A fost votată pasarea anului 2020

Rândunica este câștigătoarea titlului de Pasărea Anului 2020. Ea a primit cele mai multe voturi în cadrul unui concurs organizat, timp de o lună, pe pagina de Facebook a Societății Ornitologice Române (SOR). Utilizatorii au avut de ales între 5 specii propuse de noi: rândunica, barza albă, pelicanul creț, gâsca cu gât roșu și codalbul. Mulțumim tuturor celor care s-au implicat și au participat la votare!
Alina Costache
05 ian. 2020, 09:18
A fost votată pasarea anului 2020

Rândunica (Hirundo rustica) s-a impus detașat în concursul organizat de SOR, obținând 763 de voturi. Pe locul doi în preferințele iubitorilor de înaripate s-a situat codalbul (Haliaeetus albicilla), cu 556 de voturi, urmat de gâsca cu gât roșu (Branta ruficollis) cu 419 aprecieri, de barza albă (Ciconia ciconia) cu 296 și pelicanul creț (Pelecanus crispus) cu 294 de voturi. 

Rândunica – câștigătoarea concursului Pasărea Anului 2020

Rândunica, specia care a fost votată Pasărea Anului 2020, face parte din familia Hirundinidae, alături de lăstuni, și este caracterizată de aripile lungi și ascuțite și de coada scobită. Își face cuibul la streșinile caselor și ale anexelor gospodărești. Acestea au o formă de cupă și sunt realizate din noroi, fire de iarbă și saliva păsărilor. Populațiile care cuibăresc în România ajung să ierneze în Africa. Din 2008 și până în prezent, România a pierdut 20% din populația de rândunele, potrivit datelor strânse de ornitologi în cadrul proiectului „Monitorizarea Păsărilor Comune”. Folosirea excesivă a insecticidelor în agricultura intensivă a dus la o scădere alarmantă a populației acestei specii – am pierdut una din cinci rândunele.

Rândunica se va regăsi pe cardurile de membru SOR de anul viitor și va beneficia de un tratament de „vedetă”, de la articole pe site-ul organizației și prezența ei la toate evenimentele SOR, la postări pe Facebook și Instagram, astfel încât toți iubitorii de păsări să afle cât mai multe detalii despre Pasărea Anului 2020. 

Următoarele clasate în top și proiectele SOR din care fac parte

Locul 2 în concursul organizat de SOR, cu 556 de voturi îi revine codalbului (Haliaeetus albicilla), cea mai mare acvilă din România. Codalbul este o pasăre de pradă diurnă, caracteristică zonelor deschise din zona coastelor marine şi lacurilor cu apă dulce, în apropierea cărora se găsesc arbori bătrâni sau insule stâncoase. A beneficiat de măsuri de conservare în cadrul proiectului „Conservarea și managementul integrat al ostroavelor de pe Dunăre”, finanțat prin programul LIFE al Uniunii Europene. 

 Cu 419 voturi, gâsca cu gât roșu (Branta ruficollis) a obținut locul al treilea. Este cea mai mică dintre speciile de gâște europene. Specia cuibărește în tundra Siberiei, în zona peninsulelor Tamyr, Gydan și Yamal. Cartierele de iernare sunt în Ucraina, România și Bulgaria. Este, totodată, una dintre cele mai periclitate specii de gâscă din lume. Populația este estimată la circa 50.000 de exemplare.  Vânarea speciei este interzisă. În România, activitatea pentru protejarea gâștei cu gât roșu se desfășoară în prezent prin proiectul LIFE for Safe Flight, coordonat la nivel național de colegul nostru Emil Todorov.Barza albă (Ciconia ciconia) a primit 296 de aprecieri din partea voastră și s-a clasat pe locul 4. Barza albă este prima specie de pasăre sălbatică din România care a fost echipată cu transmițător satelitar. Mai mult, este prima specie pentru protecția căreia a fost dezvoltată o aplicație mobilă „Uite Barza!”, realizat cu sprijinul companiilor Enel. Cu ajutorul acestei aplicații, an de an numărăm cuiburile de barză. Datele sunt livrate către distribuitorii de energie electrică, iar apoi aceștia intervin pentru a securiza cuibul de eventualele incidente sau pentru a amplasa cuiburi artificiale unde este cazul. Numărătoarea se desfășoară în perioada iunie-iulie în fiecare an.Pe locul 5 s-a clasat pelicanul creț (Pelecanus crispus) cu 294 de voturi. Este cel mai mare dintre speciile de pelicani din lume şi atinge o greutate de 10 – 12 kilograme. În ciuda faptului că este o specie simbol pentru Delta Dunării și pentru alte zone, pelicanul creț este clasificat drept „Aproape Amenințat” pe Lista Roșie IUCN. Pentru protecția acestei specii SOR a demarat, în parteneriat cu alte țări europene, un nou proiect dedicat pelicanilor creți  – „Pelican way of LIFE”. Proiectul are ca scop reducerea amenințărilor la adresa pelicanului creț și îmbunătățirea habitatelor acestei specii în mai multe țări. 

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
Doliu național de șapte zile. Un mare politician s-a stins: A salvat economia de la o criză severă
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Misterul fotografiei cu alimentara ceaușistă cu rafturile pline. Trucul la care au apelat nostalgicii „epocii de aur” ca să inducă în eroare
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Crăciun. Ciorbă acră cu piept de curcan. Leac pentru organism, după mesele copioase de sărbători
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru șoferii cu permis categoria B. Regula se aplică în România și în Spațiul Schengen
StirileBZI
Cea mai dură lovitură pentru seniori! Pensiile nu mai cresc în ianuarie 2025!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Utilizarea roboților de bucătărie și a aspiratoarelor robot poate reduce semnificativ costurile gospodăriei
MediaFlux
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă