A fost creată roșia cherry tricoloră, care crește până la 5 metri. Cercetătorii de la Buzău au botezat-o „Rapsodia”: „Este un soi foarte gustos”

Cercetătorii de la Buzău au creat, după 20 de ani de studii, roșia cherry tricoloră, pe care au botezat-o provizoriu „Rapsodia”.
Alina Costache
12 iun. 2024, 19:59
A fost creată roșia cherry tricoloră, care crește până la 5 metri. Cercetătorii de la Buzău au botezat-o „Rapsodia”: „Este un soi foarte gustos”
Rapsodia - roșia cherry tricoloră

Roșia cherry tricoloră crește până la cinci metri înălțime și este prezentată ca având calități deosebite, care o fac cu adevărat prețioasă.

Banca de Resurse Vegetale Genetice (BRGV) este în curs de a obține brevetul de invenție pentru un tip de tomată cherry tricoloră, denumită „Rapsodia”, plantă care poate crește până la cinci metri înălțime în spații protejate, cu o producție de până la 7 kilograme.

Potrivit specialiștilor de la insituția de cercetare, roșia cherry reprezintă o varietate botanică și strămoșul tuturor roșiilor cultivate. Dimensiunea roșiilor cherry variază de la vârful degetului mare până la dimensiunea unei mingi de golf, sferice sau ovale.

Citește și: Roșiile țuguiate, un adevărat pericol pentru sănătatea românilor. Ce spun specialiștii: „Se oprește fructul din creștere și se grăbește coacerea”

În cadrul colecției de tomate a BRGV se regăsește o varietate de tomată cherry tricoloră. „Rapsodia” este o tomată în trei nuanțe, de mărime medie, cu fermitate ridicată. Soiul are fructe rotunde, cu o aromă și un gust specific.

„Este o tomată tip Kumato obţinută la Bancă, i-am dat denumirea provizorie de „Rapsodia”. Fructul prezintă trei culori, verde, galben şi roşu-cafeniu, are trei nuanţe la exterior, iar pulpa este cafenie, foarte gustoasă. Este o tomată cherry cu o greutate ce variază între 20 şi 40 de grame, planta creşte foarte mult, poate să ajungă în spaţii protejate la 4-5 metri înălţime, iar în câmp aproape de 1,80 – 2,00 metri. Este un soi rezistent la principalii agenţi patogeni.

Este un soi foarte gustos, după recoltare fructele se păstrează foarte bine, au puţine seminţe, o aromă specifică tradiţională de tomată, potenţialul de producţie pe plantă este undeva la 4,5 – 7 kg în funcţie de spaţiul de dezvoltare, are şi aspect comercial plăcut. Această tomată este preţioasă şi din punct de vedere medicinal pentru că rezistă la boli, dăunători şi tratamentele sunt mai puţine sau poate fi cultivată cu succes în sistem ecologic, vorbim de o producţie sănătoasă. Pe de altă parte, compoziţia bio-chimică a fructelor arată că avem o serie de substanţe benefice sănătăţii, licopen, caroten, vitamine, săruri minerale”, a declarat directorul BRGV, Costel Vînătoru.

Pentru a obține roșia cherry tricoloră, cercetătorii au lucrat peste 20 de ani.

Soiul a fost finalizat, aşteptăm brevetul de invenţie, se lucrează de peste 20 de ani pentru că a fost obţinut printr-o tehnică nouă de ameliorare, prin hibridări interspecifice, prin încrucişarea unor specii de tomate.

Este o premieră spunem noi pentru România şi nu numai. Seminţele pot fi reproduse şi multiplicate de orice fermier care doreşte să cultive tomate”, a precizat cercetătorul buzoian.

BRGV Buzău deţine o colecţie bogată de germoplasmă de roşii, constând din peste 3.600 de genotipuri, dintre care peste 35% sunt soiuri de cherry.

Citește și: Trucul pe care orice grădinar trebuie să îl știe. Ce trebuie să pui la rădăcina roșiilor pentru un rod cât mai bogat

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Pericolul ascuns de pe plaje. Lucrul banal care poate duce la tragedii
Capital.ro
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite ore
Playtech.ro
Ce spune Ciprian Marica despre incendiul pornit în incinta academiei sale din Pipera. Fanii nu se așteptau la asta!
DailyBusiness
Armata devine obligatorie în România!
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Ce pensie alimentară plătește Gabi Bădălău, de fapt. Contre cu Claudia Pătrășcanu
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Nuntă cu final tragic! O șoferiță și-a condus mama spre MOARTE, după ce s-a răsturnat într-o râpă.
Capital.ro
Mașinile interzise pe șosele. Ordinul UE pentru cei care alimentează cu motorină. Când devine lege
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Atac tragic la un azil de bătrâni din Daruvar: cinci morți și mai mulți răniți
MediaFlux
EUROPA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI cu RUSIA! AVERTISMENT de la granița ROMÂNIEI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!