Admitere la liceu 2022. Ministerul Educației a publicat vineri, 1 iulie, ierarhia mediilor de admitere la liceu, la nivel judeţean și la nivelul municipiului București.
Media de admitere constituie criteriu pentru admiterea în învățământul liceal de stat, fiind media ponderată între media generală obținută la Evaluarea Națională (cu o pondere de 80%) și media generală de absolvire a claselor din gimnaziu (cu o pondere de 20%).
Calculul mediei de admitere se face astfel:
𝑀𝐴 = 0,2 × 𝐴𝐵𝑆 + 0,8 × 𝐸𝑁∗
unde:
MA = media de admitere;
ABS = media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;
EN = media generală obținută la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a.
De exemplu, în Bucureşti sunt 21 de medii de admitere de 10. Clujul, judeţul cu cea mai mare rată de promovare la Evaluare Naţională 2022 – 92,7% înainte de contestaţii, are doar 9 medii de admitere de 10.
Brăila, un alt judeţ cu rată de promovare peste media naţională, nu are nicio medie de admitere de 10. Judeţul Iaşi are 6, iar Prahova are 4.
De luni, 4 iulie, absolvenții de gimnaziu pot să completeze împreună cu părinții lor, asistați de diriginții claselor a VIII-a, fișele de înscriere la liceu cu opțiunile, în ordinea preferințelor. Fiecare liceu are un cod, conform broșurilor publicate în fiecare județ. Elevii au la dispoziţie o săptămână pentru înscriere.
Repartizarea computerizată a candidaților din seria curentă, precum și a celor din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2022 – 2023 va avea loc în data de 14 iulie.
Cum se completează fişa de înscriere la liceu
Completează pe primele locuri opţiunile pe care le doreşti cel mai mult, chiar dacă nu eşti sigur că media îţi permite să intri la aceste opţiuni.
Continuă cu opţiuni care ţi-ar plăcea, apoi opţiuni la care nu te-ar deranja să fii repartizat.
Încheie cu opţiunile cele mai puţin dorite, dar pe care trebuie să le enumeri pe fişă, pentru siguranţă.
Nu completa o opţiune nedorită înaintea unei opţiuni dorite! Prima opţiune este şi prima luată în considerare pentru fiecare elev.
Completarea unui număr mare de opţiuni pe fişa de admitere NU îţi poate dăuna în niciun fel – oricum intri la prima opţiune a ta la care mai sunt locuri disponibile, potrivit edupedu.ro.