Corpul ceresc este de fapt o exoplanetă cu o atmosferă mai redusă decât lui Neptun şi a fost descoperit de un grup internațional de astronomi, care şi-au desfăşurat activitatea sub coordonarea Universităţii din Warwick (Marea Britanie). Observaţia a fost efectuată de Observatorul Paranal, care se află în deșertul Atacama, din Chile.
NGTS-4b a fost numită de cercetători „Planeta Interzisă”, deoarece se află într-o regiune în care practic nu ar trebui să existe. Această zonă, cunoscută sub numele de deșertul Neptunian, este situată foarte aproape de o stea, astfel încât radiația și căldura ar trebui să evaporeze atmosfera, reducând-o la o rocă inertă.
Cu toate acestea, împotriva tuturor calculelor oamenilor de ştiinţă, planeta este acolo, „într-o zonă în care nu ne-am aștepta ca planetele de dimensiunea lui Neptun să poată supraviețui„, spune Richard West, fizician la Universitatea Warwick, unul dintre autorii descoperirii. Pentru a explica existența NGTS-4b, cercetătorii sugerează că este probabil vorba despre o planetă care a intrat recent în deșertul Neptunian sau că ar fi fost o planetă foarte mare, a cărei atmosfera nu s-a evaporat încă.