Consiliul Naţional al PSD a validat, marţi, candidatura lui Victor Ponta la funcţia de preşedinte al României. Şedinţa Consiliului a început în absenţa premierului Victor Ponta şi a vicepremierului Liviu Dragnea, aflaţi în zonele afectate de inundaţii şi de precipitaţiile abundente din ultimele zile.
La această reuniune, liderul PSD, Victor Ponta, a solicitat sprijinul colegilor săi pentru a candida la alegerile prezidenţiale din toamnă, după ce a fost în zonele sinistrate.
Rezoluţia privind candidatura lui Victor Ponta la Preşedinţia României a fost votată în unanimitate, toţi cei 6.000 de social-democraţi prezenţi fiinnd de acord.
‘Consiliul Naţional lărgit al PSD ia act de decizia preşedintelui PSD, Victor Ponta, de a candida la funcţia de preşedinte al României. Organizaţiile PSD de la toate nivelurile susţin candidatura preşedintelui PSD şi se angajează să întreprindă toate acţiunile de organizare şi mobilizare a membrilor şi simpatizanţilor noştri în vederea câştigării alegerilor prezidenţiale. Consiliul Naţional lărgit al PSD consideră că alegerea d-lui Victor Ponta în funcţia de preşedinte al României va garanta realizarea unei schimbări autentice în România prin consolidarea reformelor bune întreprinse de actualul guvern pentru relansarea economică, crearea de noi locuri de muncă, reducerea sărăciei şi a inegalităţilor, precum şi dezvoltarea a României şi creşterea nivelului de trai. Consiliul Naţional lărgit al PSD apreciază că victoria în alegerile prezidenţiale a domnului Victor Ponta va marca sfârşitul unui regim politic abuziv şi momentul începerii unui nou proiect naţional bazat pe valorile autentice ale poporului român. Victor Ponta va fi un preşedinte al tuturor românilor care va asigura mediere echilibrată între instituţiile statului şi va readuce starea de normalitate în societatea românească’, a spus Liviu Dragnea, dând citire rezoluţiei privind candidatura preşedintelui PSD, Victor Ponta, la funcţia de preşedinte al României.
„Mi-am lansat candidatura fără să plănuiesc aşa, alături de pompieri şi salvamontişti care au salvat oameni din mijlocul apelor. Mi-am lansat candidatura alături de oameni curajoşi, dar şi de oameni deznădăjduiţi, care aşteptau de la noi şi de la mine sprijin şi compasiune. Mi-am lansat candidatura, fără să mă pregătesc, alături de români care trebuie să ştie că nu sunt singuri la nevoie. Am convingerea că aşa va arata si mandatul meu de presedinte, cum a fost ziua de azi: alaturi de oameni… Daca este asa sunt pregatit pentru 5 ani sau 10, sa facem in Romania ceea ce nu s-a mai facut de foarte mult timp„, a declarat Victor Ponta.
Iată discursul premierului Victor Ponta:
– Vreau să ne facem datoria faţă de oameni şi vă cer sprijinul pentru acest proiect naţional în care nu doar noi trebuie să ne regăsim, un proiect de care România are nevoie după atâţia ani de ură. Este un proiect pe care îl lansăm la fix doi ani după ce 7,4 milioane de români au mers la vot şi au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu. Doi ani din viaţa acestei ţări au fost furaţi, au fost pierduţi tocmai când oamenii îşi spuseseră clar opinia. Vă rog să fiţi alături de mine să facem dreptate până la capăt pentru cei care au votat acum doi ani pentru sfârşitul regimului Băsescu.
– Vreau să punem capăt unei perioade de 25 de ani de tranziţie, de generaţii sacrificate. Eu cred că putem să nu mai existe în România generaţii sacrificate, să fim o ţară puternică, cu oameni mândri că suntem români, o ţară respectată. Pentru acest proiect cer sprijinul dvs, al cetăţenilor României. E un proiect pe care ni l-am dorit şi în decembrie 1989, şi în iulie 2012.
– Mă întreabă foarte mulţi de ce cred că pot să fiu preşedintele românilor. Pentru că îmi doresc infinit mai mult să fiu preşedintele românilor, decât al României. Am avut în ultimii ani un preşedinte al României care a fost împotriva românilor. Avem nevoie de un preşedinte al oamenilor, nu al unui sistem, al unor instituţii…
– Obligaţia mea şi a dvs. este de a-i convinge că nu trebuie să ai o şansă de realizare doar în afara graniţelor. România are o şansă reală de schimbare, iar această schimbare poate fi făcută până la capăt.
– Sunt de 10 ani magistrat, am fost deputat de Oltenia, înţeleg mândria celor din Oltenia mai bine decât foarte mulţi. Am fost de două ori ministru şi cel mai tânăr prim ministru din istoria statului român. A fost o onoare şi o mândrie pentru mine. Ştiu direct cum funcţionează instituţiile acestui stat, ştiu foarte bine ce merge bine şi ce merge prost şi cum putem face aceste instituţii să funcţioneze pentru cetăţeni. Cred că pot să fac mai mult pentru modernizarea statului român. Dar mai important este că am avut şansa să merg peste tot în această ţară; am mers cu maşina, cu trenul, cu avionul, cu elicopterul, unii ar zice şi cu barca. Am cunoscut România şi pe români, ştiu foarte bine, oricine mă întreabă, exact cum arată căminul cultural din Racşa, din Satu Mare, unde am sărbătorit o victorie şi o nuntă, ştiu foarte bine cum arată peştera Sf. Andrei din Dobrogea, ştiu foarte bine câţi bani trebuie să investim în continuare pentru a avea la Cluj sau Tg. Mureş aeroporturi cu standard internaţional, dar şi câte mine sunt în Valea Jiului şi câţi oameni sunt în pericol să rămână fără loc de muncă. Ştiu foarte bine cât trebuie să investim pentru mănăstirea Putna, când se va termina faimoasa autostradă Nădlac – Arad şi că avem un drum naţional de pământ în Botoşani. Ştiu şi câte şcoli trebuie reparate (…) şi pentru aceste motive vă rog să mă sprijiniţi.
– Am vorbit de spitalele deschise, dar nu vreau să uit că România va avea cel mai puternic laser din lume, dar este ţara în care românii sunt plimbaţi pe targă între clădirile acestui spital şi vreau să fiu acel preşedinte sub care România va avea spitale moderne la Cluj, la Iaşi şi la Craiova.
– Ştiu foarte bine cât este pensia medie la Călăraşi, unde este comuna Nana. Acolo cineva plăteşte o rată de den 5.000 de euro pe lună, cât 50 de pensii (…). N-aş vrea să creadă cineva că în ultimii doi ani am aşteptat doar să plece Băsescu de la Cotroceni. Vreau să le spuneţi oamenilor că am făcut foarte multe schimbări. Cel mai mult ne cereau să scăpăm de Traian Băsescu de la Cotroceni, iar acum mai are 100 şi ceva de zile acolo. Avem datoria ca următorul preşedinte să nu fie al treilea mandat al lui Traian Băsescu, fără Traian Băsescu. Sunt acel candidat care vrea să schimbe fundamental tot ce a fost rău, acel candidat care vrea să fie un preşedinte al românilor, nu un nume pe un birou la Cotroceni, un palat pe care îl ştiu foarte bine.
– Sper că ne vom realiza obiectivul de unitate naţională alături de fraţii noştri de peste Prut.
– Am făcut foarte bine şi trebuie să sprijinim în continuare biserica şi cultele religioase. Biserica şi armata sunt instituţii care merită respectate, sprijinite şi vă asigur că în calitate de prim ministru am arătat tot respectul pentru biserica Ortodoxă, dar şi pentru alte culte religioase. România este ţara tuturor, în care credinţa este esenţială pentru fiinţa neamului românesc.
– Nu cred că un candidat la funcţia de preşedinte al României are vreo problemă dacă nu este ortodox sau dacă nu este de etnie română. Dar nu vreau să îmi spună nimeni că e un defect faptul că sunt român sau ortodox în ţara mea. Sunt mândru de asta şi cred că trebuie să fiu respectat pentru acest lucru.
– Justiţia, o instituţie fundamentală fără de care o societate nu poate exista. Mi-am propus alături de dv. şi de USL să eliberăm justiţia de sub controlul lui Traian Băsescu şi al oamenilor săi, să nu mai existe în România abuzuri şi cred că suntem pe drumul cel bun. Cred că niciodată niciun om politic nu mai poate şi nu mai trebuie lăsat să folosească justiţia împotriva adversarilor politici sau să protejeze rude şi prieteni care comit fapte penale. Nimeni nu e mai presus de lege. Am crescut şi am învăţat că justiţia trebuie să fie aceeaşi pentru toată lumea, să-i apere pe cetăţeni de liderii politici şi nu invers. Cred că o justiţie independentă va însemna pentru noi toţi o ţară mai bună, mai puternică şi în care ne simţim protejaţi.
– Vreau să fiu un preşedinte util societăţii. Ce rămâne după 10 ani după Traian Băsescu? Cred că preşedintele României trebuie să fie cel care dă o soluţie pentru un conflict, nu un om care seamănă vânt şi culege furtună. Cred că acest rol de a ajuta la dialog, de a accepta toate părerile, de a pune oameni împreună să lucreze, nu să se lupte, este cea mai importantă calitate pe care trebuie să o aibă viitorul preşedinte.
– Cred că tot ce am făcut în doi ani şi jumătate arată că schimbarea este posibilă şi că putem să fim mândri de ţara noastră.
– Nu cred că preşedintele României trebuie să aibă prea multă putere. Vă anunţ că voi sprijini, voi promulga o modificare a Constituţiei care să stabilească foarte clar ce face preşedintele, Guvernul, Parlamentul, un primar, un preşedinte de Consiliu Judeţean; o constituţie care să ne ajute să evităm conflictele.
– Am o situaţie specială, poate o slăbiciune: sunt primul candidat la preşedinţia Ro,âniei despre care ştiţi absolut tot. Nu am absolut niciun secret. Şi pentru asta trebuie să-i mulţumesc lui Traian Băsescu şi oamenilor lui, care au scotocit tot trecutul meu. Nu au găsit ce am făcut rău înainte să mă nasc, dar probabil vor găsi până în noiembrie. Ştiţi foarte bine cine este familia mea, când am greşit. Am, putut să îmi cer iertare, să mă ridic de la pământ şi să merg mai departe. Nu mai poate nimeni să mă antajeze sau să mă sperie cu ceva. Veţi avea un preşedinte despre care veţi şti tot când ajunge la Cotroceni şi nu veţi descoperi un alt om, cu defecte, cu rele, cu probleme care îl pot face şantajabil.
– Au fost momente când nu am fost atacat eu, ci familia mea, dar tot de acolo mi-a venit energia. Aveam 14 ani când mama mi-a zis că eu trebuie să fiu şeful familiei şi să am grijă de ea şi de cele două surori. Daciana ştie foarte bine ce preţ plăteşte pentru a fi soţie de politician. I-am convins şi pe Andrei şi pe Irina să mă susţină pentru că le-am spus că un preşedinte stă mult mai mult cu copiii săi decât un prim ministru. şi au spus că mă susţin necondiţionat. Cred că putem intra în bătălie cu inima liniştită, pentru că următorii cinci ani sunt fundamentali. În 2018 sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire şi avem multe lucruri de făcut pentru a-i face pe români mândri că după 100 de ani România este într-adevăr o ţară puternică. În 2019 România va avea preşedinţia României, pentru câteva zile la Bucureşti va fi capitala Europei, suntem cetăţeni de rangul unu, nu de rangul doi şi pentru toate aceste obiective trebuie să muncim împreună până în 2019.
– Vreau să le mulţumesc şi lui Ion Iliescu şi Adrian Năstase, celor care acum sunt alături de cei din zonele inundate. Vreau să vă mulţumesc pentru faptulcă în 2010 nu v-aţi speriat că sunt prea tânăr sau prea radical sau că vorbesc prea mult. M-aţi ales într-un moment extrem de greu pentru partidul nostru şi împreună cu Liviu Dragnea şi cu cei prezenţi am făcut o echipă formidabilă, am câştigat toate alegerile de atunci încoace şi nu doar acolo unde le câştigam mereu, ci în Bucureşti, în Transilvania, în Banat sau în acele comune în care PSD nu era creditat cu vreo ţansă. Am foarte mare încredere că PSD va fi întotdeauna acel partid al celor mai mulţi oameni, care intervine şi vine la putere în momente grele iar apoi părăseşte puterea exact când încep să se vadă lucrurile bune. Poate ăsta e destinul nostru să fim acel partid care rezistă în bătălia cu cei mai răi din ţară şi şi-a făcut datoria faţă de cei mai mulţi.
– Vreau să fiu un alt fel de preşedinte al României. Să nu vă aşteptaţi să îmi scot insigna şi să o dau celui mai mic dintre dvs, să fac un mesaj la perdeluţă, să îmi fac un alt partid pentru mine, pentru favorite. Nu voi face aşa ceva. Un preşedinte de partid este mai mult decât un preşedinte de partid (…)
– Mai vreau să spun că am răspunsul la întrebarea de ce vreau să fiu preşedintele românilor. În februarie 2013 un contracandidat al meu a fost întrebat de ce s-a înscris în PNL şi a răspuns simplu: pentru o funcţie. Sincer. Eu nu vreau o funcţie pentru că am învăţat că nu înseamnă nimic dacă nu ai un proiect, o echipă care să te sprijine. (…) Dacă în doi ani şi jumătate ca prim ministru am reuşit să fac lucruri bune, vă rog să vă închipuiţi câte putem să facem împreună în următorii 5 ani.
***
Participanţii la eveniment au primit un material electoral prin care premierul promite ‘un model diferit de lider şi de preşedinte’, precizând că îşi doreşte să fie un ‘garant al corectitudinii’ şi un ‘preşedinte util României şi cetăţenilor ei’.
Victor Ponta a explicat, la România TV, care este motivul pentru care a preferat Craiova pentru Consiliul Naţional al PSD. „Este un bazin electoral şi este regiunea mea, măcar atâta meritau. Craiova este capitala Olteniei şi cu o primăriţă ca Olguţa Vasilescu au luat cel mai mare scor din ţară la europarlamentare. Meritau acest lucru”, a spus Ponta.
„Voi candida. Pe 29, marţi, voi cere, în cadrul structurii PSD, pentru că am deja sprijinul oficializat al PC şi al UNPR, voi cere sprijin pentru candidatură, după care în septembrie avem nevoie de un Congres. (…) Marţi, la Consiliul Naţional, voi cere sprijinul partidului meu pentru a candida„, a declarat Victor Ponta, joi, la Adevărul Live.
Tot joi, prezent la Conferinţa Judeţeană Extraordinară a PSD Călăraşi, Ponta le-a spus social-democraţilor călărăşeni că ziua de 29 iulie are o semnificaţie simbolică, împlinindu-se doi ani de la organizarea referendumului de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, când 7,4 milioane de români au votat pentru împlinirea acestui obiectiv.
„Pe 29 iulie, săptămâna viitoare, vă aştept pe toţi cei care faceţi parte din delegaţia la Consiliul Naţional să avem o reuniune a partidului la nivel naţional, o reuniune în care să aduceţi aminte oamenilor că 29 iulie 2012 este ziua în care românii l-au demis pe Traian Băsescu, este ziua în care voinţa românilor a fost neglijată, a fost respinsă de către Traian Băsescu. Îmi pare rău, pentru ţară, de aceşti doi ani pe care i-am pierdut”, a spus Ponta.
Acesta a adăugat că îşi doreşte ca, în anul 2015, să revină în Călăraşi în calitate de preşedinte al României şi nu doar ca preşedinte al PSD.
„Azi sunt foarte mândru că sunt preşedinte PSD, sper însă, cu sprijinul dvs. şi al românilor, la anul, să ne reîntâlnim ca preşedinte al României. (…) Eu cred că vom câştiga alegerile prezidenţiale. (…) Sunt absolut convins că pe 16 noiembrie o să facem dreptate până la capăt. Pe 17 noiembrie vom putea încheia acest capitol din viaţa ţării noastre şi să facem o Românie puternică aşa cum avem nevoie„, a mai afirmat Ponta.
Consiliul Naţional al PSD va avea loc marţi, începând cu ora 18,00, la Sala Polivalentă din Craiova. La eveniment sunt aşteptaţi să participe în jur de 5000 de social-democraţi.