Noul manager de la Tarom este doar unul din cei 54 de manageri privaţi pe care Ministerul Transporturilor urmează să îi anunţe vineri. Selecţia a fost foarte dură, oficialii din minister având nu mai puţin de 1.000 de candidaţi.
Concurenţa mare a fost cauzată de salariile de mii de euro, precum şi bonusurile de performanţă care vor putea fi oferite. Pe de altă parte şi criteriile de performanţă sunt destul de aspre.
Astfel, noul manager de la Tarom va trebui să aducă pe profit o companie cu pierderi foarte mari. În perioada 2008-2011, pierderile companiei aviatice au însumat 200.000.000 euro, iar pierderile pentru acest an sunt estimate la peste 40.000.000 euro.
De asemenea, austriacul va avea un rol important în privatizarea unui pachet de 20% din acţiunile companiei, privatizare care a fost solicitată de către Fondul Monetar Internaţional.
Recrutarea managementului superior vizează companiile CFR SA (CFR Infrastructură), CFR Călători, Tarom, CNADNR, Metrorex, Aeroporturi Bucureşti, Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Administraţia Canalelor Navigabile, Aeroportul Internaţional Timişoara „Traian Vuia” şi Telecomunicaţii CFR.
Premierul Victor Ponta a declarat, pe 5 septembrie, că Tarom va fi probabil prima companie de stat care va avea manager privat, probabil chiar străin, iar Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România va fi reorganizată pentru a intra de asemenea sub conducerea unui management privat.
„Tarom-ul va fi probabil prima companie care va avea un manager privat şi este foarte posibil să fie un manager, o personalitate din afara ţării, dar cu mare experienţă în domeniu”, a afirmat Ponta.
El a precizat că şi la CNADR va fi lansat un proces de reorganizare, cu introducerea de managment privat, separat pe componenta de autostrăzi şi pe cea de drumuri naţionale şi întreţinerea acestora.
Ambele companii sunt deţinute de Ministerul Transporturilor. Autorităţile s-au angajat faţă de FMI să instituie până la finele anului management privat la mai multe companii de stat.