A fost cutremur în România. Ce magnitudine a avut seismul din Vrancea

Cutremur de magnitudine moderată, joi dimineaţă, în Romania. INFP anunţă că seismul s-a produs la mare adâncime.
Filip Stan
31 aug. 2023, 09:52
A fost cutremur în România. Ce magnitudine a avut seismul din Vrancea

Cutremur în România. Un seism de magnitudine 2,9 s-a produs, în această dimineață, în zona seismică Vrancea, județul Buzău. Potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului, seismul a avut loc la ora 7:50, la o adâncime de 133,1 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 51 km V de Focșani, 52 km NV de Buzău, 67 km SE de Sfântu-Gheorghe, 73 km E de Brașov, 81 km NE de Ploiești.

Un cutremur cu magnitudine 4,5 s-a produs luni noaptea în judeţul Gorj.

Un nou cutremur major. Gheorghe Mărmureanu îi linişteşte pe români: „Nu urmează ceva mai rău”

”În ziua de 21 August 2023 la ora 00:39:29 (ora locală a României) s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.5, la adâncimea de 14.0km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 10km N de Targu Jiu, 73km SE de Hunedoara, 76km NE de Drobeta-Turnu Severin, 84km V de Ramnicu Valcea, 87km S de Deva, 98km SV de Sibiu!, anunţă Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

După 20 de minute, în aceeaşi zonă, a avut loc un cutremur cu magnitudine 2,6,  la adâncimea de 14.4 km.

”Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 12km N de Targu Jiu, 72km SE de Hunedoara, 77km NE de Drobeta-Turnu Severin, 85km V de Ramnicu Valcea, 85km S de Deva, 97km SV de Sibiu”, precizează seismologii.

În 13 februarie 2023, în Gorj s-a produs un cutremur cu magnitudine 5.2, iar de atunci judeţul a fost zguduit de mii de cutremure de mai mică magnitudune.

 

În decurs de două luni de la cutremur, se înregistraseră peste 2.100 de cutremure, 36 dintre acestea având o magnitudine mai mare de 3.

Un cutremur cu magnitudinea de moment de 7,1 s-a produs în zona insulei Bali din Indonezia

Un cutremur cu magnitudinea de moment estimată de agenţiile geologice indoneziană şi americană la 7,1 s-a produs marţi dimineaţa devreme în largul mării, la nord de insulele Bali şi Lombok din Indonezia, provocând panică printre turiştii care s-au grăbit să fugă din clădiri, relatează Reuters.

Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC) a estimat magnitudinea cutremurului la 7. Epicentrul seismului a fost la 203 km la nord de Mataram, Indonezia, dar s-a produs la adâncime foarte mare, la 516 km, a precizat EMSC.

Nu a existat o ameninţare de  tsunami, dar cutremurul iniţial, resimţit cu puţin înainte de ora 4 dimineaţa (luni, ora 23.00, ora României) în zonele de coastă din Bali şi Lombok, a fost urmat de două replici cu magnitudinea 6,1 şi 6,5, potrivit agenţiei geologice indoneziene.

Oaspeţii de la Mercure Kuta Bali din Bali au ieşit în fugă din camerele lor după ce cutremurul s-a simţit timp de câteva secunde, a declarat telefonic pentru Reuters managerul hotelului, Suadi. „Mai mulţi oaspeţi au ieşit din camerele lor, dar erau încă în zona hotelului”, a spus el, adăugând că aceştia s-au întors între timp şi că nu au existat pagube în clădire

Deocamdată nu există informaţii că s-ar fi produs pagube, a declarat agenţia indoneziană pentru dezastre BNPB. „Cutremurul este adânc, aşa că nu ar trebui să fie distructiv”, a declarat purtătorul de cuvânt al BNPB, Abdul Muhari.

Ce să faci în cazul unui cutremur produs noaptea. Sfaturile lui Gheorghe Mărmureanu

Gheorghe Mărmureanu a vorbit despre numărul mare de cutremure produse în ultimele luni în România și a venit cu sfaturi despre ce trebuie să faci dacă ești surprins de un cutremur în timpul nopții.

”Activitatea seismică s-a extins spre Oltenia, spre Banat, în Muntenia e acum mai redusă. Eu sper să nu vină acum un cutremur mai mare. Dar, doar Dumnezeu știe! Probabilitatea de a prevesti un cutremur nu există nicăieri în lume, în plus, nici nu se potrivește structura geologică, pe zone. Eu am lucrat și am colaborat foarte mult cu americanii, am ajuns la ei pe 6 septembrie 1968. Am stat aproape doi ani, acolo, la specializare. Chiar și ei sunt supărați că nu știu exact când se produce un cutremur. S-a tot încercat să se facă foraje în pământ, să se studieze scoarța terestră, la foarte mare adâncime, dar s-au abandonat forările. Nu știm exact ce e în pământ, sunt mari surprize. Pământul înghite tot”, ne-a mai spus Gheorghe Mărmureanu, pentru Impact.ro.

Citește și: România se cutremură din nou. Cinci cutremure au avut loc sâmbătă în țara noastră

Gheorghe Mărmureanu spune că marii constructori nu cer sfatul specialiștilor și că înalță blocuri, mai ales în București, cu mult peste nivelul maxim admis.

”Nimeni nu-mi cere părerea, sunt foarte mulți căpoși. În sectorul 1 din București se construiesc blocuri cu foarte multe etaje, e o prostie! Trebuie de maximum 7-8 etaje, e riscant cu mai multe, iar eu văd blocuri noi, de 10, chiar și de 15 etaje. De exemplu, în Pantelimon, la 4 martie 1977, un coleg a fost izbit, din perete în perete, la etajul 7. A fost bine că a durat doar atât seismul, căci, dacă mai dura alte 5 secunde, era și mai mare dezastrul în București”, a mai spus Gheorghe Mărmureanu.

”În România, nu se pune problema unui cutremur catastrofal, nici în Vrancea, nici în Oltenia, nici în Banat. Însă, în caz de cutremur, chiar și de mai mică intensitate, dacă are loc noaptea, cobori din pat pe dușumea și te lipești cu spatele de saltea, de pat, pe o parte. Dacă e să cadă planșeul, tavanul, acolo se formează un triunghi al vieții, salvator. Americanii au experimentat acest lucru și 100% îți poate salva viața. Nu încercați sub nicio formă să ieșiți pe scări. Nu știi ce formă ia scara, cum se prăbușește. A fost și situația actorului Toma Caragiu. Dacă rămânea în apartament, trăia. Sticla și paharele nici măcar nu s-au răsturnat pe masă. Cutremurul din 1977 nu trebuia să aibă loc, conform statisticilor. Unul castrofal are loc cam la 100 de ani. Dar, se pare că marele cutremur din 1940 nu și-a făcut atunci toată treaba”, a mai spus Gheorghe Mărmureanu.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Jojo arată senzațional la 44 de ani! Care este secretul siluetei sale perfecte
Fanatik.ro
Cât de sănătoasă este combinația de roșii cu brânză. Ce spun nutriționiștii despre obiceiul alimentar pe care îl au mulți români
Capital.ro
Decizia CCR de anulare a alegerilor din decembrie, suspendată de judecători. Ce se întâmplă cu turul II
Playtech.ro
Ce este interzis să faci pe locul de parcare. Nici să schimbi uleiul nu e permis
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
„Du-te dracu'!”. Ceartă violentă la Casa Albă, sub nasul lui Donald Trump. „Comportamentul lui Elon începe să fie obositor”
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Se schimbă legislația rutieră! Noile reglementări au fost deja anunțate
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul fetiței de 3 luni care a murit sub ochii părinților, după o infecție virală. Familia cere dreptate: „Se vedea că are dureri mari”
Cancan.ro
Miliardarul 'Alexandrion' a fost înmormântat. Nicolae Ciucă și fostul ambasador al SUA l-au condus pe ultimul drum
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi la ITP și la înmatricularea mașinilor! Se introduc certificate digitale de înmatriculare şi de testare periodică a vehiculelor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Ce pensie primește un român în 2025, dacă a lucrat doar 15 ani cu carte de muncă
MediaFlux
A fost suspendată anularea alegerilor de către CCR! Cutremur în politică!
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Reapare un ziar care ne-a lipsit: TROMBONUL PLEONAST – sub sloganul „Suntem redundanți, dar relevanți.”