Judecătoria Sectorului 1 a anulat o amendă pe care a primit-o un bucureştean care nu purta masca de protecţie în exterior. Instanţa a invocat deciza Curţii Constituţionale prin care s-a stabilit că ordonanţa de urgenţă care instituia purtarea măştii în spaţiile deschise este neconstituţională, chiar dacă motivarea CCR nu a fost publicată încă în Monitorul Oficial.
Amenda era în valoare de 500 de lei şi a fost primită de un bărbat care ar fi stat pe o bancă în zona Gării de Nord, fără să aibă mască de protecţie.
„Admite plângerea contravenţională. Anulează procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei seria S nr. 0010096 din data de 21.04.2021. Exonerează petentul de la de la plata amenzii aplicate, în cuantum de 500 lei”, se arată în motivarea de pe portalul de judecată.
Decizia nu este definitivă încă și poate fi contestată. „Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare, ce se depune la Judecătoria Sectorului 1 București. Pronunțată astăzi, 18.02.2022, prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței”, se arată în hotărârea instanței.
Săptămâna trecută, CCR a decis că purtarea măștii în spațiile publice este neconstituțională, din motive de procedură la adoptarea Ordonanţei de Urgenţă.
CCR a decis, săptămâna trecută, că purtarea măștii în spațiile publice este neconstituțională, din motive de procedură la adoptarea Ordonanţei de Urgenţă. OUG a fost contestată de doi studenţi care s-au revoltat si au acţionat după ce au fost amendaţi pe stradă.
Judecătorii CCR au stabilit că Guvernul României nu a parcurs toate procedurile legale pentru a impune purtarea măştii în exterior, şi astfel legea este neconstituţională. OUG 192/2020 este abolită imediat, ci rămâne în vigoare până la publicarea în Monitorul Oficial a motivării CCR, o procedură care poate dura până la 30 de zile. Guvernul a transmis, marţi, după decizia CCR referitoare la portul măştii în spaţiile deschise, că se aşteaptă motivarea hotărârii şi se vor lua măsuri în funcţie de aceasta.
Decizia CCR ar putea anula amenzile date pentru nepurtarea măştii în exterior, dar doar începând cu perioada octombrie 2020, până în prezent. Decizia nu se va aplica retroactiv, adică amenzile date până în octombrie 2020 vor rămâne în vigoare. De asemenea, cei care au primit amenzi în intervalul menţionat şi le-au plătit, nu mai pot contesta în instanţa pentru a-şi recupera banii. Cei care au procese pe rol în acest moment, iar deciziile instanţelor vor veni după publicarea motivării, au toate şansele ca amenzile să le fie anulate.
Masca în aer liber trebuie purtată încă o lună şi jumătate, chiar si după deja celebra decizie CCR, pentru că atât durează să intre în vigoare, însă din ce în ce mai mulţi români au renunţat deja la ea. Sau o ţin, de formă, sub nas. Total ilegal, spun magistraţii, care atrag atenţia că persoanele care îşi iau libertăţi în avans riscă să primească amenzi.