A fost identificată o gaură în „scutul” de hidroxil al Pământului care pune în pericol stratul de ozon

Oamenii de ştiinţă au identificat o gaură în 'scutul' de hidroxil care înconjoară Pământul - stratul atmosferic cu rol de purificator natural - gaură prin care trec substanţe chimice poluante înspre stratosferă, substanţe poluante care contribuie la distrugerea stratului de ozon, conform unui material publicat pe blogul Geekquinox, informează Yahoo!News, potrivit Agerpres.
Romania TV
08 apr. 2014, 17:50
A fost identificată o gaură în

Stratul protector de ozon – stratul din stratosferă care absoarbe radiaţiile ultraviolete dăunătoare, provenite de la Soare – are de suferit în diferite regiuni ale sale din cauza substanţelor poluante care ajung în atmosferă. Oamenii de ştiinţă au observat recent o accelerare a procesului de distrugere a stratului de ozon. Încercând să explice acest fenomen, ei au observat o gaură relativ mare în scutul natural de hidroxil – un strat de radicali liberi de hidroxil (OH) aflat în partea superioară a troposferei (stratul cel mai de jos al atmosferei şi locul unde se produc toate fenomenele meteorologice).

Acest scut de hidroxil este puternic reactiv şi majoritatea substanţelor poluante care ajung aici sunt descompuse în substanţe ce pot fi asimilate apoi de vaporii de apă şi se întorc sub formă de ploaie la suprafaţa Pământului.

Prin această gaură din scutul OH ajung în stratosferă substanţe chimice care distrug stratul de ozon. Aceste substanţe circulă direct în sus şi afectează în primă instanţă stratul de ozon de deasupra găurii din scutul de hidroxil. Apoi ele tind să se concentreze în zonele polare, unde continuă să afecteze stratul de ozon.

‘Ne putem imagina această regiune ca pe un uriaş lift care duce direct în stratosferă’, conform Dr.-ului Markus Rex, fizician specialist în atmosferă de la Institutul Alfred Wegener.

Însă cum a apărut această gaură în scutul de hidroxil? Această gaură a apărut pentru că în troposferă, deasupra zonei tropicale a Oceanului Pacific, există foarte puţin ozon. Ozonul se formează în stratosferă sub acţiunea luminii solare, dar în troposferă el se formează în mod natural din substanţe chimice organice provenite de la vegetaţie, sau artificial, din cauza emisiilor rezultate din arderea combustibililor fosili. Iar cum scutul de hidroxil se formează prin reacţia chimică cu ozonul, în zonele în care există foarte puţin ozon, atunci şi scutul de hidroxil este foarte subţire.

Pe lângă substanţele chimice are atacă stratul de ozon, această gaură permite mai multor compuşi chimici ai sulfului să ajungă în stratosferă. Acest lucru tinde să aibă un efect de răcire asupra climei terestre, pentru că sulful reflectă o parte din lumina solară înapoi în spaţiu, şi poate astfel avea un impact major asupra climei în viitor. Dr. Rex îndeamnă la prudenţă în catalogarea acestui efect de răcire în categoria efectelor benefice.

‘Gaura din scutul de hidroxil de deasupra Pacificului reprezintă o nouă dovadă a complexităţii uriaşe a proceselor climatice. Încă nu dispunem de toate datele necesare pentru a evalua consecinţele unei creşteri a volumului de sulf care ajunge în stratosferă. Astfel (…) trebuie evitate orice manipulări, conştiente sau inconştiente ale proceselor din atmosferă pentru că ar putea avea efecte necunoscute în prezent’, a mai adăugat el.

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Cuvântul din limba română pe care mulți îl scriu greșit și nu-l pronunță corect. Îl auzi și tu de multe ori, cum se scrie, de fapt: obligator sau obligatoriu?
Capital.ro
Călin Georgescu este obligat! A explodat bomba: Fapte indiscutabile și de necontestat!
Playtech.ro
David Beckham, de nerecunoscut: E horror, nu-și poate mișca fața
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
„Crin Antonescu nu știe unde se află”. Ce spune Cătălin Avramescu, cel mai nou candidat la prezidențiale, despre Ciolacu și Georgescu
wowbiz.ro
Catinca Roman și fiica ei, Călina, concurente la Asia Express 2025! Cele două participă împreuna în sezonul 8
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
B1 TV: Mama lui Călin Georgescu a fost membră a Mișcării Legionare. Primele reacții
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Cum poți beneficia de pensie chiar dacă nu ai muncit niciodată. Cât vei primi în 2025!
Cancan.ro
Digi RCS-RDS a făcut anunțul începutului de 2025. Toți abonații din România sunt vizați!
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
A murit cea mai iubită actriță: Este o pierdere devastatoare pentru noi toți cei care am cunoscut-o!
StirileBZI
Când intră banii pe cardurile de energie în 2025: Ministrul Burduja a făcut anunţul aşteptat de cei mai vulnerabili români
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
"Mi s-a prescris antibiotic și am ajuns imobilizată". O femeie a trecut printr-un calvar după un tratament cu un medicament obișnuit, care poate fi prescris oricui
substantial.ro
Robert Habeck avertizează asupra posibilelor tarife comerciale ale lui Trump care ar putea viza Germania
MediaFlux
Cea mai cunoscută fotografie cu Mihai Eminescu. A fost făcuta la Praga și a devenit „imaginea” poetului
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Care este cel mai frumos oraș din lume? Se află la câțiva kilometri de România