Noua formă descoperită de ei reprezintă cel de-al 15-lea tip de pentagon neregulat care este capabil de o astfel de performanţă. Precedentul pentagon de acest tip a fost descoperit în urmă cu 30 de ani.
Atunci când aceste figuri geometrice sunt aşezate una lângă alta, datorită formei lor speciale, pot să acopere orice suprafaţă fără să se suprapună şi fără să lase spaţii libere în interiorul suprafeţei respective. Este vorba de un nou tip de „mozaicare pentagonală”, potrivit matematicienilor americani care au făcut descoperirea.
Mozaicarea este procedeul de împărţire a unei suprafeţe plane utilizând una sau mai multe figuri geometrice, numite elemente de mozaicare, fără niciun fel de suprapuneri sau spaţii libere. Matematicienii americani spun că noul tip de pentagon va avea aplicaţii practice în numeroase domenii de activitate, inclusiv în construcţii, biochimie şi design structural.
Acoperirea completă a unei suprafeţe date cu ajutorul unor pentagoane neregulate s-a dovedit o problemă extrem de dificilă pentru toţi matematicienii din ultimul secol şi foarte puţini dintre ei au reuşit să găsească o rezolvare.
Matematicianul german Karl Reinhardt a fost primul care a descoperit cinci pentagoane neregulate care acoperă perfect orice suprafaţă, în 1918. Cel mai recent pentagon de acest tip, al 14-lea, a fost descoperit în urmă cu 30 de ani.