„Testul clinic deschis va include participarea a 45 de adulți voluntari, în bună stare de sănătate, cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani, circa șase săptămâni”, a precizat Institutul național de sănătate (NIH), într-un comunicat. „Primul pacient a primit vaccinul experimental astăzi”, potrivit sursei citate.
De asemenea, prof.dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a declarat că un vaccin împotriva noului corovirus nu există în momentul de faţă, însă cel mai probabil acesta „s-a produs, dar testarea durează”.
Medicul Alexandru Rafila a explicat că cea mai cunoscută pandemie din istoria lumii a fost cea de ciumă. Cea mai recentă a fost pandemia gripei porcine (H1N1) din 2010, precum şi cea pandemia de gripă spaniolă care a izbucnit în 1918 şi a ucis între 50 de milioane și 100 milioane de persoane.
„OMS a lansat un proiect după 2010 de pregătire în vederea unei posibile pandemii de gripă. Sistemul de sănătate să aibă secţii de terapie intensivă, vaccinuri. Este în desfăşurare o pandemie care a plecat de la un animal. Probabil, de la liliac, care a trecut prin alt animal. Din păcate, pentru coronavirus nu avem vaccin. Vaccinul probabil că s-a produs, dar testarea durează”, a explicat prof.dr. Alexandru Rafila, pentru Mediafax.
„Testarea rapidă este inutilă. Testele rapid se pozitivează la 10 zile de la debutul infecţiei. Asta înseamnă doar dacă persoana respectivă produce anticorpi. Aceste rapide sunt teste orientative. Am primit nenumărate oferte, dar singurul test este cel de biologie moleculară şi necesită personal înalt calificat”, a precizat medicul.
Noul coronavirus a ucis cel puţin 6.501 persoane la nivel mondial de la apariţia lui în luna decembrie, potrivit unui bilanţ realizat de agenţia AFP din surse oficial.