A fost emis Ro-Alert în judeţul Sibiu, un urs se plimba pe străzi în căutare de hrană

Autorităţile din Sibiu au transmis, vineri seară, un mesaj RO-Alert, după ce a fost semnalată prezenţa unui urs în oraşu Avrig.
Filip Stan
17 mai 2024, 22:59
A fost emis Ro-Alert în judeţul Sibiu, un urs se plimba pe străzi în căutare de hrană
Mesaj Ro-Alert. Un urs a fost surprins pe străzi

Locuitorii orașului Avrig au primit, vineri seară, un mesaj RO-Alert pe telefoanele mobile cu privire la prezența unui urs pe străzi.  Un urs a fost văzut vineri seara colindând pe străzile din Avrig. Prezența animalului a fost semnalată printr-un apel la 112. „În această seară în jurul orei 22:20, pe numărul unic de urgență 112 a fost semnalată prezența unui urs pe raza localității Avrig”, a transmis Andreea Ștefan, purtătorul de cuvânt al ISU Sibiu.

Turiști atacați de un urs pe Transfăgărășan. Au oprit mașina și au vrut să-l fotografieze. Alertă și în Harghita

La fața locului s-a deplasat un echipaj SMURD pentru a asigura măsurile din competențele ISU Sibiu. De asemenea, a fost transmis mesaj RO-Alert pentru locuitorii de pe raza localității cu privire la prezența animalului în localitate.

Cetățenii sunt sfătuiți să nu se apropie de animal, să nu îl fotografieze și să nu îl hrănească.

O turistă britanică a fost atacată de un urs în zona barajului Vidraru. Autoritățile au emis mesaj RO-ALERT

Fechet, despre proiectul care introduce posibilitatea ca în jur de 500 de urşi să fie împuşcaţi anual: Aşa cum arată el astăzi, nu-l putem susţine

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor Mircea Fechet a declarat, joi, referitor la proiectul de lege de la Senat avizat pozitiv care prevede posibilitatea ca aproximativ 500 de urşi să fie împuşcaţi anual, precum şi posibilitatea ca unii dintre aceştia să fie vânaţi în schimbul unei taxe, că „aşa cum arată el astăzi, nu-l putem susţine”. El a mai spus că, deşi a trimis spre publicare în Monitorul Oficial un ordin privind otele de prevenţie şi de intervenţie, care face referire la 220 de astfel de exemplare, nu la 500, numărul de exemplare împuşcat este unul foarte redus, fiind vorba doar de 14 exemplare care au făcut obiectul ordinului respectiv. „Cu un singur lucru aş putea să spun că nu voi fi de acord. Acest lucru se referă la vânătoarea de trofee”, a mai precizat ministrul Fechet.

„Încă suntem în discuţii cu colegii din minister în legătură cu acest proiect. Aşa cum arată el astăzi, nu-l putem susţine, nu neapărat în legătură cu numărul exemplarelor ce urmează a fi recoltate sau împuşcate, mai pe româneşte, să nu ne ferim să spunem asta. Fără îndoială, numărul conflictelor între urs şi om a crescut în ultimii ani şi fără îndoială că există această nevoie de a lua nişte măsuri urgente. Şi vă mărturisesc că, deşi am trimis spre publicare la Monitorul Oficial un ordin privind cotele de prevenţie şi de intervenţie, care face referire la 220 de astfel de exemplare, nu la 500 cât prevede proiectul de lege despre care îmi spuneaţi dumneavoastră mai devreme, să ştiţi că numărul de exemplare împuşcat e unul foarte redus”, a afirmat Mirceal Fechet, întrebat la finalul şedinţei de joi a Executivului, despre proiectul d elege avizat de Senat care prevede posibilitatea ca aproximativ 500 de urşi să fie împuşcaţi anual şi posibilitatea ca unii dintre aceştia să fie vânaţi în schimbul unei taxe.

Ministrul Mediului a subliniat că nu va fi niciodată de acord cu vânătoarea de trofee, mai ales că este vorba despre ursul brun care este o specie protejată.

„Ultima oară, când am verificat, doar 14 exemplare au făcut obiectul ordinului despre care povesteam. Cu alte cuvinte, şi dacă e pentru 220 şi dacă ar fi fost pentru 500, efectul era acelaşi. Cu un singur lucru aş putea să spun că nu voi fi de acord. Acest lucru se referă la vânătoarea de trofee. În România, eu cred că atunci când discutăm despre specii protejate – şi ursul brun este o astfel de specie până când va fi declarat altceva, şi mai ales având în vedere problemele sociale pe care le generează interacţiunea şi conflictul dintre urşi şi oameni, eu cred că n-ar trebui să discutăm despre vânătoare de trofeu”, a explicat Fechet.

„Eu cred că acele exemplare problemă pot fi împuşcate cu uşurinţă şi de vânătorii români, nu trebuie să vină nimeni nici din Liechtenstein, cum s-a mai întâmplat, nici din Germania, nici din alte ţări să împuşte exemplarele valoroase din România”, a completat ministrul Mediului.

„Iar din acest punct de vedere, că vom discuta despre 300, de 400 sau de 500 este mai puţin important, dar o să îmi păstrez aceste principii pe care vi le-am enunţat mai devreme şi pe care eu, în calitate de ministrul al mediului, le consider corecte”, a conchis Fechet.

 

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță se căsătoresc! Dana Budeanu a spus când va avea loc nunta
Fanatik.ro
Încep lucrările de modernizare la un obiectiv important al României. Hidroelectrica a făcut anunțul
Capital.ro
NOUL Cod Rutier. Îți pierzi permisul auto. În 3 ZILE trebuie să-l predai
Playtech.ro
ȘOC! Ce spune Emily Burghelea despre ACCIDENTUL cumplit care a DESFIGURAT-O
DailyBusiness
Val de scumpiri în piețe! Care este cea mai scumpă piață din Capitală
Adevarul
Armata lui Kim Jong Un era să-și distrugă propria Capitală. Ce s-a întâmplat cu o rachetă trasă de la 100 de km de Phenian
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Elena Udrea, strigăt de disperare. Urmărită încă de Kovesi și Coldea
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de la EURO!
wowbiz.ro
Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare
Cancan.ro
Scandal monstruos la o nuntă! Florin Salam l-a dat afară pe Bogdan de la Ploiești chiar în timp ce cânta
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Tichetele de masă și indemnizația de hrană nu vor fi incluse calculul pragului de 4.000 de lei. Anunțul făcut de Guvernul României
Capital.ro
Nu ai voie să tai acest copac! Interzis prin lege pentru românii care au casă la curte
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
stirilekanald.ro
Polițistă din penitenciar, filmată în timp ce se iubește cu un deținut periculos, în celula acestuia
substantial.ro
Doi polițiști implicați într-o altercație în sediul Biroului de Poliție Autostrada A2
MediaFlux
ATENȚIE! Anunț pentru toți elevii care dau bacul de la edu.ro
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?