Un hipster este definit ca o persoană care adoptă cele mai noi tendinţe, în special cele care nu sunt „mainstream”, scrie ziarulring.ro. Dar problema cu a încerca să fie diferiţi este că toţi cei care adoptă cele mai recente tendinţe ajung în cele din urmă să fie asemănători, potrivit dailymail.co.uk. Problema a fost numită „paradoxul hipsterului”, iar un matematician a creat formula care explică motivul pentru care fenomenul are loc.
Citeşte şi Ce este un hipster
Potrivit profesorului Jonathan Touboul, matematician la Collège de France din Paris, există întotdeauna un decalaj între momentul în care o tendinţă începe să aibă adepţi mulţi şi momentul în care hipsterii o adoptă. Decalajul apare pentru că oamenii nu pot şti în timp real ce decid ceilalţi. Drept urmare, hipsterii îşi dau seama treptat că o tendinţă nouă este pe cale să se impună, iar decizia de a o adopta este luată de fiecare separat.
Citeşte şi FORMULA MATEMATICĂ prin care poţi afla cât de fericit eşti când bei o bere
Acest lucru face ca hipsterii să se conformeze treptat unei tendinţe care devine încet „mainstream”. Un hipster adevărat, pe de altă parte, va trebui să îşi schimbe şi să îşi adapteze constant stilul, personalitatea şi doza de „autentic” ca un răspuns imediat la tendinţa care este pe cale să devină „mainstream”, iar studiul profesorului parizian sugerează că acest lucru este dificil de făcut în mod constant, dacă nu chiar imposibil.
„Dacă luăm grupuri mari de indivizi care interacţionează, fie hipsteri, brokeri sau orice alt grup care decide să acţioneze contrar majorităţii, încercând să fie diferiţi, în cele din urmă vor ajunge să facă toţi acelaşi lucru în acelaşi timp”, a spus profesorul Touboul.