook.