Şaisprezece pacienţi au fost vaccinaţi, supravieţuind în medie 14,1 luni, faţă de 6,7 luni în cazul celor 14 pacienţi care au primit o doză mai mică de vaccin.
„Pentru prima dată în istoria medicinei am arătat că un virus modificat genetic poate duce la îmbunătăţirea ratei de supravieţuire în rândul pacienţilor ce suferă de cancer„, a explicat David Kirn, coautorul studiului, potrivit descopera.ro
Studiul a fost desfăşurat de-a lungul a patru săptămâni. Vaccinul poartă numele de Pexa-Vec sau JX-594, iar experţii cred că ar putea reprezenta o soluţie pentru tratarea tumorilor solide aflate în fază avansată.
„În ciuda progresului realizat în ultimii 30 de ani în ceea ce priveşte tratamentul cancerului, majoritatea tumorilor solide rămân incurabile odată ce ating metastaza. Pexa-Vec este conceput pentru a se înmulţi în celulele canceroase, pe care le distruge ulterior. De asemenea, vaccinul stimulează în acelaşi timp sistemul imunitar al pacientului, care atacă la rândul său celulele canceroase”, a explicat Kirn.
„Rezultatele studiului demonstrează că tratamentul cu Pexa-Vec a dus în ambele cazuri la reducerea dimensiunilor tumorilor şi la reducerea fluxului sangvin către tumori”, au anunţat reprezentanţii companiei care a produs vaccinul.
Pexa-Vec a fost conceput pornind de la virusul vaccinia, care a fost folosit pe post de vaccin în ultimele decenii, jucând un rol inclusiv în eradicarea variolei.
Autorii cercetării afirmă că este nevoie de un studiu mai mare pentru a confirma rezultatele obţinute. De aceea, în acest moment se desfăşoară o etapă ulterioară, în cadrul căreia participă 120 de pacienţi.